Акциите на Dell и Palantir скочиха със съответно около 5% и 7% в разширената търговия в петък, след като S&P Global обяви, че компаниите ще се присъединят към индекса S&P 500.

Производителят на софтуер Palantir ще заеме мястото на American Airlines, а Dell заменя Etsy, според изявлението. Акциите на компаниите, добавяни към бенчмарк индекса, често растат след обявяването, тъй като мениджърите на фондове, които проследяват индекса, редовно актуализират своите портфейли, за да отразяват новоприсъединилите се, обяснява CNBC.

Производителят на компютри и сървъри Dell беше част от индекса между 1996 г. и 2013 г., когато основателят Майкъл Дел и частната инвестиционна компания Silver Lake направиха компанията частна. Dell отново стана публична през 2018 г.

Super Micro Computer, който се конкурира с Dell в продажбата на сървъри за работа с изкуствен интелект, се присъедини към S&P 500 по-рано тази година след историческо покачване на акциите му, което тласна пазарната капитализация на компанията над 50 милиарда долара. Оттогава стойността му е намаляла наполовина.

След като работи като подкрепен от рисков капитал стартъп повече от 15 години, Palantir стана публична компания на Нюйоркската фондова борса през 2020 г., а през четвъртото тримесечие на 2022 г. компанията започна да отчита печалби. През второто тримесечие нетният доход на Palantir възлиза на 135,6 милиона долара спрямо 27,9 милиона долара през същия период на миналата година. Годишният ръст на приходите на компанията се ускорява за четири поредни тримесечия.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Palantir Алекс Карп си спечели репутация, насърчавайки патриотизма в технологиите, като помага на правителството и военните институции да управляват своите данни.

За да се присъедини към S&P 500, една компания трябва да е отчела печалба през последното тримесечие и да има кумулативна печалба през последните четири тримесечия.

„Интересът ми към рентабилността е по очевидни причини, но също така мисля, че просто ще бъдем в много по-силна позиция, когато стане ясно, че отговаряме на условията за участие в S&P“, каза Карп пред анализатори по време на конферентен разговор през май 2023 г.

Dell е печеливша почти всяко тримесечие от 2019 г. насам. Акциите на компанията скочиха с 90% през 2023 г. и са се повишили с около 33% тази година. Ръстът се дължи на продажбите на сървъри, съдържащи

графични процесори на Nvidia, които могат да се справят с AI натоварвания. Dell съобщи на инвеститорите на 29 август, че стойността на търсенето на AI сървъри през тримесечието, приключило на 2 август, е 3,2 милиарда долара -с 23% повече от предходното тримесечие.

Средната пазарна капитализация на компаниите в индекса е около 33,5 милиарда долара. Palantir има пазарна капитализация от над 67 милиарда долара, докато Dell се оценява на над 72 милиарда долара.