До 30 август държавите членки трябва да предложат кандидатури за новия състав на Европейската комисия, които ще определят политиката на ЕС през следващите пет години.

След като на 18 юли германката Урсула фон дер Лайен получи одобрението на евродепутатите за втори мандат като председател на Европейската комисия, сега предстои да сформира своя екип от комисари, отбелязва Euronews.

Това са най-високопоставените служители в изпълнителната власт на ЕС, като от всяка държава членка се избира по един представител. Подобно на министрите в националните правителства, всеки получава подробна информация за своя ресор на компетенция, като например търговска политика, миграция или управлението на бюджета на ЕС.

Като председател Фон дер Лайен има право да избира как да формира и разпределя ресорите, като вече обеща някои нови, например отбраната и жилищно строителство.

Въпреки че поиска официалните кандидатури до края на август, много имена бяха обявени или изтекоха в публичното пространство, а повечето лидери изглежда пренебрегват желанието да се осигури баланс между половете с еднакъв брой кандидатури на мъже и жени.

Досега официално са известни кандидатите за 13 от 27-те държави членки на ЕС, а 8 от тях са от силния пол.

Пълният списък на кандидатите ще бъде представен на Европейския парламент през есента - и всеки ще бъде разгледан от специални комисии, преди евродепутатите да гласуват го одобряват или не.

Euronews разглежда кандидатурите, които всяка страна може да изпрати в Брюксел и за какви позиции ще лобират.

Австрия

Правителственото коалиционно споразумение позволява на дясноцентристката Австрийска народна партия (ÖVP) да избере комисар, въпреки че коалиционните партньори Зелените поставиха под въпрос дали това все още важи след оставката на министър-председателя Себастиан Курц.

ÖVP изглежда предпочита настоящия финансов министър Магнус Брунер и министъра по въпросите на ЕС Каролине Едщадлер като варианти. Зелените са предложили като компромис Отмар Карас от ÖVP, бивш зам.-председател на Европейския парламент.

В Брюксел се носят слухове, че на Австрия може да бъде поверено селското стопанство, тъй като Фон дер Лайен желае да го повери на някой от собствената си Европейска народна партия.

Белгия

След федералните избори през юни Белгия се опитва да състави правителство с вероятна коалиция от пет партии.

Най-високите постове, включително комисар на ЕС, вероятно ще се договорят в рамките на тези преговори.

Според запознати източници, най-голямата партия – консервативният Нов фламандски алианс (N-VA) вече е използвала по-голямата част от влиянието си, за да претендира за премиерския пост, така че ролята в ЕС може да бъде поверена на младши партньор - най-вероятно центристкото Реформаторско движение (MR).

Потенциалните кандидати включват досегашния комисар Дидие Рейндерс и Софи Вилмес, бивш премиер, която сега е евродепутат. Ако изборът отиде при фламандската социалистическа партия Vooruit, вероятното име ще бъде белгийският здравен министър Франк Ванденбруке.

Вероятният портфейл зависи от кандидата: икономика, ако е Рейндерс; външни работи, ако е Вилмес; здравеопазване, ако е Ванденбруке.

България

България е в политическа криза, след като последният опит за съставяне на правителство на малцинството, водено от дясноцентристката партия ГЕРБ, се провали по-рано този месец, отбелязва Euronews и допълва, че това доближава страната до нов кръг избори, което отхвърля обсъжданията за еврокомисарите или техните ресори.

Илиана Иванова е настоящият български еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Тя замени Мария Габриел, която подаде оставка през май 2023 г., за да се заеме със задачата да състави ново коалиционно правителство.

Хърватия

Множество източници от Брюксел твърдят, че според тях настоящият зам.-председател на ЕК Дубравка Шуица вероятно ще остане на поста си.

Наскоро тя избра да остане като комисар по въпросите на демокрацията и демографията, въпреки че имаше алтернативна възможност да работи като член на ЕП след изборите през юни.

Според слуховете на дипломатите Шуица е потенциален кандидат за здравния ресор, въпреки че в публикация в X тя изразява интерес към жилищното строителство.

Кипър

Кандидатът не е известен, а досегашният комисар Стела Кириакидес обяви, че няма да се върне на поста си.

Дипломат от ЕС потвърди пред Euronews, че Кипър се интересува от новообявения комисар за Средиземноморието.

Чехия

В публикация в X министър-председателят Петр Фиала обяви, че правителството му „единодушно се е съгласило“ с министъра на промишлеността и търговията Йозеф Сикела като кандидат за чешки комисар.

Сикела е добре известен в Брюксел с ключовата си роля по време на чешкото председателство, когато постигна съгласие за ограничаване на цените на газа с цел намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива, след като заяви, че ще „свика толкова заседания на Съвета по енергетика, колкото е необходимо“.

Изглежда, че Чехия е пренебрегнала молбата на Урсула Фон дер Лайен да предложи както мъже, така и жени, но според слуховете новият евродепутат Дануше Нерудова също е участвала в надпреварата.

В друга публикация в X Фиала призова за работа, която да отразява мястото на Чехия в „центъра на Европа“. Опитът на Сикела в преговорите би могъл да го направи силен кандидат за енергетиката или търговията.

Дания

Все още не е потвърдено, но дипломати от ЕС предполагат, че това може да бъде социалистът Дан Йоргенсен, министър на глобалната политика в областта на климата и развитието.

До 2013 г. той беше заместник-председател на Комисията по околна среда на Европейския парламент и беше спряган за ресор, свързан с климата.

Естония

Европейският съвет номинира министър-председателя Кая Калас за висш дипломат на ЕС, официално известен като върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, въпреки че назначението подлежи на потвърждение от Европейския парламент.

По времето, когато беше министър-председател, Кая Калас беше един от най-силните гласове, осъждащи нахлуването на Русия в Украйна, като настояваше за санкции и военна подкрепа.

Финландия

През юни министър-председателят на страната потвърди, че кандидатът за комисар е евродепутатът Хена Вирккунен. Тя се присъединява към Европейския парламент през 2014 г., след като заема различни постове във финландското правителство, включително министър на образованието, и други в публичната администрация и транспорта.

Сигурността е един от приоритетите, но дипломатите изразяват предпочитание и за нещо, свързано с конкурентоспособността. Като член на Европейския парламент Виркунен работи активно по въпроси, свързани с транспорта, енергетиката и цифровите технологии.

Франция

Президентът Еманюел Макрон потвърди намерението си да номинира отново действащия комисар Тиери Бретон на 27 юни, според доклад в Le Monde.

Оттогава обаче той претърпя поражение на парламентарните избори; така че политическата нестабилност във Франция и смяната на министър-председателя могат да доведат до предлагането на ново име.

Преди това Бретон е бил главен изпълнителен директор на технологичната компания Atos и министър на икономиката, финансите и промишлеността.

Някои предполагат, че той може да бъде преназначен за комисар по въпросите на вътрешния пазар - роля, която изпълнява от 2019 г.

Германия

Назначена от лидерите на ЕС и избрана с тайно гласуване от законодателите в Европейския парламент, Урсула фон дер Лайен е първият официално потвърден член на колегията и ще изпълнява функциите на председател.

Гърция

Според някои слухове Маргаритис Схинас, заместник-председател на Комисията в оставка, ще бъде изборът на министър-председателя Кириакос Мицотакис, докато според други шансовете на бившия председател на Комитета на регионите на ЕС Апостолос Цицикостас се увеличават. В Атина се говори, че вътрешният министър Ники Керамеус е вероятният кандидат от женски пол.

Мицотакис изигра съществена роля за осигуряването на втори мандат на Фон дер Лайен и може да очаква ключов ресор в замяна.

В няколко интервюта той споменава, че се стреми към ресор, свързан с икономиката или отбраната. Цицикостас също би могъл да бъде добър избор за политиката на сближаване.

Унгария

Премиерът Виктор Орбан заяви, че ще назначи отново настоящия комисар на ЕС Оливер Вархеи. По-рано се говореше, че евродепутатът Енико Дьори е друг кандидат за поста.

Дипломати от ЕС съобщиха, че Будапеща все още се надява да получи ресора „разширяване“, въпреки че е рядкост дадена страна да запази един и същ човек на един и същи пост.

Ирландия

Майкъл Макграт е кандидатурата на ирландското правителство за комисар. Той беше министър на финансите от декември 2022 г. до юни 2024 г., а преди това министър на публичните разходи.

Макграт помогна за създаването на Ирландския държавен инвестиционен фонд, който използва неочакваните приходи от корпоративен данък в страната за намаляване на таксите за обучение в колеж, сметките за енергия и разходите за детски грижи.

Ирландия вероятно ще търси портфейл с икономическа насоченост, като например финансовите услуги.

Италия

Едно от споменаваните имена е на министъра Рафаеле Фито, отговарящ за италианския фонд за възстановяване и устойчивост.

Той е бивш председател на дясната група ECR и премиерът Джорджа Мелони може би смята, че неговата популярност и признание сред членовете на ЕП ще означават, че потвърждението му е сигурно.

В противен случай това може да бъде дипломатът и настоящ ръководител на разузнавателната служба Елизабета Белони.

Фито би могъл да бъде подходящ за желания от Италия портфейл, който ще включва политиката на сближаване - управлението на една трета от бюджета на ЕС, плюс надзора на фонда за възстановяване и устойчивост на блока и управлението на плана на Фон дер Лайен за намаляване на административната тежест.

В противен случай това може да бъде портфейл „Храни“ (включващ земеделие и безопасност на храните) или „Промишленост“.

Латвия

Латвия отново избра да изпрати в Брюксел заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който в момента отговаря за търговията и икономиката.

Страната вероятно ще търси икономически ресор, свързан с конкурентоспособността или растежа.

Но Домбровскис би могъл да помогне и за икономическото възстановяване на Украйна, предвид близостта му с този въпрос, или за въпроси по сигурността на ЕС.

Литва

Литовските медии съобщават, че вероятният кандидат е външният министър Габриелиус Ландсбергис. Ако това е така, той вероятно ще се стреми към външнополитическа роля, свързана с разширяването или отбраната. Той се ползва с публичната подкрепа на Манфред Вебер, лидер на общоевропейската дясноцентристка политическа група ЕНП.

Люксембург

Съгласно коалиционното споразумение между Християнсоциалната партия (ХСВ) и Демократическата партия (ДП) евродепутатът Кристоф Хансен ще бъде официалният избор за заместник на сегашния комисар по заетостта и социалните въпроси на Люксембург Никола Шмит – главният кандидат на социалистите на неотдавнашните европейски избори.

Хансен има опит в комисиите на ЕП по международна търговия, заетост и социални въпроси, транспорт и туризъм. Дипломати от ЕС обаче предполагат, че може да получи и земеделието, което Фон дер Лайен иска да даде на собствената си ЕНП.

Малта

Министър-председателят Роберт Абела потвърди, че избраният кандидат за член на Европейската комисия е Глен Микалеф. Той е бивш началник на канцеларията на министър-председателя и ще бъде първият неполитик, който ще стане малтийски комисар.

В интервю, в което потвърди избора, Абела обясни, че е искал да избегне избора на човек от своето правителство, тъй като „страната се нуждае от целенасочена работа в министерствата“.

Преди това Абела беше избрал министъра на здравеопазването Крис Фърн, но в момента той е подсъдим заради корупционен скандал, свързан с приватизацията на болници. След първоначалното съдебно решение Фърн оттегли кандидатурата си за членство в ЕС, въпреки че твърди, че е невинен.

Нидерландия

Нидерландският министър-председател избра сигурния път и реши да преназначи настоящия си комисар Вопке Хукстра. Християндемократическата партия на Хукстра вече не е в правителството, но никоя друга партия не издигна свой кандидат.

Нидерландия вероятно ще търси пост, свързан с финансите, търговията или икономиката.

Полша

Някои медии съобщават, че Пьотр Серафин е спряган за пост, свързан с енергийната политика. В момента той е посланик на Полша в ЕС, а преди това е бил началник на кабинета на министър-председателя Доналд Туск, когато оглавяваше Европейския съвет.

Португалия

Бившият министър на регионалното развитие Мигел Поарес Мадуро е спряган за следващия избор на Португалия за комисар по научните изследвания, иновациите и науката - пост, който страната е заемала и в миналото. Той би могъл да бъде кандидат и за земеделския ресор.

Мадуро е свързан с дясноцентристката PSD, която е част от Европейската народна партия на Фон дер Лайен.

Румъния

Президентът Клаус Йоханис вече беше спряган за кандидат за ръководител на Европейската комисия, а също така и за най-високия пост в НАТО. Но не е ясно дали той би напуснал Букурещ заради по-ниска позиция, като се има предвид, че това може да ускори предсрочните избори.

Сред другите имена са евродепутатите Зигфрид Мурешан, който беше кандидат за еврокомисар през 2019 г., и Михай Тудосе, влиятелен политик в окръг Тулча.

Изборът на Тудосе би позволил на Урсула фон дер Лайен да засили представителството на лявоцентристите в колегията, което може да се окаже от решаващо значение, тъй като тя се опитва да привлече гласовете на 136-те социалисти в Парламента през есента.

Словакия

Председателят Петер Пелегрини потвърди, че ще назначи отново Марош Шефчович за четвърти мандат като еврокомисар.

Откакто се присъедини към ЕК, Шефчович, дипломат от кариерата, работил като посланик на Словакия в ЕС, поема всякакви задължения - от човешките ресурси и цифровата политика до изменението на климата и Брекзит.

Подобно на много други, Словакия вероятно ще се интересува най-много от някой от по-значимите портфейли, като конкурентоспособност, промишленост, енергетика или зелена сделка. Според слуховете Пелегрини се стреми към силен икономически ресор.

Словения

Томаж Весел, досегашен председател на Сметната палата, ще бъде изборът на Словения. Той беше обявен за кандидат от премиера Роберт Голоб преди европейските избори.

През април Голоб изрази предпочитанията си към определени ресори, като демокрация, конкуренция, бюджет или финансови услуги.

Испания

Тереса Рибейра, един от най-влиятелните министри в правителството на Педро Санчес, е официалният кандидат за място в Колегиума на комисарите.

Ръководеното от социалистите правителство планира да договори влиятелен заместник-председателски пост в изпълнителния орган на ЕС, който да отговаря за „зелената сделка“, енергетиката и околната среда.

Поддръжниците твърдят, че това се вписва в настоящия ѝ ресор и предишната ѝ отговорност за реформата на пазара на електроенергия в ЕС.

Швеция

Джесика Розуол ще стане първият дясноцентристки еврокомисар в Швеция, след като по-малко от две години беше министър по въпросите на ЕС и скандинавското сътрудничество, съобщи правителството.

Завършила право, тя е била и член на парламента, където е работила по въпроси, свързани с данъчна и потребителска политика. Когато беше обявена за кандидат през юли, Розуол спомена важни въпроси както за Швеция, така и за ЕС, като войната в Украйна, конкурентоспособността, климата и престъпността.