ЕС се готви да предостави до 40 милиарда евро нови заеми за Украйна до края на годината, независимо от участието на САЩ, след като планът на Г-7 за използване на замразени руски активи за подпомагане на Киев се провали, пише Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Едностранният натиск идва на фона на опасенията в Брюксел, че Унгария ще попречи на блока да предостави предпазните мерки, от които САЩ се нуждае, за да участва в схемата за замразени активи, според трима души, участващи в преговорите.

Правителството на Виктор Орбан, най-проруският лидер в ЕС, се опита да отложи решението относно схемата за замразени активи до след президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Брюксел обаче трябва да започне работа по всяка алтернатива в рамките на следващите няколко седмици, тъй като подобен ход ще разчита на правомощия, които изтичат в края на годината.

Средствата са предназначени за подпомагане на финансовата стабилност на Украйна, която е изправена пред недостиг на финансиране от 38 милиарда долара през 2025 г., според Киев и МВФ. Страната разчита на чуждестранна помощ, за да продължи да функционира, докато Русия засилва атаките срещу нейната инфраструктура.

Според проект на законово предложение, видян от FT, ЕС ще набере милиарди евро заеми за Украйна до края на 2024 г.

Подобен ход, разширяващ съществуваща програма за подкрепа, ще се нуждае от мнозинство, а не от единодушие, премахвайки правото на вето на Будапеща.

Окончателното число може да варира между 20 и 40 милиарда евро и ще бъде определено от Европейската комисия след консултации с държавите-членки, казват източниците на FT.

„Винаги можем да продължим сами“, казва цитиран от медията служител на ЕС.

Въпреки че първоначалната схема - включваща участието на САЩ - остава план А за Комисията, служители твърдят, че се нуждаят от алтернатива, ако Будапеща запази ветото си до изборите в САЩ.

Лидерите на Г-7 се съгласиха през юни да отпуснат заем от 50 милиарда долара на Украйна, който да бъде изплатен с бъдещи печалби от около 260 милиарда евро в замразени руски чуждестранни резерви, повечето от които се съхраняват в Euroclear - белгийският централен депозитар за ценни книжа.

Според този план ЕС и САЩ ще поемат по около 20 милиарда долара, а останалите 10 милиарда ще бъдат разпределени между Обединеното кралство, Япония и Канада.

За да си осигурят обаче постоянен поток от доходи, обслужващи заема, САЩ поискаха предпазни мерки, които да гарантират, че руските активи, повечето от които държани в Европа, остават замразени.

ЕК на свой ред предложи санкциите на блока, обездвижващи руски активи, да бъдат удължени от текущия период от шест месеца на 36 месеца, за да се осигури по-голяма правна сигурност. Други предложени варианти включват удължаване на санкциите с пет години.

Орбан обаче, който вече е налагал вето на подкрепата на ЕС за Украйна, в момента блокира подобно удължаване, според източници на FT, запознати с неговото мнение.

Представител на унгарското правителство e казал на посланиците на ЕС в Брюксел в понеделник, че въпросът ще трябва да бъде разгледан след изборите в САЩ, според двама души, информирани за дискусията.

Като алтернатива ЕС сега обмисля отпускането на заемите като част от съществуващ пакет за финансова подкрепа, който изтича в края на годината. Схемата ще включва увеличаване на общите заеми на блока и ще бъде подкрепена от общия бюджет на ЕС.

Планът на ЕС ще осигури част от 20-те милиарда долара, предвидени да дойдат от Вашингтон съгласно първоначалното предложение на Г-7, ако администрацията на Байдън не може да отпусне заема толкова близо до изборите. Длъжностни лица в Брюксел се надяват, че Вашингтон в крайна сметка ще предостави средства, като по този начин ще намали експозицията на ЕС, посочва още FT.

Ако реши да отпусне заемите едностранно, Брюксел трябва да започне работа през следващите няколко седмици, за да изчисти навреме всички необходими законодателни пречки, тъй като пакетът за подкрепа за Украйна изтича в края на годината.

„Спешно е да се приемат предложенията преди края на октомври, така че заемът от ЕС да може да бъде отпуснат преди края на 2024 г. за бъдещи плащания на траншове“, се казва в предложението.

Предложението все пак в крайна сметка ще използва приходите от замразени активи, оценени на 2,5 до 3 милиарда евро годишно, за изплащане на заема. В момента тези печалби се насочват към Украйна чрез бюджета на ЕС.