Британският премиер Киър Стармър казва, че иска да "пренастрои" отношенията на Великобритания с Европа. Но два месеца след като оглави страната, Брюксел започва да се чуди дали той наистина го мисли, пише Politico, позовавайки се на разговори с представители на ЕС и дипломати. Те казват, че извън топлата реторика, новият министър-председател на Обединеното кралство едва ли има реална готовност да се откаже от разрива.

Бързото отхвърляне на Стармър на приоритетите на ЕС като създаването на схема за младежка мобилност и повторното присъединяване към програмата за обмен Еразъм се прие зле в европейските столици и се отрази на ранния оптимизъм към новото британско правителство.

Надеждите на континента, че новият премиер ще възприеме различен подход от своите предшественици – торите – бяха големи.

По отношение на реториката и настроението новият подход на Обединеното кралство е „сравнително положителен“, казва висш служител на ЕС пред Politico. „Проблемът обаче е, че хората започват да мислят, че това като че ли е фасада, защото когато стане въпрос за конкретни проекти като младежката мобилност или Еразъм отговорът е „не“, добавя той.

Говорител на правителството на Обединеното кралство казва пред Politico: „Имахме много положителен ангажимент в ранните разговори, докато работим за възстановяване на отношенията с нашите европейски приятели, за да укрепим връзките, да осигурим широкообхватен пакт за сигурност и да се справим с бариерите пред търговията.“

„Конструктивната реторика е много хубава, но докато нищо фундаментално не се промени в позицията на Обединеното кралство, не виждам как ще се промени статуквото“, казва от своя страна друг дипломат от ЕС.

Брюксел винаги е бил наясно, че червените линии на Стармър - липса на единен пазар, митнически съюз или свободно движение - изключват наистина близки отношения с Великобритания в стил Норвегия или Исландия.

Но надеждата беше, че в рамките на тези доста рестриктивни граници, определени, за да изолират лейбъристите от критики, че се противопоставят на резултата от референдума от 2016 г., максимумът може да бъде постигнат. Вместо това, откакто встъпи в длъжност, политическата усмирителна риза на Стармър изглежда се затяга още повече, коментира Politico.

Това се отнася и за небрежното публично изявление по-рано през 2024 г., че лейбъристите „нямат планове“ за схема за младежка мобилност – идеята, според която на 18-30-годишните се дават достъпни визи за живот в чужбина до четири години.

Наистина Стармър има и други приоритети и собствени заявени ангажименти, които биха доближили Обединеното кралство до ЕС. Той иска сделка за намаляване на граничната бюрокрация на границата при Дувър, взаимно признаване на професионалните квалификации, за да помогне на прехваления сектор на услугите на Великобритания да прави бизнес в чужбина и по-малко ограничения за турнета на британски артисти на континента.

От другата страна на Ламанша обаче има опасения, че министър-председателят не е разбрал, че Европейският съюз има свои собствени приоритети. Сред тях младежката мобилност се откроява като най-голямото „quid pro quo“.

След като обиколи столиците на ЕС от Берлин до Дъблин, за да предаде посланието си за „рестартиране“, Стармър е породил подозрения в Брюксел, че Лондон може да се опитва да намери начини да заобиколи Европейската комисия, като преговаря директно с националните столици - вечна грижа на ЕС, когато работи с британските лидери.

Служител на ЕС обаче казва пред Politico, че идеята Брюксел да може да бъде заобиколен е „напълно неточна и погрешна от правна гледна точка“.

На този фон Стармър все още не се е срещнал с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е заета със съставянето на новата си Комисия. Плановете двамата лидери да се срещнат през август или септември бяха отложени за по-късно през есента или дори за зимата на фона на стеснения график в Брюксел.

Предстоят ли проблеми?

Ананд Менон от британския мозъчен тръст „Променяща се Европа“, казва, че Брюксел трябва да изчака, докато преговорите действително започнат, преди да прецени какво ще приеме или няма да приеме страната му.

„Обединеното кралство няма с кого да преговаря, докато не бъде създадена нова Комисия“, казва той пред Politico. „Не на последно място, защото ние не сме приоритет за ЕС.“

В обществото настроенията около загърбването на Брекзит все още са положителни, като британските министри се подготвят за още пътувания до континента през следващите месеци. Но може да има проблеми, „ако приказките не се превърнат в действия, когато преминем от реторика към истинска работа“, предупреждават цитираните от Politico високопоставен служители на ЕС.