Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за номинация на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия за втори петгодишен мандат.

На срещата на върха в Брюксел 27-те държавни ръководители на страните членки на ЕС избраха бившия португалски премиер Антонио Коща за бъдещ председател на Европейския съвет и естонския министър-председател Кая Калас за следващ ръководител на външната политика на ЕС, съобщава CNBC.

"Мисията е изпълнена! Европейският съвет постигна резултати", заяви пред репортери рано сутринта в петък досегашният председател на органа Шарл Мишел.

Пакетът от ръководни решения представлява приемственост на върха на блока с население от около 450 млн. души, като центристките проевропейски фракции запазват висшите си постове, въпреки че на изборите за Европейски парламент на 9 юни крайнодясната партия отбеляза рязък скок.

Според дипломати триото е получило широка подкрепа, но десният италиански премиер Джорджа Мелони се е въздържала при гласуването на фон дер Лайен и е гласувала срещу Коща и Калас.

Мелони заяви в профила си в X, че е решила да не подкрепи листата на лидерите "от уважение към гражданите и индикациите, които дойдоха от тези граждани по време на изборите".

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, друг крайно десен политик, също е гласувал срещу фон дер Лайен, въздържал се за Калас и е подкрепил Коща, допълва Euronews. В типичния си стил, той е определил сделката за лидерските посто в блока като "срамна".

Кандидатурата на фон дер Лайен предстои да бъде одобрена от Европейския парламент чрез тайно гласуване, което се смята за по-трудно от одобрението ѝ от лидерите на ЕС, допълва CNBC.

"Бих искала просто и ясно да изразя благодарността си към лидерите, които подкрепиха кандидатурата ми за втори мандат. За мен това е голяма чест. Въпросът е да убедим, ако е възможно, широко мнозинство за силна Европа. Това е, за което ще работя.", заяви Фон дер Лайен.

Със силно чувство за мисия ще поема отговорността да бъда следващият председател на Европейския съвет", заяви Коща, като благодари на семейството си социалисти и на португалското правителство за подкрепата.

"Ще бъда изцяло ангажиран с насърчаването на единството между всички 27 държави членки и съсредоточен върху изпълнението на Стратегическата програма."

"Това е огромна отговорност в този момент на геополитическо напрежение", заяви Калас, като обеща да работи "с удоволствие" както с фон дер Лайен, така и с Коща. "Ще бъда в услуга на общите ни интереси.Европа трябва да бъде място, където хората са свободни, сигурни и проспериращи."

Пакетът за лидерство е балансиран както в политически, така и в географски план. Фон дер Лайен е от дясноцентристката партия, Коща – от лявоцентристката, а Калас – от групата на европейските либерали.

На срещата на върха ЕС подписа и споразумение за сигурност с Украйна, обсъди как да засили защитата на ЕС срещу Русия и постигна съгласие по стратегическите приоритети на блока за следващите пет години.

Споразумението за сигурност подчертава подкрепата на ЕС за Киев, въпреки успехите на крайната десница на европейските избори, несигурността от предсрочните избори във Франция и президентския вот в САЩ през ноември.

В документа са представени ангажиментите на ЕС да помага на Украйна в девет области на политиката за сигурност, включително доставки на оръжие, военно обучение, сътрудничество в областта на отбранителната промишленост и разминиране.

"Тези ангажименти ще помогнат на Украйна да се защити, да се противопостави на дестабилизацията и да възпре бъдещи актове на агресия – още едно конкретно доказателство за непоколебимата решимост на ЕС да подкрепя Украйна в дългосрочен план", заяви Мишел.

Лидерите потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, колкото и време да е необходимо, като подчертаха, че "Русия не трябва да надделява" и че Украйна трябва да си върне анексираните земи.

Войната в Украйна разкри липсата на готовност на ЕС за конфликт, тъй като блокът се бори да снабди Киев с достатъчно оръжия срещу Русия, което предизвика призиви за повече координация на отбранителните системи на ЕС и инвестиции в отбранителната промишленост.

Дипломатите цитираха фон дер Лайен, която е заявила, че между 1999 и 2021 г. ЕС е увеличил разходите за отбрана с 20%, Китай - с 600%, а Русия - с 300%, дори преди да увеличи значително военните си разходи след нахлуването в Украйна през 2022 г.

Според дипломати фон дер Лайен е заявила пред лидерите, че ЕС трябва да инвестира 500 млрд. евро в отбрана през следващите 10 години. Възможностите за финансиране варират от национални вноски, целеви източници на приходи - наречени собствени ресурси на ЕС и съвместни заеми.

Инвестициите в отбраната са част от "стратегическия дневен ред" на ЕС, който лидерите се стремят да договорят – документ, който очертава целите на институциите на ЕС за мандата им 2024-2029 г.

Освен за отбрана, програмата призовава за конкурентоспособен ЕС, който да устои на икономическия натиск от страна на Китай и САЩ, и за подготовка на блока за разширяване, което да обхване Украйна, Молдова и Западните Балкани.