Очакваният от инвеститорите на фондовите пазари доклад за работните места в САЩ през август показа, че те са нараснали със 142 000 - по-малко от очакваните от анализатори 161 000.

Нивото на безработица обаче се понижава до 4,2%, което е в съответствие с очакванията.

Що се отнася до заплатите, средните почасови доходи се увеличават с 0,4% спрямо месеца и 3,8% спрямо година по-рано, като и двете са по-високи от съответните оценки за 0,3% и 3,7%. Отработените часове се увеличaват до 34,3.

Ключовият доклад е във фокуса на Федералния резерв във връзка със следващото му решение за паричната политика по-късно този месец.

Последните данни за пазара на труда в САЩ не дават ясна улика дали централните банкери ще намалят лихвените проценти с по-традиционното ниво от четвърт процентен пункт или ще се опитат да предотвратят нежеланата слабост на пазара на труда с по-голямо намаление от половин процентен пункт.

От 2022 г. насам инвеститорите и централните банкери се фиксират върху инфлацията за сигнали за здравето на американската икономика. Но тъй като ценовият натиск намалява през последните месеци, икономистите насочиха вниманието си към обезпокоителните сигнали от пазара на труда.

Преди месец по-слабият от очакваното отчет за наемане през юли отново разпали страховете за забавяне. Новите молби за безработица се повишават. Свободните работни места намаляват. Увеличението на заплатите се забавя. Поредицата от подобни новини стресна Уолстрийт в началото на август и допринесе за глобална разпродажба, която за кратко тласна рекордно високия американски фондов пазар в един от най-нестабилните периоди от години.

Големият въпрос през последните седмици е дали лятното сътресение е било моментно или доказателство за по-широко забавяне на икономиката.

На този фон някои икономисти настояват за по-агресивно намаление на лихвените проценти.

Сред тях е икономистът Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда, който казва, че Фед трябва да намали лихвения процент с половин процентен пункт на предстоящата си среща, обвинявайки централната банка на САЩ, че е отишла „твърде далеч, твърде бързо“ със затягането на паричната политика.

Стиглиц се присъединява към стратези като главния икономист на JPMorgan в САЩ в призивите за по-голямо намаляване на лихвите този месец.

Пред CNBC той казва, че е "наистина важно" за Фед да нормализира лихвените проценти, добавяйки, че е било грешка от страна на централната банка на САЩ да поддържа референтната лихва по заеми близо до нула за толкова дълъг период от 2008 г. до рязкото увеличаване.

Според други анализатори обаче намаляването на лихвения процент от Фед с 50 базисни пункта може да бъде „много опасно“ за пазарите.

Джордж Лагариас, главен икономист във Forvis Mazars, казва пред CNBC, че е „твърдо“ в лагера, призоваващ за намаление с четвърт пункт.

„Намалението от 50 базисни пункта може да изпрати грешно послание към пазарите и икономиката, превръщайки се в самоизпълняващо се пророчество“, предупреждава той.

„За Федералния резерв решението се свежда до предвиждането на по-големия риск: възобновяване на инфлационния натиск, ако намали с 50 или заплаха от рецесия, ако свалят лихвите само с 25“, коментира пред CNBC Сема Шах, главен глобален стратег в Principal Asset Management.