Бившият ръководител на службата по разузнаване в Нидерландия Дик Схоф положи клетва като министър-председател на страната, оглавявайки широк десен коалиционен кабинет.

Новото правителство обещава да прилага "най-строгата в историята" имиграционна политика на страната, отбелязва Euronews.

67-годишният независим министър-председател поема поста от Марк Рюте, който беше избран за генерален секретар на НАТО след 14 години начело на властта в Хага.

Предаването на щафетата става след седем месеца продължителни преговори след изборната победа на крайнодесния лидер Герт Вилдерс през ноември миналата година.

Той трябваше да се откаже от амбицията си да стане министър-председател, за да продължи напрегнатите коалиционни преговори. Според партньорите в управлението, неговите антиислямски и евроскептични изказвания са твърде крайни, за да ръководи страната.

Крайнодясната партия на Герт Вилдерс обаче си осигури пет от общо 15 министерски поста в новото правителство, включително по въпросите на търговията и миграцията.

В хода на преговорите, вместо лидерите на останалите партии да се кандидатират за премиерския пост, те се съгласиха да направят компромис за Схоф, който преди това е ръководил нидерландската тайна служба.

Самият той обеща да приложи "решително" плановете на коалицията за "най-строгата досега политика за приемане на бежанци и най-всеобхватния пакет за овладяване на миграцията".

Въпреки че Схоф е широко известен в родината си заради високите си функции в нидерландската администрация, той остава непознат за повечето лидери на европейската политическа сцена, за разлика от предшерственика си либерал Марк Рюте, който играеше влиятелна роля в ЕС.

Схоф обаче има богат опит като ръководител на Националния координационен център за сигурност и борба с тероризма (NCTV) и главен секретар на Министерството на правосъдието и сигурността.

Въпреки че не е член на политическа партия, е свързан със социалдемократическата PvdA в продължение на 30 години, преди да напусне партията преди пет години, заявявайки, че вече не чувства близки техните възгледи.

На пресконференция преди месец Схоф заяви, че ще се стреми като министър-председател да представлява всички граждани в Нидерландия.

"Моите планове за Нидерландия са това, което лидерите на партиите са договорили", каза той и добави, че коалиционното споразумение е "амбициозно".

Опозиционните партии реагираха разнопосочно на изненадващото обявяване на Схоф за премиер.

Denk, партия, която представлява предимно правата на малцинствата, заяви, че категорично се противопоставя на номинацията. По време на ръководството си в службата за сигурност той следи отблизо джамиите и други ислямски организации.

"Службата за сигурност не гледаше на мюсюлманите като на съюзник, а като на потенциална опасност", заяви Стефан ван Баарле, лидер на Denk. "Изглежда, че той е човек, който не приема сериозно опасенията на нидерландските мюсюлмани", допълни той.

Друга тема на безпокойство биха могли да бъдат фалшивите акаунти, за които се твърди, че са използвани от службите ръководството на Схоф през 2021 г. за шпиониране на граждани.

Форум за демокрация, друга дясна партия, постави под въпрос ролята му това. "Холандия гласува за Вилдерс, а получаваме бивш служител на разузнаването, който от години шпионира хората", заяви лидерът на крайнодясната партия Тиери Боде.

Сега всички погледи са насочени към това как един висш държавен служител с малък опит в политическото ръководство ще може да задържи крайнодясното правителство на Нидерландия по правилния път.