Миналата седмица Урсула фон дер Лайен се завърна от лятната си ваканция, за да се подготви за втория мандат начело на Европейската комисия.

Дано е успяла да си почине добре, тъй като следващите пет години обещават да бъдат по-предизвикателни от първия ѝ мандат, пише в анализ по темата Politico.

Докато в него тя имаше избухване на пандемията и войната в Украйна, през втория мандат на дневен ред остава същата война плюс нов президент на САЩ - а ако това е Доналд Тръмп, несигурността може да се увеличи до максимум, плюс засилване на крайната десница в цяла Европа.

„Следващите пет години ще бъдат политическо минно поле“, казва един от високопоставените служители на ЕС, пожелал анонимност. „В рамките на този период тя ще трябва да вземе ключови решения относно бъдещето на Европейския съюз и неговия бюджет, като същевременно трябва да се справи с войната в Украйна и изборите в САЩ.“

В която и посока да погледнете, за Фон дер Лайен има проблеми.

Европейският парламент е по-фрагментиран от всякога. Около масата в Европейския съвет - 27-те лидери на блока, седят няколко души, които са десни и/или открито враждебни към фон дер Лайен, и този брой може да нарасне (заради Австрия тази година и бонжур, Марин льо Пен през 2027 г.).

Войната в Украйна не дава признаци на отслабване (както и конфликтът в Близкия изток), докато САЩ се колебаят дали да продължат да предоставят финансиране на Киев. Тръмп може и да спечели изборите през ноември.

Междувременно, Брюксел се подготвя за ожесточена битка за финансите си, тъй като се бори както с нарастващите разходи за отбрана, така и зеления преход.

През следващите пет години Фон дер Лайен ще трябва да подготви блока и за бъдещо разширяване. В рамките на този процес 449-те милиона души, които понастоящем са в ЕС ще трябва да останат убедени – или да бъдат убедени, че бъдещето не е само в Париж или Варшава, но и в Киев, Кишинев и Подгорица.

По време на пандемията и войната в Украйна Фон дер Лайен „показа, че има смелостта“ да ръководи блока в трудни времена, подчертава друг дипломат от ЕС. Въпреки това „ни чака труден път“, смята високопоставен дипломат за следващия мандат на Фон дер Лайен.

Виржиниус Синкевичюс, европейски депутат, който беше комисар по време на първия мандат, заяви, че „вторият може да бъде много по-труден“, тъй като пандемията и войната в Украйна са дали на Фон дер Лайен възможност да маневрира по начин, който новите предизвикателства може да не направят.

Вакуум във властта

„Международната среда за ЕС става все по-тежка, така че изискването за единство и действие ще бъде поне в подобен мащаб от това, което видяхме през последните пет години“, коментира Николай фон Ондарца, политолог в Германския институт за международни отношения и сигурност.

В Европейския съвет френският президент Макрон и германският канцлер Шолц, които обикновено са двойният двигател в блока, са политически отслабени след пораженията на изборите за Европейски парламент. И двамата също така се опитват да държат крайната десница настрана във вътрешен план.

Други ключови лидери, като нидерландския министър-председател Марк Рюте и белгийския Александър Де Кроо, вече няма да бъдат около масата на Европейския съвет, а полският премиер Доналд Туск е твърде зает във вътрешнополитически план, за да може да изиграе своята роля на европейската сцена.

Това дава възможност на Фон дер Лайен „да бъде лидер“, казва дипломат от ЕС, като добавя, че тя има политически инстинкт да изслушва другите и после да предлага идеи в правилния политически момент.

Променената динамика е едновременно възможност и предизвикателство: Дали тя ще се справи с властовия вакуум или ще се препъне в новите предизвикателства, които я очакват?

Контролиращият и дистанциран стил на ръководство на Фон дер Лайен подразни лидерите в Брюксел, които често бяха изненадани от бързия процес на вземане на решения. С бушуването на популистки и националистически сили срещу основното политическо течение в Европа европейските държавни и правителствени ръководители рискуват да станат по-нервни и по-малко предвидими в процеса на вземане на решения.

Междувременно унгарският министър-председател Виктор Орбан не се притеснява да подкопава ЕС отвътре и се надява да спечели повече съюзници както в блока, така и извън него, например при второ президентство на Тръмп.

Отровните отношения, които Фон дер Лайен имаше с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, могат само да се подобрят с неговия наследник, бившия португалски министър-председател Антониу Коща, с когото тя е в отлични работни отношения.

Брюксел се надява, че дуото ще подражава на успешните работни отношения, които първият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой установи с бившия председател на ЕК Жозе Мануел Барозу между 2009 и 2014 г. „Между Ван Ромпой и Барозу също имаше напрежение, но те винаги успяваха да го запазят зад затворените врати“, казва друг служител на ЕС. Двойката преведе ЕС през финансовата криза, като работиха рамо до рамо, за да запазят единството на блока в условията на сериозен натиск върху еврозоната.

В Европейския парламент нещата изглеждат още по-сложни. Центристките сили – ЕНП на Фон дер Лайен, социалистите, либералите от Renew и Зелените успяха да се обединят, за да я подкрепят за още един мандат.

Но фрагментацията и изместването на ЕП надясно значат, че Фон дер Лайен и нейният екип ще трябва да работят усилено, за да убедят депутатите в прокарването на ново законодателство.

Предизвикателства

През следващите пет години Фон дер Лайен ще трябва да подготви ЕС за бъдещето, като се увери, че разполага с достатъчно средства.

Столиците на блока са дълбоко разделени кой трябва да бъде основният им приоритет: да подкрепят оръжейната си индустрия в лицето на все по-войнствената Русия, да увеличат екологичните инвестиции за постигане на целите за климата или да позволят на промишлеността да запази конкурентоспособността си в условията на натиск от Вашингтон и Пекин.

Приблизително две трети от бюджета на ЕС се изразходват за субсидиране на селскостопанската индустрия и инфраструктурни проекти в най-бедните региони. Промяната на това би била „като отваряне на кутията на Пандора“, заяви един от високопоставените дипломати на ЕС.

Преговорите за 7-годишния бюджет на ЕС, възлизащ на около трилион евро, винаги са ожесточена битка, тъй като всяка цифра трябва да бъде одобрена от всички 27 правителства. Последният път преговорите завършиха с петдневна маратонска среща на върха на лидерите.

Този път те ще трябва да се споразумеят за следващия седемгодишен бюджет за периода 2028-2034 г.

Това ще наложи вземането на ключови решения за намирането на средства за помощта на ЕС за военните усилия в Украйна и за зеления преход, като същевременно ще се подготвят финансите на блока за предстоящото разширяване. По този начин дискусиите ще бъдат по-ожесточени от преди.

Това ще бъде решаващ момент, заяви друг служител на ЕС. „През първия си мандат тя беше кризисен мениджър. Сега тя трябва да гарантира, че ЕС ще остане значим, като оправи бюджета и подготви блока за разширяването. Тези вътрешни реформи са склонни да пречупват европейските политици.“, смята още той.

Битката за финансите на ЕС е свързана с друго ключово предизвикателство за втория мандат на Фон дер Лайен: подготовката за разширяване от 27 на потенциално 36 държави.

Украйна е най-значимата от страните, които се надяват да се присъединят. Сега надеждата пред милиони хора в Украйна, Молдова и Западните Балкани, трябва да се превърне в сериозни преговори за пари, реформи и срокове – а това ще отнеме много време.

Както казва друг дипломат по темата за разширяването: „Тук нещата стават много сложни и потенциално гадни.“