Предпочитаният от Федералния резерв на САЩ измерител на инфлацията се е повишил с 0,2% през юли, което проправя пътя на централната банка да започне да намалява лихвените проценти следващия месец.

Министерството на търговията съобщава , че ценовият индекс на личните потребителски разходи се е повишил с 0,2% през месеца и е нараснал с 2,5% в сравнение със същия период на предходната година, което точно съответства на консенсусните оценки на Dow Jones.

„Основният“ PCE индекс - който изключва променливите разходи за храна и енергия - остава на ниво от 2,6%, което е под прогнозираните 2,7%.

Фед е по-склонен да обръща внимание на основния индекс като по-добър показател за дългосрочните тенденции. Както базисната, така и общата инфлация на 12-месечна база е на същото ниво като през юни.

Данните идват, след като миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че „е дошло времето“ да започне да намалява лихвите, тъй като инфлацията намалява, а пазарът на труда се забавя.

Коментарите на Пауъл по време на годишната конференция в Джаксън Хоул увериха, че централната банка ще понижи основната си лихва от сегашния диапазон между 5,25 и 5,5% на следващото си заседание през септември.

Голяма част от дебатите сред наблюдателите на Фед сега се изместиха към това дали намалението ще бъде с 0,25 или 0,5 процентни пункта през септември.

Фючърсите върху акциите сочат за малко по-високо отваряне на Уолстрийт след новината, а доходността на държавните ценни книжа също се повиши.Очаква се сега Фед да премине от почти пълно съсредоточаване върху понижаването на инфлацията към подкрепата на пазара на труда.

Макар че равнището на безработица в САЩ все още е ниско - 4,3%, през последната година то бележи тенденция към повишаване, а проучванията показват забавяне на наемането и усещане сред хората, че работата се намира все по-трудно.