Процесът на номиниране на еврокомисари е в средата си, като повече от половината от 27-те държави членки на ЕС са обявили своите кандидати. Сега вниманието е насочено към разпределението на ресорите. Това не е лесна задача на този етап, но особеностите на земеделския портфейл подсказват за ограничен брой потенциални кандидати.

Макар и да не е толкова влиятелно, колкото други икономически ресори, селското стопанство заема значителна част от разходите на ЕС за надзор на програмата за земеделски субсидии на блока. Неотдавнашните протести на земеделските производители, които повлияха на европейските предизборни кампании, подчертаха нарастващото значение на сектора, особено сред десните фракции.

По традиция портфейлът за селското стопанство никога не се предоставя на една от "големите четири" държави - Франция, Германия, Италия и Испания, които заедно произвеждат повече от половината от селскостопанската продукция на ЕС. През последните три десетилетия тази работа е поверена на по-малки държави като Австрия, Дания, Ирландия, Латвия, Люксембург, Полша и Румъния.

Освен негласното правило по-горе, още един признак стеснява списъка: комисарят по земеделието ще бъде избран измежду кандидатите на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП). Тя заложи много на селското стопанство преди европейските избори, като по време на кампанията се обяви за партия на земеделските производители и обеща да превърне темата в основна през този мандат.

Въпреки че миналия месец успя да получи председателското място във влиятелната комисия по земеделие на Европейския парламент (AGRI), ЕНП реши да отстъпи поста на консервативната група, за да си осигури по-голяма подкрепа за повторното назначаване на фон дер Лайен и да остави отворена вратата за бъдещо сътрудничество по определени въпроси. Този ход обаче не беше приет добре от мнозина в ЕНП, които коментираха пред Euronews, че отказът от председателското място в AGRI "беше голям проблем, тъй като някои от нашите делегации са много фокусирани върху селското стопанство".

Сега, като се имат предвид експертните познания на кандидатите и интересите на съответните им държави, надпреварата се свежда до няколко имена.

Изборът на Euronews: Нидерландия

От гледна точка на фон дер Лайен, нидерландският комисар би бил чудесен избор за земеделския ресор. В ЕНП има и други добри профили, но Вопке Хукстра отговаря на толкова много изисквания, че предлага най-добрата възможност да удовлетвори множество заинтересовани страни.

Но възлагането на този ресор на нидерландското правителство няма да е толкова лесно, тъй като това означава непряко включване на крайнодясната партия на Герт Вилдерс, която е важен участник в управляващата коалиция, представлявана външно от неутралната фигура на министър-председателя Дик Шуф.

Нидерландия не може да се стреми към най-високи позиции, но все пак може да си осигури важен портфейл като селското стопанство - основополагащ за страна, която е основен производител и преработвател на храни. А ако портфейлът включва сегмент от хранително-вкусовата промишленост - което изглежда възможно - това би било особено привлекателно за Нидерландия, предвид силните ѝ страни в тази област.

Предоставянето на селското стопанство на Нидерландия би било също така награда за местната земеделска партия BBB, която наскоро се присъедини към ЕНП. Много от въпросите в нидерландското коалиционно споразумение, като например нитратната директива и ситуацията в животновъдството, също са свързани със селското стопанство.

В добавка към всичко това, Хукстра, като главен преговарящ на ЕС на COP28 в Дубай, може да успокои неправителствените организации и природозащитниците, които се опасяват от евентуални десни уклони в сферата на селското стопанство в предстоящия мандат.

Не трябва да се забравя обаче, че визията на Нидерландия за селското стопанство, която се фокусира върху иновациите, мащабното производство и по-малко биологичното земеделие, се различава от традиционните възгледи на Голямата четворка. Това би могло да бъде основен подводен камък пред нидерландската кандидатура.

Сигурни залози: Люксембург, Португалия или Гърция 

Люксембургският представител Кристоф Хансен беше изявен кандидат за поста от юни до юли. Въпреки че му липсва силен профил в областта на селското стопанство, той има значителен опит в областта на търговията и околната среда.

Решението на люксембургския министър-председател относно кандидата обаче все още не е взето и очевидно зависи от възложения портфейл. Това може да позволи на фон дер Лайен да преговаря за кандидат жена в замяна на желания от Люксембург портфейл. Освен това не е изключено и продължаването на работата на Никола Шмит като комисар - а като социалист той не би могъл да получи портфейла за селското стопанство.

Португалия е другата страна, управлявана от ЕНП, която все още не е взела решение за своя кандидат. Най-вероятният претендент е Мигел Поареш Мадуро, професор по право и бивш министър на регионалното развитие. Въпреки че неговият професионален път не предполага, че е подходящ за иновации или научни изследвания, експертните му познания в областта на правото на ЕС (шест години е бил генерален адвокат в Съда на ЕС) го правят подходящ за различни ресори, включително земеделие.

Апостолос Цицикостас, новоназначеният грък и бивш председател на Комитета на регионите, е друг силен кандидат заради експертния си опит в областта на кохезионните фондове, които не се различават от фондовете на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Гръцкото правителство обаче се интересува повече от портфейли, свързани с икономиката или отбраната, а гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис се възприема като човек с кредит на доверие към фон дер Лайен, след като ѝ оказа ключова подкрепа при повторното й назначаване.

Кандидати от втория ред и малко вероятни избори

Сегашният заместник-председател на Комисията по демографията Дубравка Шуица изглежда по-подходяща за ресор здравеопазване или кохезия, въпреки че през изминалия мандат тя е работила в областта на селските райони.

Кандидатът за комисар Хена Вирккунен, въпреки опита си в областта на транспорта и енергетиката, идва от Финландия, важна страна в областта на горското стопанство, което я прави потенциален (но малко вероятен) изненадващ избор.

Румъния, която преди това заемаше този ресор, все още не е решила кой да бъде нейният кандидат. Слуховете сочат евродепутата Зигфрид Мурешан, който има силен икономически профил.

Алтернативно, назначаването на влиятелния социалист Михай Тудосе би могло да осигури електорална подкрепа за настоящото правителство преди решаващите избори през ноември, но би изключило земеделския портфейл поради това, че той не е член на ЕНП.

Други фигури от ЕНП е по-малко вероятно да бъдат предложени за този ресор. Шведката Джесика Росуал, с нейния богат опит, е малко вероятен избор заради относителната незаинтересованост на Швеция към селското стопанство. Полша също е малко вероятен кандидат, тъй като напускащият полски комисар Януш Войчеховски остави негативно впечатление, критикуван от мнозина за липсата на влияние върху останалата част от колегията, а и премиерът Доналд Туск може да потърси друг ресор.

Австриецът Магнус Брунер и ирландецът Майкъл Макграт, и двамата със силен икономически опит, както и младият литовец Габриелиус Ландсбергис, по-подготвен за външните работи, също са малко вероятни варианти. Очаква се латвиецът Валдис Домбровскис да получи по-голям портфейл, докато Кипър, който все още не е номинирал свой кандидат, е по-фокусиран върху новия средиземноморски портфейл.