Урсула фон дер Лайен остава председател на Европейската комисия, след като беше преизбрана за втори мандат.

Тя спечели подкрепата на законодателите с обещанията си да повиши отбранителните сили и икономическата конкурентоспособност на ЕС, съобщава Financial Times.

"Още 5 години. Не мога да изразя благодарността си за доверието на всички членове на ЕП, които гласуваха за мен", написа Урсула фон дер Лайен в X.

Фон дер Лайен, която ръководи EK от 2019 г., обеща да запази курса на екологичния преход в Европа, както и подкрепата за Украйна, ако получи втори мандат. Тя се представи като сигурен съюзник, докато блокът се бори с предизвикателства като войната, балансирането на новите технологии и политическите сътресения в САЩ.

Германката спечели 401 гласа в 720-членния Европейски парламент, след като Зелената партия за първи път подкрепи кандидат за член на Комисията, присъединявайки се към трите центристки партии, които публично подкрепиха фон дер Лайен преди вота. Срещу нея гласуваха 284 депутати, 15 се въздържаха и 7 бяха обявени за невалидни.

Тя беше подкрепена от трите основни проевропейски групи - дясноцентристката Европейска народна партия, социалистите и либералите от Renew.

През последните месеци някои депутати от тези центристки групи заявиха, че няма да гласуват за нея, което я принуди да търси подкрепа извън настоящата си коалиция, включително сред лявоориентираните Зелени, припомня Politico.

Сега обаче тя е изправена пред трудна битка за изпълнение на своите мащабни и амбициозни обещания за възстановяване на конкурентоспособността на ЕС и стимулиране на публичните и частните инвестиции, включително в нови области като отбраната и жилищното строителство.

Урсула фон дер Лайен е първата жена начело на Комисията и преведе ЕС през кризи като пандемията и началото на войната на Русия в Украйна, пише FT.

Днес тя обеща да запази „конкурентното предимство“ на ЕС на фона на опасенията, че континентът ще изостане от САЩ и Китай, в обръщение към новоизбраните депутати в ЕП.

Тя допълни, че ще създаде нови специализирани позиции за европейски комисари за жилищното настаняване, отбраната, разширяването на ЕС и Средиземноморския регион, които да управляват миграцията.

В предложението ѝ за политиката на блока от 31 страници, публикувано преди гласуването, „инвестициите“ се споменават 49 пъти, като се отправя призив към правителствата на ЕС, които изпитват недостиг на средства, да се отключи повече частно финансиране за отбраната, екологичния преход и дигиталните нужди.

„Европа се нуждае от повече инвестиции. От земеделието до промишлеността. От цифровите до стратегическите технологии. Но също така и повече инвестиции в хората и техните умения.“

Тя добави, че следващият бюджет на ЕС за периода 2028-2035 г. трябва да бъде по-тясно обвързан със спазването на принципите на правовата държава, както и да обвързва отпускането на средства с реформи и инвестиции.

„Ще запазим един много ясен принцип в нашия бюджет - спазването на върховенството на закона е задължително за фондовете на ЕС. И в този бюджет, и в бъдеще“, заяви тя пред парламента, предизвиквайки аплодисменти.

Тя допълни, че скорошната среща на унгарския министър-председател Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин не е била „нищо друго освен мисия за умиротворяване“, като се зарече да запази подкрепата юна ЕС за защитата на Украйна.

Нейният документ с предложения за политики, съгласуван с трите центристки политически партии, е рязък завой в сравнение с първия ѝ мандат, в който доминираше мащабният план за борба с изменението на климата.

В четвъртък тя заяви, че фокусът на този Зелен курс ще премине към прилагане на съществуващите закони, а не към приемане на нови.

Зелените, които имат 53 членове на ЕП, все пак гласуваха за нея.

Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия заяви, че членовете му са „щастливи“ от избора. На друго мнение беше един от критиците, който каза, че списъкът с обещания на Фон дер Лайен е „европейска коледна елха“ с подаръци за всички партии, като същевременно постави под въпрос дали всичко това може да бъде изпълнено.