Марио Драги има един неочакван фен: Илон Мъск.

Ексцентричният милиардер, основател на Tesla и собственик на X, похвали бившия президент на Европейската централна банка за това, че е призовал Брюксел да опрости и намали регулациите на ЕС в новия си доклад за конкурентоспособността, пише Politico.

„Критиката на Марио Драги е точна“, заяви Мъск, като добави, че „задълбочен преглед на регулациите на ЕС за премахване на ненужните правила и рационализиране на дейността в Европа ще съживи растежа и ще засили конкурентоспособността“.

„Нещата трябва да бъдат по подразбиране законни, а не по подразбиране незаконни“, твърди Мъск в поста си в подкрепа на Драги, с когото също се срещна без медийна суматоха в Рим миналата година.

Неприязънта на технологичния мандат към правилата на ЕС обаче не е изненадваща.

Миналата година ЕК започна проверка на спазването от страна на платформата X на правилника на блока за модериране на съдържание – т.нар. Закон за дигиталните услуги, припомня изданието.

В доклада си Драги предлага в началото на всеки мандат на Европейската комисия да се оценяват съществуващите правила, за да се гарантира, че европейските компании няма да са наказани с прекомерни регулации.

„Този процес следва да включва опростяване и премахване на припокриването и несъответствията в цялата „законодателна верига“, като се даде приоритет на онези икономически сектори, в които Европа е силно изложена на международна конкуренция“, пише бившият премиер на Италия.

Той предлага още да се назначи специален „заместник-председател на ЕК“, който да наблюдава процеса.

В миналото Франция и Германия неведнъж са призовавали Брюксел да намали т.нар. регулаторна тежест, припомня Politico.

Досегашният френски министър на икономиката Бруно Льо Мер предложи да се приеме специална директива за опростяване на съществуващите правила и намаляване на бюрокрацията в различни сектори.