Петролният гигант BP ще използва изкуствен интелект, за да ускори вземането на решения от своите инженери, след като подписа петгодишен договор с американската компания Palantir.

BP планира да използва големи езикови модели, за да анализира автоматично данни от своите oбекти и да изготвя съвети, които да помагат на хората да стигат до заключения, съобщава The Guardian.

Новата сделка се основава на десетгодишно партньорство, по време на което технологиите на Palantir са използвани за създаване на „цифров близнак“ на петролните и газовите операции, включително в находищата Оман и на платформите в Северно море и Мексиканския залив, където през 2010 г. се случи катастрофата с кладенеца Deepwater Horizon на BP.

Компаниите заявиха, че съществуващото партньорство е помогнало за подобряване на ефективността и че новият софтуер е проектиран за „безопасно и надеждно внедряване на AI“ и за „предпазване от халюцинации“. Това е препратка към начина, по който генеративните модели на технологията в миналото са представяли неверни или измислени твърдения като факт в резултат на проблеми с данните, на които са обучени.

Използването на генеративен изкуствен интелект става все по-често срещано във всяка индустрия - от адаптирането на езика до подпомагането на изследователи и писатели. Продължава да се води дебат дали технологията ще замени или ще подобри съществуващите работни места.

Сунджай Панди, старши вицепрезидент по цифровите доставки в BP, казва пред The Guardian, че “използването на усъвършенствани симулации на цифрови близнаци ни помага да наблюдаваме и оптимизираме безопасно различни аспекти на производствения процес, за да подобрим оперативната ефективност. Очакваме с нетърпение да надградим напредъка, който сме постигнали през годините“.

Матю Бабин от Palantir посочва, че тази технология „предлага възможност да се подпомогне ускоряването на вземането на човешки решения в допълнение към вече съществуващите надеждни цифрови близнаци и задълбочени оперативни работни процеси“.

Питър Тийл, милиардерът, основател на Palantir, подкрепи Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г. Компанията е известна с това, че работи в тясно сътрудничество с разузнавателни агенции и военни организации, включително ЦРУ и Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

BP засилва технологичната си дейност под ръководството на главния изпълнителен директор Мъри Аучинклос, който пое поста след шокиращото напускане на Бърнард Луни миналата година. Миналия месец компанията на стойност 66 млрд. паунда сключи споразумение с американската космическа агенция Nasa за споделяне на технологиите и опита, придобити при работа „във враждебна среда“.

Към момента на публикуване на статията акциите на Пalantir нарастват с близо 14% за деня, търгувайки се за около $34,50. Това идва след като S&P Global обяви късно в петък, че софтуерната компания ще се присъедини към бенчмарковия индекс S&P 500.