Всички пътища водят до подкомисията по правата на човека на Европейския парламент.

Това пише Politico по повод разрастващото се разследване за корупция, разтърсило Брюксел в края на 2022 г.

Евродепутатът социалист Мария Арена, която председателства комисията по правата на човека в ЕП, е пътувала до Катар и след това не е успяла да декларира надлежно, че катарското правителство е платило за нейните полети и хотел, разкрива Politico.

Арена е признала административното нарушение, но е обвинила за това своята секретарка, която според нея не е попълнила необходимите документи.

Сега Арена е изправена пред санкции, включително финансова глоба до 10 140 евро или забрана да представлява комисията за една година, ако се установи, че е нарушила кодекса за поведение на институцията. Такива санкции обаче рядко се прилагат, пише изданието.

Нейната грешка може да изглежда „невинна“ на фона на обвиненията за корупция, шокирали Брюксел, според които правителствата на Катар и Мароко са раздали големи суми в брой и подаръци, за да накарат политиците от ЕС да изпълняват заповедите им. Полицията конфискува 1,5 милиона евро при поредица от акции миналия месец, припомня Politico.

Корупционният скандал се разплита – 1.5 млн. евро от куфари и хартиен плик Спретнато подредените пачки са открити в хотелска стая в Брюксел

Въпреки това комисията по правата на човека, която Арена ръководи, се оказва в центъра на бурята, защото с нея са свързани всички високопоставени лица, заподозрени в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация в рамките на т. нар. „Катаргейт“.

Това са: социалистът и бивш евродепутат Пиер Антонио Панцери, който преди това е бил председателствал комисията по правата на човека; Франческо Джорджи, бивш асистент на Панцери, който работи за един от настоящите членове на подкомицията; партньорката на Джорджи, Ева Кайли, която беше отстранена от длъжността вицепрезидент на ЕП заради Qatargate. Четвъртият заподозрян е Николо Фига-Таламнка, който също е тясно свързан с останалите, коментира Politico.

Андреа Козолино, друг евродепутат социалист, който работи в комисията, също е изправен пред потенциално разследване, след като белгийските власти поискаха отнемане на имунитета му. Козолино отрече да е извършил нарушение и каза, че би искал имунитетът му да бъде свален, за да може да изчисти името си.

Не е ясно какви точно са конкретните деяния на изброените евродепутати, защото прокуратурата не е оповестила публично подробности по обвиненията срещу тях, посочва Politico. Въпросите около високопоставените фигури в Брюксел и парламентарната комисия по правата на човека обаче засягат сърцето на доверието в ЕС и неговата политическа легитимност, коментира изданието.

Ева Кайли остава в затвора за още един месец, реши съд в БрюкселНейната защита уточни, че тя не се признава за виновна в съпричастие с корупционни действия.

Идеална цел за лобиране

Историческият ангажимент на Европейския съюз към правата на човека е една от неговите основополагащи ценности. Комитетът по правата на човека в ЕП служи като пазител на тези принципи, пише Politico. Въпреки че не е законодателен орган, той все още играе влиятелна роля и определя дневния ред в обществения дебат.

Известна като „DROI“ (от френското droits de l’homme), групата осветява нарушенията на човешките права от страни извън блока, привличайки международно внимание и превръщайки се в идеална цел за лобиране.

Въпросът, пред който са изправени Арена и нейните колеги сега, е дали тази група от евродепутати не се е превърнала в зомби компания, инфилтрирана от чужди сили, които я използват, за да изперат собствения си имидж, свързан с човешките права, пише още Politico.

Самата Арена категорично отхвърля твърденията, че нейната комисия е нещо различно от напълно легитимен орган, който върши жизненоважна работа.

Хана Нойман, германски евродепутат и говорител на Зелените в DROI, както и ръководител на отделна парламентарна делегация за връзки с Арабския полуостров, казва пред Politico, че на определени хора от комисията по правата на човека е дадена свободата да атакуват политическите врагове на Катар като ОАЕ или Саудитска Арабия.


Футбол, Формула 1 и може би Олимпиада: Как Катар и съседите му перат имиджСветовното по футбол не е единственото събитие, заради което страните от Близкия изток са обвинявани в

„Понякога ми беше трудно да гледам как на Катар е позволено да говори надълго и нашироко, докато съперниците на Доха като ОАЕ или Саудитска Арабия бяха жестоко атакувани от неправителствени организации, някои от тях с неясно финансиране, без да могат да се защитят на сесиите“, казва тя. „Нека бъда ясна, всички те имат проблеми с човешките права и е добре, че се занимаваме с тях, но имаше дисбаланс в начина, по който това се случи в DROI“, допълва Нойман. Според нея една среща се откроява особено.

Шест месеца преди Световното първенство по футбол в Катар

На 10 май миналата година Арена председателства сесия на комисията в парламента в Брюксел. След като официално открива обсъждане на тема „Въздействието на чуждестранната намеса върху човешките права в страните от Персийския залив“, тя кани своя ключов експерт Никола Джованини да представи доклад от 237 страници, публикуван от Droit au Droit - малката неправителствена организация, която той ръководи.

Според него Обединените арабски емирства са използвали сенчести лобистки тактики, „за да накарат Брюксел да танцува по тяхната свирка“, разказва Politico.

ОАЕ отдавна са един от най-твърдите противници на Катар, припомня изданието.

Изслушването се провежда шест месеца преди Световното първенство по футбол в Катар. Това можеше да бъде възможност за законодателите да обсъдят усилията на Доха да придаде положителен имидж на футболния турнир след години на недоволство относно лошото отношение към работниците мигранти в Катар. Вместо това, ораторите се фокусират върху дейностите на Саудитска Арабия и ОАЕ, едни от най-яростните съперници на Катар в региона.


Скандалът Катар: Какво точно се случи в ЕП?Мари Арена, настоящият председател на подкомисията по правата на човека, прогнозира, че ще излязат още разкрития

В контекста на спора за Катаргейт не само докладът за враговете на домакина на Световната купа прави значима появата на Джованини на това изслушване, коментира Politico. Във времето, в което управлява Droit au Droit, той е и координатор по обществените въпроси на No Peace Without Justice - по-голяма НПО за правата на човека, която има връзки с катарското правителство и самата тя сега е впримчена в разследването на белгийската прокуратура.

Шеф на Джованини в No Peace Without Justice е Николо Фига-Таламанка, един от четиримата задържани по предварителни обвинения в корупция. Той също има роля във въпросното изслушване на комисията от 10 май, като помага задкулисно за организирането на сесията. Два имейла, видяни от Politico, предполагат, че той е участвал в координирането на срещата и е действал като неофициална връзка между ораторите и комисията.

Запознати с вътрешната работа на парламентарните комисии казват, че това споразумение не представлява нарушаване на никакви строги правила, но все пак е странно, пише Politico.

Адвокат на Фига-Таламанка твърди, че неговото участие в това изслушване е част от нормалното застъпничество, което неговата НПО извършва рутинно в ЕП по свързани с правата на човека теми в много страни - от Афганистан до Бразилия.


Предшественици и наследници

Същия ден Арена кани представители на Fight Impunity, неправителствената организация на Панцери, да представят годишния си доклад пред нейната комисия. И Fight Impunity, и No Peace Without Justice са регистрирани на един и същи адрес – Rue Ducale 41 в Брюксел, срещу кралския парк.

Politico припомня, че Панцери е предшественикът на Арена като председател на комисията. Сега той е задържан по предварителни обвинения, заедно с Фига-Таламанка.

Малко преди това изслушване, на 8 и 9 май, самата Арена е била в Доха – става дума за същото онова пътуване, платено от правителството на Катар. Целта е тя да участва в семинар, организиран от

Националния комитет по правата на човека на Катар, озаглавен „Европейският съюз и правата на човека“. На него присъства и Фига-Таламанка, чийто път и настаняване също са осигурени от Катар.

„Срещата в Доха беше интересна, защото даде по-добро разбиране на политиката за правата на човека в страната и как тя се вписва в обявените реформи. Разходите бяха поети от Комитета по правата на човека на Катар“, казва Арена за Politico. Тя отрича ЕП да е съорганизатор на семинара, въпреки снимка, на която говори на катедра с логото на парламента.

Приятелските отношения на комисията по правата на човека с Катар не започват миналия май, а във времето, в което Панцери е председател. Тогава той сключва специално споразумение с държавата от Персийския залив.

Италианският социалист, който беше евродепутат в продължение на 15 години, ръководи комисията в периода 2017 - 2019 г.

През 2018 г. той пътува до Доха с тогавашния си помощник Франческо Джорджи – друг от четиримата главни заподозрени в разследването. Там те се срещат с членове на правителството и сключват специална сделка с назначената от държавата Комисия по правата на човека на Катар, според източник на Politico.

Доказателство за съществуването на този „меморандум за разбирателство“, макар и неофициален, се подкрепя от публикация на катарското правителство в Instagram и съобщения в катарските медии. „Може да се каже, че постигнахме двустранно споразумение, което обслужва и двете страни“, каза Панцери, цитиран в арабски медии.

Сделката

През 2018 г. той е на посещение в Катар и като свидетел на въздействието на икономическото и дипломатическо ембарго на Саудитска Арабия върху малката полуостровна държава, което според съобщенията той осъжда като опустошително и неприемливо, посочва още Politico.

Няма публично достъпен документ, определящ условията на споразумението, но Арена потвърждава съществуването му пред изданието, заявявайки, че не го е подновила, когато поема председателството на комисията през 2019 г. Няма и предположения, че въпросното споразумение нарушава закони или парламентарни правила, допълва Politico.

Катарците обаче изглежда са се облагодетелствали от него. Комисията даде платформа на Али бин Самих Ал Мари, който беше ръководител на катарския орган по правата на човека, когато Панцери подписа споразумението, а сега е министър на труда.

Ал Мари се появи за последно пред комисията на Арена през ноември, само дни преди началото на Световното първенство. Той използва възможността да заяви, че медийните съобщения за смъртта на работниците мигранти са част от „клеветническа кампания“ срещу неговата страна.

Скандалът в Брюксел: Синдикален лидер призна за подкуп от 50 000 евроЛука Висентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC) заяви, че е получил парично дарение от неправителствената организация Fight Impunity

Солидни партньори

Каквото и да казва Арена, високопоставени служители на Катар очевидно продължават да ценят ползотворното сътрудничество с нейния комитет DROI. На 14 май 2022 г. генералният секретар на NHRC Султан бин Хасан Ал Джамали описа отношенията между двата комитета като солидно партньорство, според статия в катарски медии за семинара, на който са присъствали Арена и Фуга-Таламнка.

Арена също така гласува против това парламентът да приеме резолюция, осъждаща нарушаването на правата на човека в Катар като домакин на Световното първенство. Тя каза, че е направила това, за да даде възможност за „по-строга“ резолюция срещу Катар през 2023 г., пише Politico.

Арена отхвърля твърденията, че е била мека към Катар.

„Моите политически позиции спрямо държави, които не зачитат правата на човека, никога не са страдали от каквато и да е двусмисленост и нито Катар, нито Мароко, нито която и да е друга държава се е възползвала от привилегировано третиране“, казва тя за Politico.

Междувременно колелата на белгийското правосъдие се въртят бавно, коментира изданието. Заподозряната Ева Кайли отхвърли обвиненията, докато Панцери и Джорджи отказват да ги коментират чрез своите адвокати. В изявление на No Peace Without Justice се казва, че Фига-Таламанка временно се е оттеглил от задълженията си и че организацията вярва, че разследването ще изчисти името му.

Катар от своя страна заклейми обвиненията като „дискриминационни“.

Дясноцентристката Европейска народна партия призовава работата на комисията да бъде спряна, докато текат разследванията. Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП, призова Арена да бъде официално отстраненa като председател. „Има твърде много въпроси без отговор относно степента на участие на социалистите в тази корумпирана мрежа“, каза той.

„И така, какво ще кажете сега за подкомисията по правата на човека на ЕП?“, пита Politico.