Qualcomm пусна нов процесор за персонални компютри, възползвайки се от желанието на производителите на електроника да внедрят изкуствен интелект в своите устройства.

Този ход засилва усилията на компанията да оспори господстващото положение на Intel на пазара на процесори за персонални компютри в момент, когато последният е изправен пред все по-големи предизвикателства.

Qualcomm представи 8-ядрения Snapdragon X Plus на конференцията IFA в Берлин, Германия, предава CNBC. Процесорът, предназначен за персонални компютри с операционната система на Microsoft Windows, обещава да захранва функционирането на изкуствения интелект с дълъг живот на батерията.

Най-новите чипове разширяват серията Snapdragon X за персонални компютри, която Qualcomm пусна на пазара миналата година.

Компанитята традиционно проектира чипове, които се използват в смартфоните на много от най-големите световни играчи, включително Samsung. Но американският гигант увеличи усилията си в областта на персоналните компютри тази година, когато Microsoft обяви Surface Laptop и таблет Surface Pro с чипове от серията X на Qualcomm, които могат да изпълняват някои задачи с изкуствен интелект без интернет връзка. Microsoft нарича тези компютри Copilot+.

Анализаторите твърдят, че моментът, в който Qualcomm се е насочила към персоналните компютри, е ключов. Нийл Шах, партньор в Counterpoint Research, изтъква няколко съвпадащи теми, които помагат на компанията.

Той посочва стремежа към „изкуствен интелект на устройството“, при който приложенията се обработват на хардуера, а не чрез интернет. Qualcomm е разработила процесори за смартфони, които правят това.

Междувременно серията Snapdragon X е изградена върху архитектура от британския дизайнер на чипове Arm, което позволява на процесорите да работят със сложни приложения с добра енергийна ефективност. Това е от ключово значение за удължаване на живота на батерията на устройствата.

„Откакто бумът на изкуствения интелект се случи миналата година, всичко е съсредоточено около изкуствения интелект, което работи добре за Qualcomm, тъй като те са напред в изживяванията на мобилни устройства с ниско ниво на AI захранване“, казва Шах пред CNBC.

„Прехвърлянето на това към компютрите не е толкова трудно.“

Подкрепата на Microsoft също е била важна за Qualcomm, за да навлезе в мейнстрийма при персоналните компютри, тъй като Windows е една от най-големите операционни системи в света.

„Звездите се подредиха за Qualcomm“, отбелязва Шах.

Редица големи производители са приели чиповете Snapdragon X на Qualcomm за своите устройства. Компании като Lenovo също пуснаха компютри Copilot+, базирани на процесори Qualcomm и операционна система Windows.

В момента лаптопите все още представляват малка част от общите приходи на компанията. Но според Шах броят на компютри, доставени с процесори на Qualcomm, може да нарасне с 300% тази година спрямо миналата.

Докато Microsoft обяви, че ще пусне компютри Copilot+ с чипове на Intel и AMD на по-късна дата, Qualcomm продължи напред.

За да отвърне на удара, Intel пусна своя отговор на чиповете във вторник. Серията процесори Intel Core Ultra 200V е предназначена за захранване на изкуствения интелект в персоналните компютри, заяви компанията, и ще бъде налична този месец. В съобщение за пресата Intel изтъква „енергийната ефективност“ на процесорите, тъй като производителите се стремят да осигурят високопроизводителен AI с по-добър живот на батерията.