Настоящият председател на Европейския парламент Роберта Мецола беше преизбрана за втори мандат на поста, след като новите 720 депутати от Европейския парламент се събраха на откриваща пленарна сесия в Страсбург.

При гласуването 45-годишната християндемократка от Малта получи 562 гласа "за" от общо 623 бюлетини, подадени от новоизбраните депутати, което представлява комфортна победа, лесно надхвърляща необходимото мнозинство, отбелязва Euronews.

"С вашата подкрепа ще продължа да работя неуморно, за да обединявам хората. Това трябва да бъде парламент, който не се страхува да води и да променя,

заяви Мецола в обръщението си преди вота, като обеща да насърчава атмосфера на "дебат" и "уважение".

"Това трябва да бъде силен Парламент в силен Съюз", продължи тя. "Не можем да приемем, че ролята ни на парламентаристи се размива."

Мецола призова депутатите да бъдат бдителни и критични в ежедневната си работа, но да останат отговорни и открити, като защитават интегритета на парламента. "Моята врата винаги ще остане отворена. Към членовете на ЕП ще се отнасяме справедливо и с достойнство", заяви тя.

Като председател знаете, че съм в състояние както да се застъпвам за нашия Парламент, така и да изграждам мостове отвъд политическото разделение.

В новия Европейски парламент има две нови крайно десни групи – Европа на суверенните нации с 25 депутати и Патриоти за Европа с 84 евродепутати, които заедно с Европейските консерватори и реформисти вече съставляват над една четвърт от залата.

Центристките партии, които дълго време имаха влияние, ще бъдат подложени на изпитание, тъй като трябва да вземат редица важни решения.

Макар че левицата издигна кандидат-претендент за председател на ЕП – испанката Ирене Монтеро, нейната кандидатура беше символична и не попречи на преизбирането на Роберта Мецола. Тя успява да постигне консенсус между различните политически групировки в парламента в момент, когато идеологическите различия изглеждат по-дълбоки от всякога, подчертава Euronews.

Коя е Роберта Мецола

Консервативен християндемократ, член на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), Мецола има заслугата да преведе парламента през един от най-бурните периоди в 70-годишната му история – включително избухването на война на прага на Европа и най-експлозивния корупционен скандал, който някога е поразявал институцията.

Няколко парламентарни източника заявиха, че през последните две години тя е успяла да се отърси от първоначалните опасения относно кандидатурата си, които бяха свързани най-вече с възгледите ѝ против абортите.

"В началото на мандата ѝ бях скептично настроен заради позицията на националната ѝ партия срещу правото на аборт. Страхувах се, че ще имаме една консервативна дама на председателския пост", казва евродепутат от Зелените, преизбран в Камарата на европейските избори през юни.

"Но тя доказа, че е с добри намерения и впечатляващо внимание към детайлите", добави евродепутатът.

"През последния си мандат тя успя да направи парламента по-видим и по-силен", добави друг евродепутат от групата на Зелените. "Тя е чудесен посланик на Европейския парламент в света."

"Мецола е правилният човек, който да ръководи този парламент", заяви депутат от групата на социалистите.

Първи стъпки

През 2022 г. Мецола стана най-младият председател на Европейския парламент на 43-годишна възраст, когато пое поста след смъртта на бившия председател Давид Сасоли.

Тя също така е първият малтийски гражданин, който застава начело на парламента, и първата жена от 20 години насам.

Оттогава мандатът ѝ е белязан от много първи стъпки.

През април 2022 г. тя стана първият лидер на ЕС, който посети Киев, след като Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна.

През декември 2022 г. тя става първият председател, участвал в полицейска акция срещу колега депутат, когато придружи полицаи в дома на евродепутата социалист Марк Тарабела в рамките на т.нар. разследване за корупция "Катаргейт", което се превърна в едно от най-мръсните петна върху репутацията на парламента.

В отговор на твърденията, че катарски и марокански и длъжностни лица са плащали на избрани депутати, за да влияят върху законодателството на ЕС, Мецола заяви, че Европейският парламент е станал "обект на атака". Според нея "враговете на демокрацията" са "насочили оръжие" в лицето на членовете на Европейския парламент.

Оттогава Мецола, която превърна борбата с корупцията и спазването на принципите на правовата държава в основен принцип на политическата си кариера, обеща да защити институцията с редица реформи, насочени към повишаване на прозрачността и етичните правила.

Но за някои законодатели реформите, ръководени от нея, не са достатъчни.

"Приветстваме факта, че тя последва много от нашите призиви след "Катаргейт", но все още има много работа в парламента по отношение на прозрачността, отчетността и предотвратяването на неправомерно влияние. Надяваме се да видим по-нататъшни действия от нейна страна в рамките на този мандат", заяви говорител на групата на Зелените.

Защитна стена срещу крайната десница

Депутатите са доволни и от начина, по който Мецола е защитил основните политически сили от настъплението на крайната десница, като е санкционирала радикално десни депутати, склонни да нарушават пленарните заседания на парламента.

В навечерието на европейските избори през юни Мецола обиколи континента, за да насърчи избирателите да гласуват, като популяризира постиженията на блока, призовавайки ги да се доверят на проевропейските партии в центъра, за да се противопоставят на надигащите се популистки сили.

За разлика от нея, нейният колега в изпълнителната власт на ЕС, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, беше критикувана за откритите си увертюри към твърдодясната групировка на италианския министър-председател Джорджа Мелони в навечерието на изборите.

Това предизвика възмущение сред традиционните ѝ съюзници. Макар че оттогава тя оттегли предложенията си, че би включила части от твърдо десните Европейски консерватори и реформисти в бъдеща коалиция, левите законодатели все още са притеснени, че нейната партия ЕНП може да бъде примамена да разчита на десни гласове, за да прокарва законодателство в предстоящия мандат.

"Фон дер Лайен обеща, че няма да има структурирани съюзи с крайната десница, но за мен все още не е 100% ясно какво означава това", заяви депутат от групата на Зелените, като добави, че поведението на Мецола, отхвърляща крайнодесните популисти, е било по-ясно.

Разбиване на "стъкления таван"

Близък до Мецола източник от ЕНП я определи като една от многото "силни жени", които са ръководили Европа през последните десетилетия, наред с Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен.

Роберта Мецола винаги неуморно е насърчавала жените и момичетата да преодолеят "стъкления таван" в политиката и се е застъпвала за равни права във всички сектори.

Но въпреки непоколебимата си подкрепа за правата на жените, тя има и опит в гласуването срещу правото на аборт.

Няколко леви и центристки депутати посочиха тези идеологии като единствен недостатък в кандидатурата ѝ за преизбиране. Откакто пое председателството на ЕП, тя обеща да зачита мнението на мнозинството по отношение на абортите, като остави настрана личната си позиция.

Дори за депутатите, които постоянно се борят за правата на абортите - включително с резолюция през април, призоваваща за включването на това право в Хартата на основните права на ЕС, Мецола направи достатъчно, за да гарантира, че няма да отстоява собствените си възгледи за абортите като част от ролята си на председател.

Какво следва

На първото заседание се очаква евродепутатите да обсъдят подкрепата за разкъсваната от война Украйна след самопровъзгласената "мирна мисия" на Виктор Орбан в Китай и Русия.

Те вече отказаха на Орбан възможността да говори пред асамблеята, въпреки че планираната размяна на реплики с председателя на Съвета Шарл Мишел – предтекстът за недопускането на Орбан, засега очевидно е отпаднала поради негови други ангажименти.

Кулминацията на сесията ще бъде горещо очакваното гласуване дали Урсула фон дер Лайен да бъде утвърдена като председател на Европейската комисия за втори мандат.

Това ще се реши с гласуване в четвъртък и изглежда много по-несигурно от избора на Мецола.

По-рано говорител на групата на левицата призна, че въпреки издигането на собствен кандидат за ЕП, те не призовават членовете си да гласуват срещу Мецола - както ще направят в случая с Фон дер Лайен.