Предупреждение към Владимир Путин.

Силнo позициониране на жените.

Насърчаване на не съвсем пестеливите южни страни на Европа, които ще имат по-голяма дума върху икономическата политика на блока, отколкото преди.

Това според Politico са някои от основните акценти в новия екип от еврокомисари на Урсула фон дер Лайен, представен във вторник след месеци на чакане, спорове и промени в последния момент.

Председателят на ЕК успя да представи почти балансиран по пол екип от висши европейски служители въпреки факта, че страните от ЕС първоначално изпратиха по-малко жени за 26-те роли. Спорове в последната минута доведоха до някои противоречия, но в крайна сметка 40% от ролите председателят на ЕК поверява на жени.

Следва всички кандидати да преминат правна проверка, проверка от парламентарните комисии и гласуване за потвърждение, преди да могат да бъдат назначени за еврокомисари.

Ето каква картина за Европа очертава проектоструктурата на новата Комисия, според Politico:

1. Лоша новина за Владимир Путин

Ако Москва имаше нужда от напомняне, че Брюксел все още стои зад Киев, днес го получи.

Фон дер Лайен е силен застъпник на подкрепата на Украйна във войната с Русия и това се отразява в нейния пъзел от номинирани еврокомисари за втория мандат.

Двама кандидати от Балтийските страни получават ключови позиции в управлението на отношенията с Русия. Освен естонката Кая Калас, която ще бъде върховен представител на ЕС по външната политика, литовецът Андриус Кубилюс ще отговаря за новосъздадения ресор, свързан с отбраната.

Кубилюс ще докладва на комисаря на Финландия, изпълнителен вицепрезидент по технологиите, суверенитета, сигурността и демокрацията Хена Виркунен. Хелзинки е сред най-жестоките критици на Русия в Европа.

Въпреки че новата титла на Кубилюс звучи грандиозно, ЕС играе само периферна роля в отбраната - област, в която националните столици ревниво пазят своя суверенитет, припомня в отделна публикация Politico. Вместо да командва армии, литовецът ще отговаря за по-доброто организиране на фрагментираната отбранителна индустрия на ЕС и ще помага на страните членки да се превъоръжат, като същевременно продължи инициативата да се доставят изключително важни оръжия за Украйна.

67-годишният литовец има богат политически опит. Той е бил два пъти министър-председател на Литва, ръководейки страната през глобалната икономическа криза. Той също така е от консервативната Европейска народна партия на Фон дер Лайен.

Предимството му, според Politico, e, че идва от по-малка страна - може да бъде по-авторитетен, когато иска финансиране от ЕС, в сравнение с някой от голяма страна, който би бил обвинен, че се опитва да даде тласък на своите национални индустриални групи.

Следващите пет години ще бъдат ключови за подготовката за разширяване на блока, за да приветстват Украйна, Молдова и Западните Балкани. Ресорът, зает с разширяването, е разделен на две, така че единият комисар да може да се фокусира основно върху разширяването, а другият - върху интересите на Европа в Средиземноморието, свързани с икономическото развитие и контролирането на миграцията. Словенският комисар Марта Кос ще отговаря за разширяването.

2. Фон дер Лайен държи контрола върху парите (е, добре, и върху всичко останало)

По отношение на една от най-зле пазените тайни на Брюксел ключовият бюджетен портфейл отива при Пьотр Серафин от Полша. Блокът се подготвя за епична битка за следващия си 7-годишен план за разходи, в който всяка страна иска да види отразени собствените си приоритети.

Полският премиер Доналд Туск имаше добри шансове в преговорите за разпределението на ролите в новата Комисия, тъй като представлява най-голямата страна, ръководена от Европейската народна партия – имайки предвид, че това е политическото семейство на Фон дер Лайен, той ѝ помогна да спечели втори мандат, отбелязва Politico. Серафин ще докладва директно на председателя на ЕК, вместо на един от изпълнителните вицепрезиденти, което ѝ дава пряк контрол върху бюджета, коментира Politico.

3. Победа за половото равенство въпреки липсата на баланс

Битката на председателя на ЕК да получи балансирана по отношение на половете Европейска комисия не доведе до равен брой мъже и жени в нейния екип, въпреки натиска ѝ върху страните да изпратят по един мъж и една жена кандидати от всяка страна. Някои дори бяха помолени да сменят кандидатите след крайния срок през август. Сега в Европейската комисия има 11 жени (включително фон дер Лайен).

За да обърне разказа, Фон дер Лайен потърси различен баланс в своя топ екип - изпълнителните вицепрезиденти. Ръководителят на Комисията посочи четири жени и двама мъже, които ще получат по-голямо влияние върху бизнеса на изпълнителната власт и ще наблюдават работата на група комисари. На върха на новата структура с тези вице управленски роли са номинираните от Франция, Финландия, Естония, Латвия, Румъния и Испания. Намаляващата конкурентоспособност на Европа спрямо глобални сили като САЩ и Китай е червената нишка, която свързва изпълнителните заместник-председатели

4. Югът завладява ключови икономически портфейли

Южните страни се представиха добре в селекцията на Фон дер Лайен, грабвайки редица силно желани икономически ресори.

Според номинациите за еврокомисари, Италия ще отговаря за огромния портфейл на Кохезионния фонд на ЕС; Португалия - за финансовите услуги (ключова длъжност на фона на стремежа за реформиране на капиталовите пазари в ЕС); Тереза Рибера от Испания ще получи надзор върху мощните инструменти на ЕС за прилагане на конкуренцията

Франция, която често действа като мост между южните и северните фракции на блока, ще отговаря за индустриалната политика и „просперитета“. Това включва изпълнение на стремежа на Фон дер Лайен да направи ЕС по-конкурентоспособен на световната сцена чрез увеличени инвестиции и по-интелигентно регулиране.

Новата структура дава на южните европейски страни важна роля в натиска на конкурентоспособността на блока. Въпреки това опасенията на по-пестеливите страни не са напълно отхвърлени: Пьотр Серафин, полската номинация за еврокомисар, който е смятан за благосклонен към по-пестеливия север, отговаря за ключовия бюджетен портфейл.

5. Фон дер Лайен държи Мелони близо до себе си

Италианският кандидат Рафаеле Фито получава изпълнителен вицепрезидентски пост и ще отговаря за сближаването и реформите. Тази номинация идва въпреки протестите да се даде толкова важна роля на член на твърдо дясна партия.

Както сближаването, така и реформите са важни за Италия, въпреки че ключовите портфейли с тежка тежест в икономиката се оказват във Франция и Испания.