Ако FTA (Споразумение за свободна търговия) за вас е само поредната трибуквена абревиатура, не е нужно да подготвяте автобиографията си за кандидатстване.

Но ако сте безкомпромисен преговарящ, който може да сключва споразумения за свободна търговия в интерес на Брюксел, като същевременно защитава екологичната си програма и успокоява политиците, които се страхуват, че отварянето на пазарите ще им коства работни места и гласове, е време да актуализирате CV-то си.

Така започва анализът на Politico за вакантния пост на високо ниво в администрацията на ЕС – комисар по въпросите на търговията.

Този експерт ще ръководи отдел, в който Брюксел решава въпросите от името на 27-те държави членки на ЕС. Но той ще поеме поста в момент, когато в един все по-поляризиран и протекционистки свят свободното движение на стоки вече не се възприема като достойна самоцел, пише изданието.

Подходящият кандидат задължитено трябва да притежава перфектни дипломатически умения (а най-добре дипломат с политически умения), който може да жонглира с конкуриращи се цели, докато се бори с центровете на властта на двата основни партньора на блока: Вашингтон и Пекин.

"Необходим е профил, който може да работи във всички тези области, за да ги координира", смята бившият еврокомисар по търговията Паскал Лами, добавяйки, че освен търговията, тази роля сега обхваща околната среда, развитието и дипломацията.

"Ако аз съм ловецът на глави, ще поискам малко повече пари, защото това е по-сложен профил за намиране", обяснява той в интервю за Politico.

Тъй като в началото на юни гласоподавателите ще изберат нов Европейски парламент, залозите за ролите в новата Европейска комисия ще започнат едва когато лидерите се срещнат на 17 юни. След като съставът се подреди, 27-те кандидати ще бъдат подложени на контрол от страна на Парламента, който според социологическите проучвания ще бъде по-дясно ориентиран. Датите за тези изслушвания все още не са определени.

В случай, че бъде номиниран за трети мандат от родната си страна, Латвия, настоящият ръководител на търговския отдел на ЕС Валдис Домбровскис ясно изрази интереса си да се прехвърли към позиция, свързана със следвоенното възстановяване на Украйна.

И тъй като полето на претендентите все още не е ясно дефинирано, Politico разговаря с бивши и настоящи комисари, експерти и политици, за да състави профил на идеалния кандидат за поста еврокомисар по търговията.

Изкуството на сделката

На фона на все по-задълбочаващото се геополитическо съперничество ролята на еврокомиаря по търговията изисква уменията на многофункционален специалист.

Предишните комисари, като белгийския Карел де Гухт в началото на 2010 г., можеха да се похвалят, че сключваха едно след друго споразумения за търговия – с Канада, Южна Корея, Украйна и др.

В днешно време отдръпването на потенциални търговски партньори от законите на ЕС, които ги засягат пряко – като например правилата за веригите за доставки, означава, че сключването на такива двустранни сделки става много по-трудно.

Гласове в институциите и столиците на ЕС също така предупреждават да не се "претоварва" търговската лодка с други цели, като например екологичния преход или ограничаването на миграцията.

И макар че сключването на споразумения за свободна търговия все още е основното искане на промишлеността, то не е единственият ключов показател за изпълнението на тази роля.

Следващият еврокомисар ще трябва да води трудните търговски преговори, като защитава интересите на ЕС и същевременно взема предвид опасенията на партньорите от другата страна на масата за преговори.

"Не можеш да бъдеш геополитически съюз, ако не се ангажираш с останалия свят чрез споразумения за свободна търговия", коментира Фил Хоган, който заемаше търговския ресор на ЕС в началото на мандата на Урсула фон дер Лайен.

За да улесни тези преговори, опитният кандидат трябва да защити широкия набор от правила на ЕС, насочени към неутралност по отношение на климата, като например данъка върху въглеродните емисии. В това отношение предварителните контакти на високо равнище в страни като Индонезия, Малайзия и Бразилия ще бъдат явно предимство.

Трябва да има и напредък по секторните споразумения и необвързващите пактове за суровини и зелената енергия. Те придобиха по-голямо значение при управлението на Домбровскис, който запечата множество такива мини-сделки, договаряни по-лесно и по-бързо от споразумения за свободна търговия, но несравними по отношение на търговското въздействие.

Меки, но сигурни връзки

Тъй като танцът на Брюксел между Вашингтон и Пекин се превръща все повече в рапиране и все по-малко във валс, следващият търговски ръководител на ЕС ще трябва да бъде отличен дипломат, подчертава още Politico.

Предишният опит като правителствен ръководител или външен министър е голям плюс – Домбровскис е бил министър-председател на Латвия, а Де Гухт първи дипломат на Белгия.

Тъй като изпълнителната власт на ЕС ускорява действията си срещу несправедливата според нея подкрепа от Китай за компании, които подкопават конкурентите на ЕС, като проверките варират от електрически превозни средства до медицинско оборудване, от ключово значение ще бъде да се постигнат икономическите интереси на блока, като същевременно се отблъсне ответната реакция на Пекин.

По време на мандата си Домбровскис заяви пред Politico, че ЕК е "разработила редица инструменти и е станала по-систематична в търговската защита и правоприлагането, защитавайки нашите интереси и права, когато другите не играят по правилата".

"Важно е Европа да разполага с тези инструменти и да е готова да ги използва, ако се наложи.", допълни той.

Има и друга заплаха отвъд Атлантика: потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Предполагаемият кандидат на републиканците предизвика тревога, като заплаши да наложи повсеместно вносни мита, въпреки че, ако се вгледаме в предизборната реторика, ще видим, че има много общо с търговската позиция на администрацията на Джо Байдън.

Все пак следващият комисар ще трябва да се справя с по-антагонистични Съединени щати, тъй като търговските спорове продължават. Съветът за търговия и технологии ЕС-САЩ – форум, който поне спомага за запазване на цивилизоваността, почти сигурно ще изчезне, ако Тръмп се завърне.

Работата в екип прави търговията успешна

Подходящият кандидат ще трябва да бъде екипен играч, защото търговската политика на ЕС вече не е само търговия. През следващите 5 години вътрешната конкурентоспособност със сигурност ще заеме централно място – потенциално за сметка на външното измерение на портфейла.

Нещо повече, целите на блока, особено тези в областта на климата и околната среда, все повече се разминават с търговския портфейл.

"Следващият комисар трябва да разбере, че политиката в областта на климата и търговията могат взаимно да се подсилват", коментира Емили Керстенс, изследовател в мозъчния тръст по въпросите на изменението на климата E3G.

Колегиалното сътрудничество с други отдели ще бъде от жизненоважно значение, особено с тези, които отговарят за вътрешния пазар, вътрешните партньорства, конкуренцията и околната среда.

"В момента се изготвят регламенти, които имат силно въздействие върху външната търговия и веригите за доставки", казва експертът по търговия Дейвид Клейман от мозъчния тръст ODI и допълва, че търговският отдел на ЕК все по-често е "маргинализиран" в междуведомствени консултации. Дали тази тенденция ще се запази, поне отчасти, зависи от това кой ще бъде следващият комисар по търговията.