Два от трите основни борсови индекса в САЩ затвориха на зелено във вторник, надграждайки печалбите от предходната сесия, докато фондовият пазар се опитва да се възстанови от трудното начало на месеца.

S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха съответно с 0,5% и 0,8%, докато Dow Jones Industrial Average спадна с 0,2%. В понеделник основните индекси, които преживяваха най-лошата си седмица за годината, се повишиха с над 1% в рамките на широкообхватно възстановяване, водено от ръста на технологичните акции.

Във вторник акциите на компаниите с голяма капитализация отново бяха предимно с повишение, като любимите на инвеститорите в изкуствен интелект компании Nvidia, Meta, Microsoft, Alphabet, Amazon и Broadcom спечелиха позиции.

Apple, която представи новия си iPhone с изкуствен интелект, загуби 0,4% след решение на Европейския съюз, което ще изисква от компанията да плати данъчна сметка от над 13 млрд. долара.

Финансовите акции доведоха до понижение на Dow във вторник след коментари на няколко банкови ръководители, които породиха опасения. Акциите на JPMorgan Chase загубиха 5,2%, докато Goldman Sachs спадна с 4,4%.

Oracle беше големият печеливш в S&P 500 във вторник, като акциите ѝ се повишиха с 11%, след като компанията за корпоративен софтуер публикува по-добри от очакваните резултати за първото фискално тримесечие и обяви партньорство с Amazon Web Services.

Днес предстои обявяването на данните за индекса на потребителските цени в САЩ за август, които представителите на Федералния резерв ще разглеждат внимателно, тъй като обмислят да намалят влиятелния лихвен процент за първи път от четири години насам. По-късно през седмицата във фокуса на вниманието ще бъдат месечните данни за цените на производителите и седмичните доклади за безработица.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации, която е свързана с очакванията за лихвените проценти, спадна до 3,64% от 3,70% в понеделник и бе близо до най-ниското си равнище от повече от година.

Цената на биткойна се повиши леко до малко под $58 000, а фючърсите върху златото нараснаха до около $2 545.

Фючърсите на суровия петрол WTI се понижиха с около 4% до 66 долара за барел, което е най-ниското ниво от повече от година, тъй като ОПЕК понижи прогнозата си за търсенето.