Какво е най-голямото притеснение на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг?

„На раменете ни лежат много хора и всички разчитат на нас“, каза той, когато този въпрос му беше зададен от главния изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон на Goldman Sachs Communacopia and Technology Conference.

„Търсенето е толкова голямо, че доставката на нашите компоненти, нашите технологии, инфраструктура и софтуер е наистина емоционална за хората“, добави Хуанг.

„Защото това се отразява пряко на приходите им, отразява се пряко на конкурентоспособността им.“

Инвеститори и журналисти се наредиха на опашка повече от час преди сесията, само за да зърнат един от най-търсените изпълнителни директори в света, предава Yahoo Finance. Хуанг каза на аудиторията, че макар генеративният изкуствен интелект все още да е в началото си, той ще се разшири отвъд центровете за данни.

„Това, което е невероятно, е, че първите трилиони долари от центровете за данни се ускоряват и така се изобрети този нов вид софтуер, наречен генеративен AI. Това не е просто инструмент, а умение“, каза Хуанг пред Соломон.

„За първи път ще създадем умения, които допълват хората“.

След бруталната разпродажба на Nvidia миналата седмица, лекцията на Хуанг беше възприета като възможност да успокои нервите на инвеститорите. В крайна сметка това беше успешна стратегия, тъй като акциите на компанията се покачиха с 8,2% след събитието.

„Играчите като нас поставят инфраструктурата в облака, така че разработчиците да могат да използват тези машини, за да обучават, настройват и да съхраняват моделите“, каза Хуанг. „И възвръщаемостта от това е просто фантастична.“

„Мисля, че дните, в които всеки ред код се пишеше от софтуерни инженери, са напълно отминали“, каза Хуанг. „Идеята, че всеки от нашите софтуерни инженери по същество ще има спътници дигитални инженери 24/7 - това е бъдещето.“

Главният изпълнителен директор сподели, че Nvidia има 32 000 служители, които в близко бъдеще ще бъдат допълнени от „надяваме се 100 пъти повече дигитални инженери“.

„Сървърите ни изглеждат скъпи и може да са няколко милиона долара на стелаж, но те заместват хиляди нодове“, каза Хуанг.

„Невероятното е, че кабелите за свързване на старите изчислителни системи с общо предназначение струват повече, отколкото замяната на всички тях и сгъстяването в един шкаф.“

Компании като Microsoft, Meta, Amazon, Google и OpenAI използват графичните процесори на Nvidia. Въпреки че технологичният гигант отчете 30 млрд. долара приходи за второто тримесечие, акциите му паднаха с над 200 млрд. долара в същия ден.

Миналата седмица Nvidia загуби още 400 млрд. долара от пазарната си стойност след доклад на Bloomberg, че Министерството на правосъдието е призовало компанията в рамките на антитръстово разследване. Компанията отрича доклада.

„Ние се обърнахме към Министерството на правосъдието на САЩ и не сме получавали призовка“, пише в изявление на Nvidia.

„Въпреки това с удоволствие ще отговорим на всички въпроси, които регулаторните органи могат да имат относно нашия бизнес.“

Хуанг също така заяви, че макар обучението на модели с изкуствен интелект да изисква много ресурси, то се изплаща в дългосрочен план.

„Работата е наистина интензивна - светът е на раменете ни. Така че по-малко сън е по-добре. Три солидни часа са всичко, от което се нуждаем.“