Дългоочакваният доклад на Марио Драги как да се повиши конкурентоспособността на икономиката на Европейския съюз вероятно ще бъде отложен за септември.

Това твърдят източници на Politico, работещи с бившия италиански премиер.

На Драги, известен като гранд на политиката на ЕС и лидер с главна заслуга за спасяването на еврото в качеството си на управител на Европейската централна банка, е възложено да изготви план за преразглеждане на правилата на блока, за да помогне на компаниите да се справят с конкурентите си от САЩ и Китай.

Очакваше се докладът му пред ръководителите на европейските институции в Брюксел да бъде представен този месец, но сега е почти сигурно, че ще бъде отложен за септември, докато Урсула фон дер Лайен работи усилено, за да получи необходимата подкрепа от членовете на ЕП за втори мандат като председател на Европейската комисия.

Източниците от екипа на Драги допълват, че докладът може да бъде представен веднага, щом Фон дер Лайен го поиска. Въпросът е кога ще стане това.

"Най-вероятно оповестяването на доклада ще се състои през септември", коментира пред Politico служител от екипа на Драги, като подчерта, че решенията за периода на зависят от Европейската комисия.

"Г-н Драги е готов да изпълни всяко искане, идващо от кабинета на президента на ЕК", допълва източникът.

Урсула фон дер Лайен беше номинирана за втори мандат в изпълнителния орган на ЕС от националните лидери на блока.

Но сега тя е изправена пред гласуване в ЕП за потвърждаване на назначението ѝ на 18 юли, точно преди по-голямата част от политическия елит да излезе в лятна ваканция.

Плановете на ЕК са докладът да бъде включен в по-широк дебат за политиката на блока през следващия законодателен мандат.

Изследването на Драги трябваше да бъде представено в края на юни, непосредствено след европейските избори и преди срещата на лидерите на ЕС, на която да решат кой да заеме висшите постове за следващите пет години.

След това датата на публикуване беше изместена за средата на юли.

Източниците на Politico допълват, че при необходимост докладът може да бъде подготвен бързо, като според единият служител, документът може да бъде представен в рамките на два дни.

ЕК няма категорично становище кога трябва да бъде представен докладът. На журналистически въпрос относно датата, главният говорител на институциятаЕрик Меймър отговори лаконично: "Не мога да съобщя такава."

В официален отговор на френски законодател относно сроковете за доклада, на 8 юли фон дер Лайен заяви, че той "все още е в етап на изготвяне".

Очакванията какво ще предложи Марио Драги са големи.

Той е един от най-уважаваните политици в ЕС, заемали влиятелни политически и технократски позиции. Беше министър-председател на Италия, когато страната решаваше как да изразходва фонда на ЕС за възстановяване от пандемии, за да стимулира растежа.

"Очаквам докладът на Драги да се основава на анализ, който обяснява защо растежът на производителността в ЕС изостава и този анализ да доведе до конкретни политически последици", заяви през май пред Politico Джеромин Зетелмайер, директор на мозъчния тръст Bruegel.