Комисарят по търговията на ЕС Валдис Домбровскис отправи предупреждение срещу "въоръжаването" на търговията на фона на засилването на напрежението между САЩ и Китай.

Той заяви пред CNBC, че не вярва, че търговският "протекционизъм" е отговорът на повишеното геополитическо напрежение, но подчерта, че блокът е готов да се защити в новата търговска среда.

"Геополитическият пейзаж се променя, става все по-фрагментиран, по-конфликтен, виждаме въоръжаване на търговията. Така че трябва да се подготвим и като Европейски съюз, за да функционираме в този по-конфликтен свят", коментира Домбровскис.

Той отговори на забележките, направени от бившия президент на Европейската централна банка и бивш министър-председател на Италия Марио Драги, който заяви, че блокът трябва да претърпи "радикална промяна", ако иска да остане конкурентоспособен в лицето на Китай и САЩ, които отказват да "играят по правилата".

Това се случва в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън е на път да призове търговския представител на САЩ Катрин Тай да утрои митническата ставка за вноса на стомана и алуминий от Китай, тъй като се стреми да увеличи подкрепата на профсъюзите в колебаещия се щат Пенсилвания. Подобна мярка по същество би изключила продажбата на китайска стомана в САЩ и вероятно би пренасочила китайските стоки към други световни пазари.

Домбровскис заяви, че предложенията ще имат ясно отражение върху ЕС и отбеляза, че в момента представителите на ЕС водят преговори със САЩ относно митата за Китай. "Очевидно е, че това ще има по-широки последици, защото пазарът на стомана е свързан в световен мащаб", смята той.

Призивите на Байдън с поредната ескалация на напрежението между двете най-големи икономики в света заради опасенията от китайския свръхкапацитет. Вашингтон и неговите съюзници обвиняват Китай, че наводнява международните пазари с евтини стоки и подбива цените на местните компании, твърдения, които Пекин категорично отрича.

Миналата седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че не изключва потенциални мита върху износа на зелена енергия от Китай, тъй като страната увеличава производството на слънчева енергия, електрически превозни средства и литиево-йонни батерии.

Коментарът ѝ беше последвани от председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която заяви, че Брюксел трябва да заеме твърда позиция относно търговията с Китай.

Европа обаче трябва да поддържа деликатен баланс, за да не отчужди един от най-големите си търговски партньори и същевременно да остане вярна на геополитическите и икономическите си съюзи отвъд Атлантика.

"Ако се наложи, ЕС ще е готов да се изправи в защита на нашата икономика и нашите компании", категоричен е Домбровскис.