Един от най-очакваните отчети на компания беше публикуван вчера - и Nvidia отбеляза още едно тримесечие на огромен растеж. Производителят на чипове регистрира рекордни тримесечни приходи в размер на 30 млрд. долара, което е със 122% повече от предходната година и с 15% нагоре от последния рекорден отчет.

Почти всички тези приходи (около 26,3 млрд. долара) идват от бизнеса с центрове за данни, който е нараснал със 154% на годишна база. „Nvidia постигна рекордни приходи, тъй като глобалните центрове за данни са в пълна готовност да модернизират целия компютърен стек с ускорени изчисления и генеративен изкуствен интелект“, обяви главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг в изявление, придружаващо резултатите.

Непрекъснатият успех на компанията се дължи на продажбите на нейните графични процесори - компютърни чипове, които захранват днешните AI модели. Нейният H100 е водещият чип на пазара, струващ 30 000 долара, докато по-евтиният графичен процесор A100 излиза към 8 000 долара.

Резултатите на Nvidia надхвърлиха прогнозите на повечето анализатори, които очакваха около 28,6 млрд. долара за тримесечието. Въпреки това пазарните наблюдатели - и икономиката като цяло, която реагира на oтчета - бяха разделени. След края на работния ден търговците доведоха до спад на цената на акциите с повече от 6%, тъй като главният финансов директор на Nvidia Колет Крес приключи предварително подготвеното си изявление по време на разговора за приходите на компанията.

„Акциите се сриват, защото се оказва, че когато пазарът свикне с тези смешни коефициенти на приходите тримесечие след тримесечие, той се разстройва, когато не продължаваш да го правиш“, казва подкастърът и финансов коментатор Ед Зитрон. „30 млрд. долара приходи - 16,59 млрд. долара печалба - е огромно, но не и когато сте ускорили резултатите си толкова драстично.“

Тази несигурност е от значение, защото - независимо дали е така или не - Nvidia играе централна роля в икономиката. Дан Айвс, управляващ директор и старши анализатор в Wedbush Securities, казва пред Fast Company, че резултатите на Nvidia са уникално отговорни за по-широката генеративна революция в областта на изкуствения интелект, до голяма степен поради неразделната ѝ роля в доставката на графични процесори.

Според оценки на Morgan Stanley търсенето на Nvidia на водещи полупроводникови пластини е толкова голямо, че тази година на нея се пада половината от целия световен пазар.

Nvidia е и най-големият потребител на чипове за памет HBM, чиято ниска консумация на енергия и широки комуникационни канали са полезни за графичните процесори, добавя Morgan Stanley.

Nvidia вярва, че през останалата част от годината вероятно ще постигне още по-големи резултати, като прогнозира приходи за третото тримесечие в размер на 32 млрд. долара, а също така очаква милиарди долари от своята патентована компютърна архитектура Blackwell, която помага на чиповете да работят по-гладко със системи за изкуствен интелект.

Прогнозният успех на Blackwell беше достатъчен за Рик Шафър, управляващ директор и старши анализатор в Oppenheimer, да запази рейтинга си „outperform“ за Nvidia, въпреки реакцията на фондовия пазар.

„Виждаме, че Nvidia е най-добре позиционирана в областта на изкуствения интелект, като се възползва от пълния набор от хардуер/софтуер за изкуствен интелект“, пише той.

Айвс, от своя страна, смята, че представянето на компанията е „голямо парче от икономическия пъзел“, което е причина за успеха на технологичните акции в по-широк план. И като се има предвид, че гигантите от Великолепната седморка представляват около една трета от цялата стойност на S&P 500 - два пъти повече, отколкото преди десет години - успехът на производителя на чипове означава успех за пазарите като цяло.

Всъщност Айвс вярва, че всеки долар, похарчен за графичен процесор на Nvidia, има по-широк ореолен ефект от около 8 до 10 долара за целия технологичен сектор, което според него „говори за твърд бичи възглед за технологичните акции през следващата година“.

Но тази концентрация на пазарна сила тревожи други - не на последно място защото не е ясно дали компанията дава добър пример. „Nvidia все още не е споделила нито един анализ на жизнения цикъл на някой от продуктите си“, казва пред Fast Company Саша Лучони, изследовател на етичния и устойчив изкуствен интелект в Hugging Face, „така че не знаем колко вода, енергия и редкоземни метали отиват в тези неща“.

Идеята, че Nvidia може да бъде лицето на технологичен балон с отзвук от бума на дотком компаниите, повдига червен флаг за някои анализатори, не на последно място, защото голяма част от ранните продукти на генеративния изкуствен интелект все още не са се се внедрили напълно в обществото.

„Проблемът е, че има фундаментална тревога за тази компания, основана на факта, че растежът ѝ се поддържа от интереса към генеративния AI“, казва Зитрон.