Група компании, сред които Meta, Spotify и италианският гигант за луксозна мода Prada предупреждават, че Европейският съюз рискува да пропусне пълните ползи от изкуствения интелект заради технологичните разпоредби на блока.

В отворено писмо, координирано от Meta, ръководителите на повече от двайсет компании заявиха, че изкуственият интелект може да повиши производителността и да разшири икономиката, но Европа рискува да извлече по-малко ползи от други региони.

„Европа е станала по-малко конкурентоспособна и по-малко иновативна в сравнение с други региони и сега рискува да изостане още повече в ерата на AI поради непоследователното вземане на регулаторни решения“, пише в писмото.

Компаниите призовават ЕС да хармонизира своите правила и да предостави това, което подписалите лица наричат модерно тълкуване на закона за защита на данните на блока, съобщава The Wall Street Journal.

Сред другите подписали са представители на шведската компания Ericsson, германските SAP и Thyssenkrupp, както и изследователи и групи от гражданското общество и търговци.

Писмото идва, след като Meta и Apple заявиха, че новите функции на изкуствения интелект, които въвеждат в други страни, първоначално няма да бъдат достъпни в Европа поради разпоредбите на блока.

През юни Apple обяви, че вероятно няма да въведе новата си система за изкуствен интелект, наречена Apple Intelligence, за европейските потребители тази година поради несигурността, предизвикана според нея от нов закон за цифровата конкуренция.

Изискванията към големите технологични компании да улесняват работата на конкурентни услуги „могат да ни принудят да компрометираме целостта на нашите продукти по начини, които излагат на риск неприкосновеността на личния живот на потребителите и сигурността на данните“, заяви тогава Apple.

През юли Meta заяви отделно, че няма да пусне бъдещ мултимодален модел с изкуствен интелект в ЕС в близко бъдеще поради това, което тя определи като „непредсказуемото естество на европейската регулаторна среда“.

По-рано компанията каза, че ще отложи плана си за обучение на AI моделите си с данни от публикации на възрастни във Facebook и Instagram в Европа, след като ирландски орган изрази загриженост.

В отговор Европейската комисия заяви, че всички компании са добре дошли да предлагат услугите си в Европа, ако спазват законите на блока.

ЕС си е изградил репутацията на водещ световен регулатор, чиито правила често имат широкообхватно глобално въздействие. Общият регламент за защита на данните на блока, който има за цел да защити личните данни, се разпространи в световен мащаб и се превърна в образец за някои държави, пише WSJ.

Оттогава насам бяха въведени по-нови законодателни актове на ЕС, свързани с цифровата конкуренция, онлайн съдържанието и изкуствения интелект, което накара някои от най-големите технологични компании в света да променят начина си на работа.

Законодатели твърдят, че регулациите на ЕС са от решаващо значение за оспорване на монополното поведение на технологичните гиганти, за ограничаване на дезинформация и обидни материали и за защита на децата онлайн.

Но правилата предизвикаха и оплаквания от компании и браншови групи, които твърдят, че те са тромави за прилагане и поставят Европа в неизгодно положение. Не е необичайно компаниите да разсрочват въвеждането на нови продукти и функции в региони извън САЩ.

Чатботът с изкуствен интелект на Google Bard, преименуван на Gemini, се появи в блока месеци след първоначалното си пускане в САЩ и Великобритания.

Пускането на Bard в Европа беше забавено отчасти заради искане от ирландския орган за защита на данните за допълнителни функции. Миналата година Meta пусна своята платформа за социални медии Threads в ЕС, месеци след като тя се появи за първи път в САЩ.

На този фон ЕС, с около 450 млн. потребители, е сред най-големите и богати пазари в света, което го прави важен източник на приходи за големите технологични компании.

В писмото, публикувано в четвъртък, се казва, че регламентите на блока могат да означават, че европейските организации имат по-лош достъп до отворените модели на изкуствен интелект, които могат да бъдат изтегляни и коригирани. ЕС може да пропусне и по-нови модели, които могат да комбинират текст, изображения и реч.

В обръщението на компаниите се посочва непоследователното прилагане на регламентите за защита на данни, което според тях създава несигурност по отношение на видовете данни, които могат да се използват за обучение на AI.

„Ако компаниите и институциите ще инвестират десетки милиарди евро в изграждането на генеративен AI за европейските граждани, те се нуждаят от ясни правила, които да се прилагат последователно и да позволяват използването на европейски данни“, се казва в писмото.