Докато Урсула фон дер Лайен търси подкрепа от евродепутатите за втори мандат като председател на ЕК, нейната Европейска народна партия не планира да разширява тристранния съюз със социал-демократите и либералните "Обновление".

По всичко обаче изглежда, че настоящият председател на ЕК ще се нуждае от подкрепата на Зелените или на твърдата десница. Високопоставен източник в ЕНП коментира пред Euronews, че групата на Зелените няма да бъде поканена да се присъедини в т.нар. им коалиция.

"Няма да има никакво официално включване на Зелените в платформата. Просто няма да се случи", категоричен е източникът.

"Имаме коалиция с "Обновление" и социалдемократите, след това от фон дер Лайен зависи да договори подкрепа извън нея", заяви говорител на дясноцентристката група. "Ако иска да преговаря със Зелените или крайнодесните това е нейно решение, не наше", добавя той.

Но думата "коалиция" може би е твърде силна за характера на сътрудничеството между трите най-големи групи в Европарламента, макар че тя често се използва.

Историческата голяма коалиция между С&Д и ЕНП приключи през 2019 г., когато рязкото нарастване на подкрепа за Зелените и либералите, както и за евроскептичните популисти, доведе до намаляване на относителната им сила.

Когато Урсула фон дер Лайен подаде ръка на С&Д и "Обновление" веднага след като стана ясно, че ЕНП е начело на изборите за ЕС на 9 юни, тя говори не за коалиция, а за успешна "платформа", която е действала през последните пет години.

"Тази платформа работеше добре, беше надеждна, беше конструктивна, беше ефективна", заяви Фон дер Лайен.

Независимо дали се говори за коалиция или за платформа, става дума за политически приоритети, които Фон дер Лайен ще трябва да определи преди гласуването за утвърждаването ѝ в Европейския парламент по-късно този месец.

Съпредседателите на Зелените Бас Ейкхаут и Тери Райнтке се срещнаха с нея в понеделник, а впоследствие заявиха, че са дали ясно да се разбере, че няма да я подкрепят, ако сключи каквато и да е сделка с крайната десница.

Още от първата си среща дни след изборите Зелените прокарват идеята, че председателят на Комисията не може да разчита единствено на подкрепата на трите големи центристки партии, за да е сигурен в своя втори мандат.

За никого не е тайна, че председателят на ЕК далеч не е сред най-желаните личности дори в някои фракции на собствената си политическа група, а потвърдителното гласуване, което ще се проведе на пленарна сесия от 16 до 19 юли, ще бъде тайно, допълва Euronews.

Фон дер Лайен се срещна с ръководителите на политическите групи в Европейския парламент на т.нар. конференция на председателите във вторник.

След срещата Ейкхаут предупреди медиите, че председателят на Комисията може да загуби подкрепата и на С&Д, ако направи увертюра към дясната група или дори към 24-те членове на партията "Братя на Италия" на Джорджа Мелони.

Запитан дали Фон дер Лайен не рискува по същия начин да загуби подкрепа в собствената си партия, ако приеме някои от опасенията на Зелените в политическия си план, нидерландският депутат заяви, че вижда "въпроси, по които можем да се обединим".

"Всички сме загрижени за бъдещето на европейската индустрия, а Зелените и ЕНП, нека видим докъде можем да стигнем заедно - може да ви изненадаме", допълни той.

Следователно "платформата", за която говори Фон дер Лайен, всъщност е споразумение за "политическите насоки" за следващата ЕК, което настоящият председател все още не е финализирала – точно както политическите групи, на които разчита, все още не са финализирали исканията си.

Източник от С&Д отхвърли идеята, че се готви каквато и да е коалиция, като заяви, че текущите разговори се отнасят единствено до политическата програма на ЕК.

Впоследствие говорител на лявоцентристката група потвърди, че тя "никога няма да се съгласи на съюз с тези, които искат да разрушат ЕС ", като повтори думите на председателя на групата Ираче Гарсия.

"Разбира се, имаме собствени искания по отношение на бъдещата програма и политики", заяви говорителят на С&Д. "В момента ги доработваме и ще ги представим своевременно."

Либералната група "Обновление", която все още не се е съвзела от удара, който получи на изборите, особено във Франция, също подчерта, че не е постигнато споразумение нито с ЕНП, нито с Фон дер Лайен.

"През тази седмица ние работим за определяне на нашите приоритети и условия/червени линии за Фон дер Лайен", заяви говорителката на Renew Клара де Мело Понс. "Ще я информираме на срещата на нашата група следващата седмица (тя ще присъства), ще я изслушаме и ще видим кои са нейните ангажименти."

Председателят на Renew Валери Хайер заяви в нощта на изборите, че нейната група е готова да бъде на "мястото на водача на проевропейска коалиция, ако нашите условия и амбиции съвпаднат".