Bitcoin достигна едномесечно дъно на фона на широкото отдръпване от по-рискови инвестиции на световните пазари поради опасенията за икономическите перспективи.

Най-големият цифров актив се понижи с повече от 4% в един момент в сряда, преди да намали част от спада и да застане на около $56 295 към 10:00 ч. българско време. Повечето други основни токени, като Ether, също претърпяха сериозни загуби.

Признаците на икономическа слабост в САЩ и Китай изнервят инвеститорите, подхранвайки най-лошия период за световните акции от 5 август насам. Мрачното настроение се разпространи и върху криптовалутите, като трейдърите се съсредоточават върху доклада за заетостта в САЩ, насрочен за петък, за да получат информация дали се задава по-дълбоко забавяне в най-голямата икономика.

На пазара на опции се засилва търсенето на хеджиране срещу спад на Bitcoin, както за периода след предстоящите данни за заплатите в САЩ, така и за последиците от президентските избори през ноември, според Шон МакНълти, директор на търговията в Arbelos Markets.

„Наблюдаваме подновен интерес към покупка на опции за Bitcoin, особено за страйкове след публикуването на заплатите на ниво $55 000 и по-ниско“, казва пред Bloomberg МакНълти. Забележителна позиция беше открита и за контракти с изтичащ срок на 29 ноември при страйк от $35 000, добавя той.

Това може да е залог за позитивните крипто настроения на републикански кандидат за президент Доналд Тръмп, който според някои проучвания губи надпреварата за Белия дом от вицепрезидента на демократите Камала Харис, която все още не е представила подробно позицията си спрямо цифровите активи.

Междувременно американските борсово търгувани фондове за Bitcoin отбелязват най-дългата си серия от нетни изходящи потоци от юни насам, според данни, събрани от Bloomberg.

Ралито на водещата криптовалута през тази година донякъде затихна след достигнатия през март рекорден връх от $73 798. Непосредствените сезонни перспективи също са предизвикателни. През петте години до 2023 г. Bitcoin отбелязва среден септемврийски спад от над 8%, според данни на Bloomberg.

Надграждайки това дългоочакваното намаляване на лихвения процент от Фед може да доведе до загуби за BTC - обратно на очакванията на много пазарни участници - и евентуално да я потопи до нива, невиждани от февруари, твърдят анализатори.

„Ако трябва да спекулираме, очакваме 15-20% спад при намаляването на лихвите този месец, като дъното за BTC ще бъде 40-50 хил. долара“, пишат анализатори на борсата Bitfinex в бележка от 2 септември.