Основните борсови индекси в САЩ се повишиха във вторник, възстановявайки се от резкия спад от предишната сесия, като технологичните акции с голяма капитализация се повишиха, а цените на петрола се сринаха.

S&P 500 и Nasdaq затвориха съответно с 1% и 1,5% нагоре, а Dow Jones Industrial Average добави 0,3%.

Акциите на технологичните компании с голяма капитализация се повишиха, водени от любимата на инвеститорите в AI Nvidia (NVDA), която добави 4,1% поради продължаващия оптимизъм относно търсенето на продуктите от следващо поколение на компанията. Nvidia изпревари Microsoft вчера и стана втората по големина компания по пазарна капитализация.

Ръстът на акциите ѝ във вторник дойде след като Foxconn, най-големият производител на договорна електроника в света, рекламира силно търсене на сървъри с изкуствен интелект.

Ръководителите на доставчика заявиха по време на годишния технологичен ден на компанията, че изграждат в Мексико най-голямото съоръжение в света за сглобяване на AI сървъри, в които да се помещават GB200 чиповете на Nvidia, част от нейната Blackwell AI архитектура, предава Investopedia.

Йонг Лиу, председател на Foxconn, каза в интервю за Bloomberg, че компанията се стреми да произведе 20 000 GB200 NVL72 сървъра във фабриката през 2025 г.

Анализаторите на HSBC изчисляват, че цената на един GB200 NVL72 сървър е около 3 милиона долара.

Търсенето на системата Blackwell на Nvidia е „огромно“, каза Бенджамин Тинг, старши вицепрезидент на облачните корпоративни решения на Foxconn, по време на технологичното събитие на компанията. Лиу пък повтори пред Bloomberg думите на изпълнителния директор на Nvidia Дженсън Хуанг от миналата – че търсенето на Blackwell е „лудо“.

Акциите на Nvidia затвориха малко под $133 във вторник, доближавайки се до рекордния си връх при затваряне от $135,57, регистриран на 18 юни. Акциите са се удвоили тази година, след като се възстановиха от летния спад на фона на съобщенията, че дефект в дизайна ще забави пускането на системата Blackwell.

Apple, Microsoft, Amazon, Meta Platforms, Alphabet и Broadcom също спечелиха позиции във вторник.

Силен ден имаха и акциите на компанията за анализ на данни Palantir Technologies, които скочиха с 6,6% във вторник, отбелязвайки най-силния ръст в S&P 500.

На другия полюс акциите на Super Micro Computer се понижиха с 5%, връщайки част от силните печалби, отчетени през предишната сесия, след като компанията отчете оптимистични данни за доставките на своите графични процесори. Предизвикателствата пред Supermicro включват съобщения, появили се миналия месец, че Министерството на правосъдието провежда разследване на счетоводните практики на фирмата.

В рамките на сезона на печалбите акциите на PepsiCo се повишиха с 1,9%, въпреки че компанията за потребителски стоки отчете тримесечни резултати, които не оправдаха очакванията. Отчитането на финансовите резултати за третото тримесечие на 2024 г. започва ударно в края на тази седмица, когато няколко големи банки трябва да докладват своите резултати.

Фючърсите на суровия петрол паднаха с над 4%, връщайки голяма част от печалбите, отчетени през последната седмица на фона на нарастващите опасения, че ескалацията на конфликта в Близкия изток може да застраши глобалните доставки на петрол. Енергийният сектор S&P 500 се понижи с 2,6%, като някои от компаниите, които се повишиха в съответствие с неотдавнашното поскъпване на петрола, като Marathon Petroleum, Phillips 66 и Valero Energy, отбелязаха резки спадове.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се понижи леко до 4,014%, след като скочи над 4% в понеделник за първи път от два месеца, тъй като надеждите на пазара за големи намаления на лихвените проценти помръкват.

Фючърсите на златото се понижиха с около 1% до около 2640 долара за унция, най-ниското ниво от повече от две седмици, докато биткойнът падна с 1,3% до около 62 500 долара.