Китайската компания майка на TikTok - ByteDance - планира да разработи модел с изкуствен интелект (AI), обучен предимно с чипове на Huawei Technologies, съобщават пред Reuters трима души, запознати с въпроса. Това е пореден пример как ограниченията на САЩ насочват местните гиганти към домашната им сцена в търсене на чипове.

ByteDance диверсифицира дейността си към местни доставчици на чипове, използвани в изкуствения интелект, и ускори разработването на свои собствени, след като през 2022 г. САЩ започнаха да ограничават износа на усъвършенствани полупроводници за изкуствен интелект, като например тези на пазарния лидер Nvidia.

AI се превърна в централна част от технологичната индустрия, след като компании от разнообразни сектори като игрите и електронната търговия започнаха да персонализират предложенията си чрез интегрирането на различни модели, базирани на него.

Следващата стъпка на ByteDance в надпреварата е да използва чипа Ascend 910B на Huawei, за да обучи модел за AI на голям брой езици, заявяват източниците на информационната агенция. Компанията вече използва Ascend 910B предимно за по-малко изчислително интензивни задачи за изводи, които включват предварително обучени AI модели, правещи прогнози.

Обучението на моделите на изкуствения интелект е много по-взискателно и изисква огромни количества данни, което налага използването на свръхвисокопроизводителни чипове, като например първокласните графични процесори на Nvidia.

Възможностите и сложността на новия модел, измерени чрез неговите изчислителни параметри, ще бъдат по-малко мощни от съществуващия модел на ByteDance за изкуствен интелект Doubao.

Затруднено снабдяване

ByteDance е поръчала повече от 100 000 чипа Ascend 910B тази година, но е получила по-малко от 30 000, което е недостатъчно, за да се отговори на нуждите на компанията. Това затруднява определянето на срокове за представяне на новия AI модел.

Настоящата технология за изкуствен интелект на ByteDance се използва във водещия голям езиков модел (LLM) на компанията, пуснат на пазара през август 2023 г. и брандиран като чатбот Doubao, както и в много други приложения, включително инструмента за преобразуване на текст във видео Jimeng. Този месец тя представи две итерации на Doubao, фокусирани върху видео, за да се конкурира с OpenAI.

Използването на такива приложения се разрасна от началото на тази година, като чатботът на ByteDance се превърна в едно от най-популярните приложения в Китай с повече от 10 милиона активни потребители месечно.

Повишеният акцент върху изкуствения интелект превърна компанията майка на TikTok в един от най-големите клиенти на чиповете за изкуствен интелект на Huawei, твърдят източниците на Reuters. Тя е и най-големият купувач на чипа H20 AI на Nvidia, който американският производител на чипове пригоди за китайския пазар в отговор на търговските ограничения, наложени от Вашингтон. Не на последно място, ByteDance е най-големият клиент на облачни изчисления, използващи чиповете на Nvidia, в екосистемата на Microsoft в Азия.