Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкри номинирания от нея екип от европейски комисари и областите на политиката или „портфейлите“, които ще поиска от тях да ръководят през следващите пет години, слагайки край на седмици на спекулации.

Говорейки пред репортери в Страсбург във вторник, ръководителят на ЕК описа своята нова „колегия“ от комисари като имаща „по-стегната и по-интерактивна и взаимосвързана структура, съсредоточена върху основните принципи на просперитет, сигурност и демокрация“, преадва Euronews.

В проектоструктурата на новата Комисия има 11 жени. Сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за стартъпи, проучвания и иновации. "Ресорът, който България получи, е изключително важен", заяви пред български журналисти в Страсбург Захариева, цитирана от БТА „Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресорът, който България получи, е един от ресорите на бъдещето“, добави Захариева.

Ръководителят на Комисията посочва шестима изпълнителни вицепрезиденти - четири жени и двама мъже, които ще получат по-голямо влияние върху бизнеса на изпълнителната власт и ще наблюдават работата на група комисари. На върха на новата структура с роли на изпълнителен вицепрезидент са номинираните от Франция, Финландия, Естония, Латвия, Румъния и Испания.

Намаляващата конкурентоспособност на Европа спрямо глобални сили като САЩ и Китай е червената нишка, която свързва изпълнителните заместник-председатели, посочва Euronews.

Списъкът включва и новосъздадени роли, включително европейски комисар по отбраната и сигурността (бившият министър-председател на Литва Андрюс Кубилиус), Средиземноморието (Дубравка Шуица от Хърватия) и жилищното настаняване и енергетиката (Дан Йоргенсен от Дания).

Сега Фон дер Лайен ще изпрати т. нар. „мисионерски писма“ до всеки кандидат, очертавайки нейната собствена визия за техния мандат. След това всички кандидати трябва да преминат правна проверка, проверка от парламентарните комисии и гласуване за потвърждение, преди да могат да бъдат назначени на новите си роли.

Правната проверка ще бъде извършена от парламентарната комисия по правни въпроси (JURI). Това означава, че кандидатите могат бързо да бъдат елиминирани, ако не успеят да съберат подкрепата на парламент, който е политически по-раздробен от предишните мандати. Тогава правителствата на ЕС ще бъдат принудени да предложат алтернативен кандидат.

Ето пълното разпределение, предложено от Урсула Фон дер Лайен:

Австрия - Магнус Брунер - Комисар по вътрешните работи и миграцията.

Белгия - Хаджа Лахбиб - Комисар по управлението на кризи.

България - Екатерина Захариева - Комисар по стартъпи, изследвания и иновации.

Германия - Урсула фон дер Лайен - Председател на Европейската комисия.

Гърция - Апостолос Цицикостас - Комисар по устойчив транспорт и туризъм.

Дания - Дан Йоргенсен - Комисар по енергетиката и жилищното строителство.

Естония - Кая Калас - Изпълнителен вицепрезидент по външната политика и политиката на сигурност и върховен представител по въпросите на външните работи и отбранителната политика.

Испания - Тереза Рибера - Изпълнителен вицепрезидент за чист, справедлив и конкурентен преход, комисар по въпросите на конкуренцията.

Ирландия - Майкъл Макграт - Комисар по въпросите на демокрацията, правосъдието и върховенството на закона.

Италия - Рафаеле Фито - Изпълнителен вицепрезидент по сближаване и реформи, комисар по политиката на сближаване, регионалното развитие и градовете.

Кипър - Костас Кадис - Комисар по рибарството и океаните.

Латвия - Валдис Домбровскис - Комисар по икономика и производителност.

Литва - Андрюс Кубилиус - Комисар по отбраната и космоса.

Люксембург - Кристоф Хансен - Комисар по земеделие и храни.

Малта - Глен Микалеф - Комисар за справедливост между поколенията, култура, младеж и спорт.

Нидерландия - Уопке Хоекстра - Комисар по въпросите на климата.

Полша - Пьотр Серафин - Комисар по бюджета, борбата с измамите и публичната администрация.

Португалия - Мария Луис Албуркерке - комисар по финансовите услуги и съюза за спестявания и инвестиции.

Румъния - Роксана Минзату - Изпълнителен вицепрезидент по хората, уменията и готовността, комисар по уменията, образованието, качествените работни места и социалните права.

Словакия - Марош Шефчович - Комисар по търговската и икономическа сигурност; Междуинституционални отношения и прозрачност.

Словения - Марта Кос - Комисар по разширяването, отговаряща и за източното съседство и възстановяването на Украйна.

Унгария – Оливер Вархели - Комисар по здравеопазването и хуманното отношение към животните.

Финландия – Хена Виркунен - Изпълнителен вицепрезидент по технологичния суверенитет, сигурност и демокрация, комисар по цифровите и граничните технологии.

Франция – Стефан Сежурне - Изпълнителен вицепрезидент по просперитета и индустриалната стратегия, комисар по въпросите на промишлеността, МСП и единния пазар.

Хърватия - Дубравка Шуица - Комисар за Средиземноморието.

Чехия - Йозеф Сикела - Комисар по международните партньорства.

Швеция - Джесика Росвал - Комисар по околната среда, водоустойчивостта и конкурентоспособната кръгова икономика.