Собственикът на Facebook - Meta - обяви в петък, че е създал нов модел на изкуствен интелект, наречен Movie Gen, който може да създава реалистични видео и аудио клипове в отговор на потребителски подкани. Компанията твърди, че той може да се конкурира с инструментите на водещи стартъпи за създаване на медии като OpenAI и ElevenLabs.

Образци на творенията на Movie Gen, предоставени от Meta на Reuters, показват видеоклипове на животни, които плуват и сърфират, както и такива, използващи реални снимки на хора, за да ги изобразят извършващи действия като рисуване върху платно.

Movie Gen може също така да генерира фонова музика и звукови ефекти, синхронизирани със съдържанието на видеоклиповете, посочват от Meta в публикация в блога си, както и да редактира съществуващи видеоклипове. В един такъв видеоклип Meta е използвала инструмента, за да вмъкне помпони в ръцете на мъж, който тича сам в пустинята, а в друг е променила паркинга, на който мъж кара скейтборд, от суха земя в такава, покрита с пръскащи локви.

Видеоклиповете, създадени от Movie Gen, могат да бъдат с дължина до 16 секунди, а аудиото - до 45 секунди, казват от Meta. Компанията споделя данни от тестове, според които моделът се представя напълно равностойно в сравнение с предложенията на водещи стартъпи, сред които Runway, OpenAI, ElevenLabs и Kling.

Съобщението идва в момент, когато Холивуд се чуди как да използва технологията за генериране на видео с изкуствен интелект и какво би означавала тя за киноиндустрията. Подкрепената от Microsoft OpenAI през февруари за първи път показа как нейният продукт Sora може да създава видеоклипове, подобни на игрални филми, в отговор на текстови подкани.

Развлекателната индустрия няма търпение да въведе подобни инструменти, за да подобри и ускори процеса по създаването на филми. Други обаче се притесняват от възприемането на AI системи, които по всичко личи са били обучени върху произведения, защитени с авторски права, без разрешение.

Законодателите също така изтъкват загрижеността си относно начина, по който генерираните от изкуствен интелект deepfake клипове се използват в предизборни кампании по целия свят, включително в САЩ, Пакистан, Индия, Индонезия и Европа.

Говорители на Meta заявяват, че е малко вероятно компанията да пусне Movie Gen за отворена употреба от разработчици, както направи със серията си големи езикови модели Llama. От компанията акцентират, че разглеждат рисковете индивидуално за всеки модел. Технологичният гигант смята да работи директно с развлекателната общност и други създатели на съдържание по използването на Movie Gen и ще да го включи в собствените си продукти по някое време през следващата година.

Според публикацията в блога и изследователския документ за инструмента, публикуван от Meta, за създаването му е използвана комбинация от лицензирани и публично достъпни набори от данни.

Тази година OpenAI се срещна с холивудски мениджъри и агенти, за да обсъди възможни партньорства с участието на Sora, въпреки че все още не се съобщава за сключени сделки в резултат на тези разговори. Безпокойството относно подхода на компанията се засили през май, когато актрисата Скарлет Йохансон обвини създателя на ChatGPT, че е имитирал гласа ѝ без разрешение за своя чатбот.

Компанията, която стои зад „Игрите на глада“, Lions Gate Entertainment, обяви през септември, че предоставя на стартъпа за изкуствен интелект Runway достъп до своята филмова и телевизионна библиотека, за да обучи модел на изкуствен интелект. В замяна на това студиото и неговите режисьори ще могат да използват модела, за да подобрят работата си.