По-дълбоко намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв този месец може да изплаши финансовите пазари и да изпрати грешно послание за непосредствен риск от рецесия.

Това смята Джордж Лагариас, главен икономист във Forvis Mazars.

В очакване централните банкери на САЩ да започнат да намаляват лихвените проценти, когато се срещнат на 17 и 18 септември, инвеститорите следят внимателно икономическите данни за улики колко голямо ще е разхлабването на паричната политика.

Макар никой да не може да гарантира мащаба на понижението на предстоящото заседание на Фед, Джордж Лагариас е „твърдо“ в лагера, призоваващ за намаление с четвърт пункт.

„Не виждам спешност за намаляването с 50 базисни пункта, защото това може да изпрати грешно послание към пазарите и икономиката и да се превърне в самоизпълняващо се пророчество“, казва експертът пред CNBC.

„Би било много опасно, ако Фед свали с такова ниво без конкретна причина. Освен ако няма събитие, което притеснява пазарите, няма причина за паника“, допълва той.

Референтният лихвен процент по заемите на Фед, който влияе на повечето други лихвени проценти, които потребителите плащат, в момента е в диапазона между 5,25% -5,5%.

Президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик в сряда сигнализира готовността на централната банка да започне да намалява лихвените проценти. Неговите обаче коментари идват преди изключително важния доклад за новосъздадените работни места в САЩ, който ще бъде публикуван в петък.

Стратезите обикновено казват, че най-вероятният резултат от предстоящата среща на Фед е намаление на лихвения процент с 25 базисни пункта, но последните икономически данни изглежда засилват аргумента за по-голям ход.

Данните, публикувани в сряда, показаха, че свободните работни места в САЩ са паднали до най-ниското си ниво от 3 години и половина през юли, което се смята за още един знак за забавяне на пазара на труда.

Трейдърите очакват и данните за заетостта на ADP за август, за седмичните първоначални молби за безработица и за услугите на Института за управление на доставките за август.

Понастоящем трейдърите дават приблизително 59% шанс за намаление на лихвения процент с 25 базисни пункта през септември и 41% за свиване с 50 базисни пункта, според FedWatch Tool на CME Group.

„Има икономическо забавяне, няма спор, но мисля, че сме много далеч от рецесия“, казва още Лагариас. „Да, броя на свободните работни места намалява и производството е по-слабо, но всички очаквахме това забавяне. Просто няма доказателства за рецесия и не мисля, че Фед ще предприеме много агресивни действия.”