Писателят Салман Рушди се завръща към художествената литература след като оцеля при нападение с нож, но загуби окото си през 2022 г.

77-годишният автор ще издаде три новели, всяка от които с обем от около 70 страници, съставляващи отделна нова творба, съобщава Euronews.

Той обяви новината за предстоящия триптих от новели чрез видеовръзка по време на традиционния украински литературен фестивал в Лвов. Обясни, че всяка от трите творби ще се отнася до „трите свята в моя живот: Индия, Англия и Америка. И всички по някакъв начин разглеждат идеята за края.“

„Когато си на тази възраст, очевидно се замисляш колко време ти остава. Очевидно е, че няма още 22 книги, които да бъдат написани. Ако имам късмет, ще има една или две.“, обяснява Рушди, цитиран от The Guardian.

Това обаче не е първото произведение, което публикува след нападението с нож. През 2023 г. на пазара излезе „Град на победата“ – роман, написан преди инцидента. Тази година издаде и мемоарите си за ужасяващата атака, озаглавени „Нож: Размисли след опит за убийство“.

Писателят беше нападнат през август 2022 г. от Хади Матар, който се втурна на сцената в Ню Йорк, докато Рушди изнасяше лекция, и го намушка многократно с нож.

Мъжът не се признава за виновен по обвинението в убийство втора степен и очаква съдебен процес през октомври тази година. Срещу него е повдигнато и второ обвинение в тероризъм, допълва Euronews.

Салман Рушди става световноизвестен с втория си роман „Среднощни деца“, в който използва характерния стил на магически реализъм и темите за миграциите, индийския субконтинент и Запада. С него печели „Букър“ през 1981 г. и два пъти е определян за „най-добрият роман от всички победители“ на 25-ата и 40-ата годишнина на наградата.

Славата му става печална, след като четвъртият му роман „Сатанински строфи“ от 1988 г. го превръща в мишена на опити за убийство, след като Рухола Хомейни, тогавашен върховен лидер на Иран, издава фетва срещу автора.

20 държави забраняват „Сатанински строфи“ заради възприеманото като богохулство позоваване на подбрани стихове, за които се предполага, че са казани на Мохамед като част от Корана, но по-късно са оттеглени, тъй като се смята, че са изпратени от дявола, представящ се за Бог.

След публикуването на книгата в Исламабад, Пакистан, над 10 000 граждани излизат на протест, за да осъдят Рушди и произведението му. Шестима протестиращи са убити при нападение срещу Американския културен център. Книгата е публично изгорена в Обединеното кралство, а Индия спира издаването ѝ.

Когато Хомейни издава фетва, призоваваща мюсюлманите да убият автора, британското правителство поставя Рушди под постоянна полицейска защита.

Много хора, свързани с книгата, обаче са ранени или губят живота си заради публикуването ѝ.

Японският преводач Хитоши Игараши е убит през 1991 г. Италианският му колега Еторе Каприоло е намушкан с нож. Уилям Нигаард, норвежкият издател, оцелява след опит за стрелба, а турският преводач Азис Несин едва се спасява от гневна тълпа подпалвачи.