Необходимостта да се увеличи производството на храни и да се намали въздействието на този процес върху околната среда става все по-належаща. „

Вертикалното земеделие си е поставило тази цел и дава възможност за 95 процента икономии на вода.

Според ООН към 2050 г. светът ще се нуждае от 60 на сто повече продоволствие, за да изхрани жителите си. По някакъв начин човечеството трябва да намери как да увеличи глобалното производство на хранителни стоки, но и да направи по-ефективни сектори, като животновъдството и селското стопанство.

И всичко това, разбира се, намалявайки, а защо не и елиминирайки напълно влиянието на тези практики върху околната среда.

Ако подобна мисия не ви изглежда особено лесна, имате право, тъй като наистина не е: нужни са нови технологии и иновации, за да може това начинание да се увенчае с успех.

Според много учени едно от възможните решения е вертикалното земеделие - начин на култивиране на закрито, при който растенията и зеленчуците се отглеждат в оранжерия, едни върху други, чрез използването на специални конструкции, наподобяващи пилони, посочва БТА.

Какво е вертикално земеделие?

Идеята за вертикално земеделие е разработена по-подробно от преподавателя в Колумбийския университет Диксън Депомие. Той отбелязва, че отглеждането на зеленчуци и други растения във вертикални конструкции има значителни преимущества, тъй като спестява вода, нe се използват пестициди и се намалява замърсяването на околната среда.

То е особено подходящо за страни с неблагоприятен климат, защото не се влияе от метеорологичните условия.

Вертикалното земеделие е важно за бъдещето ни, тъй като дава възможност да се ползват по-малко площи и по-малко вода, потребявайки повторно всичко, което не е абсорбирано от растенията. Подробностите не са маловажни, защото този метод би използвал 95 на сто по-малко вода от традиционното селско стопанство.

Цифрата е впечатляваща - особено в условията на суша, засегнала голяма част от света в последно време. Отглеждането на закрито позволява да се възпроизвеждат идеалните условия за плодовете и зеленчуците през цялата година, увеличавайки производството им, например с ново поколение изкуствени светлини, които могат да намалят с 40 на сто консумираната енергия.

Проучванията в тази сфера са в доста начален стадий, отбелязва италианското издание "Мъни". За момента основната цел е да се понижат цените и да се увеличи разнообразието на отглежданите продукти, за да могат те да са конкурентоспособни на пазара.

Отвори врати най-голямата вертикална ферма на планетатаBustanica е ферма от ново поколение. В нея са съчетани върхови технология в сферата на машинното обучение, изкуствения интелект и модерни начини на отглеждане на култури

Това обаче е въпрос на време. Инвестициите в сектора нарастват. Пример е италианската компания Planet Farms, на която заложи неотдавна модният предприемач Ренцо Русо - основател на Diesel.

Целта е в бъдеще да се гарантира непрекъснато снабдяване със зеленчуци и растителни фибри за храна на растителна основа, използвайки малки и вертикални фабрики. Подобни структури се разработват в близост до основните градски центрове по света, позиционирайки се близо до огромни и постоянно разширяващи се пазари.

Причината е, че по-голямата част от хората живее в големите градове и в бъдеще делът им ще продължи да се увеличава. Особената структура на тези плантации има за цел да преначертае земеделските карти и начина, по който ги възприемаме.

Както пише "Дейли бийст", "фабриката на бъдещето" не е терен в Канзас, а склад с температура, която се контролира в Нюарк - град на няколко километра от мегаполиса Ню Йорк.

Земеделието на бъдещето ще се състои от мрежа от сравнително малки съоръжения на закрито, където растенията ще се култивират в постоянен цикъл и на няколко крачки от мегаполисите, чието снабдяване е от ключово значение, за да може да се изхранва един все по-пренаселен свят.