Представителите на Федералния резерв дадоха ясно да се разбере, че пренасочват вниманието си от инфлацията към безработицата (или поне ще го разделят поравно), а последните данни показват, че загрижеността им е основателна.

Различните показатели сочат, че пазарът на труда в САЩ, ако не е в състояние на пълно влошаване, то поне се забавя. А историята показва, че когато безработицата започне да се ускорява, това се случва бързо.

„Фед трябва да е загрижен. Предавките вече са в движение“, казва Трой Лудка, старши икономист за САЩ в SMBC Nikko Securities, пред CNBC. „Безработицата се движи надолу по стълбите, но нагоре с асансьора.“

Последните признаци за проблеми за картината на заетостта в САЩ дойдоха във вторник, когато The Conference Board публикува месечното си проучване за потребителското доверие. Макар че основното число за август показва леко подобрение, картината, която проучването обрисува за пазара на труда, не е никак оптимистична.

Респондентите, които смятат, че работните места са „много“, се понижават до 32,8%, докато тези, които твърдят, че е „трудно да се намери работа“, се повишават до 16,4%. Макар че движенията спрямо юлското проучване са малки, разликата между двете групи спада до 16,4%, или с повече от 30% спрямо пика от 47,1% през март 2022 г., според Лудка.

„Спад от такъв мащаб обикновено се случва, когато икономиката се насочва към рецесия и когато равнището на безработица е във възход“, предупреждава той. „Ако историческите тенденции се запазят, разликата между двете стойности по-скоро съответства на равнище на безработица от 4,8%, или с половин процентен пункт по-високо от равнището през юли“.

Други признаци за проблеми

Проучването на Conference Board се провежда само няколко седмици след като Министерството на труда отчете ръст от едва 114 000 работни места в неселскостопанския сектор през юли. Миналата седмица министерството също така разкри в предварителна оценка, че е сгрешило увеличението на работните места от април 2023 г. до март 2024 г. с 818 000, което е най-голямата ревизия от 15 години насам.

И двете новини са нежелателни за Фед, който балансира между двойния си мандат за пълна заетост и ценова стабилност.

С постепенното намаляване на инфлацията обратно към 2% представителите на централната банка напоследък заговориха, че рисковете за двата аспекта се изравняват, като същевременно подчертаваха важността на това да не се провежда толкова строга политика, че да се задуши пазарът на труда и да се застраши по-широката икономика. Преди това Фед беше вкопчен в битката за намаляване на инфлацията в страната, която преди две години достигна 40-годишен връх.

Това равнище на безработица от 4,3% е с 0,8 процентни пункта по-високо от равнището от 3,5% през юли 2023 г. Подобно изкачване нагоре в исторически план съответства на рецесиите в САЩ, съгласно така нареченото „правило на Сам“, въпреки че американската икономика продължава да расте.

В своята внимателно следена реч миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл изрази известна загриженост относно картината на заетостта, като заяви, че наемането на служители е „значително охладено“, като същевременно отбеляза, че „не търсим и не приветстваме по-нататъшно охлаждане на условията на пазара на труда“.

„Фокусът на Фед ще бъде върху работните места“, коментира Бет Ан Бовино, главен икономист на U.S. Bank. „Домакинствата с право са разочаровани. Това беше много раздут пазар на труда, който сега започва да се балансира. Но това не е толкова добро усещане. Преди имахте пет оферти, а сега получавате само една. Това е разочарованието“.

Свободните работни места са се свили до 8,2 млн. през юни, или с близо милион по-малко, отколкото година по-рано, и с 4 млн. под историческия връх през март 2022 г. Все пак сегашното ниво е доста по-високо от това преди пандемията и все още има около 1,2 работни места за всеки свободен работник.

Председателят на Фед на Сан Франциско Мери Дейли коментира по-рано тази седмица пред Bloomberg News, че не се наблюдава влошаване на пазара на труда, въпреки че се очаква централната банка да започне да намалява лихвените проценти скоро. Пазарите оценяват на 100% вероятността за първоначално намаляване на лихвите през септември и повечето наблюдатели видяха в речта на Пауъл потвърждение за това.

Всичко за данните

Сега основният въпрос е колко бързо ще намали Фед лихвените проценти, а това вероятно ще зависи до голяма степен от състоянието на пазара на труда повече, отколкото от това какво ще покажат последните данни за инфлацията, които се очакват в петък.

В последната си актуализация, подадена през юни, представителите на трезора посочиха, че очакват равнището на безработица да се задържи почти стабилно до 2026 г. и след това, а в действителност да се понижи леко до 4,2% в дългосрочен план.

Въпреки това не е моного сигурно, че ситуацията ще се развие по този начин.

Равнището на безработица почти винаги или се повишава, или се понижава, като има малко случаи, в които тя стои на едно ниво. Понастоящем инерцията е възходяща, но от SMBC Nikko смятат, че след една година тя ще достигне средата на 5%, което може да принуди Фед да предприеме по-агресивно намаляване на лихвените проценти.

„Когато разговаряте с компаниите, не изглежда пазарът на труда да не е здрав“, коментира във вторник пред CNBC бившият президент на Фед в Кливланд Лорета Местер. „Той е умерен. Това ще бъде предизвикателство - да се уверите, че калибрирате паричната си политика за пазара на труда, който може би продължава да се забавя, но не губите от поглед факта, че инфлацията все още не се е върнала към 2%. Балансирането на тези рискове е нещо, което се случва сега и което е ново.“