Биткойнът изостава от традиционните активи през август с наближаването на края на месеца, възпрепятстван от намаляването на ликвидността и продължаващите притеснения, че правителствата ще разпродадат своите запаси от криптовалутата.

САЩ, Китай, Обединеното кралство и Украйна са потенциални източници на такива ходове, както и кредитори, получаващи токени от фалиралата крипто борса Mt. Gox, пише в бележка изследователската компания Kaiko.

Според анализа администрацията на САЩ притежава около 203 220 биткойна, следвана от Китай - 190 000, Обединеното кралство - 61 200 и Украйна - 46 350. Правителствата конфискуват токените при наказателни дела, докато за Украйна се смята, че е получила дарения, за да финансира защитата си срещу руската инвазия. Междувременно на Mt. Gox са останали за разпределяне приблизително 46 170 токена, посочва Kaiko.

„Свръхпредлагането беше тема на криптопазарите през цялото лято“, отбелязват анализаторите Адам Морган Маккарти и Десислава Оберт. Има няколко „видни притежатели, които биха могли да бъдат потенциални източници на натиск за продажби през следващите месеци“, добавят те.

Намаляваща ликвидност

Опасенията от ударни продажби идват заедно с изтъняването на ликвидността на пазара, което може да засили ценовите колебания на биткойн в отговор на големи сделки. На този фон цифровият актив е поевтинял с около 8% през този месец, в сравнение с ръст от около 2% при глобалните измерители на акции и облигации.

„Обемите на спот пазара на биткойн остават слаби, което допринася за последните нестабилни ценови действия“, казва пред Bloomberg Шон Фарел, ръководител на стратегията за цифрови активи във Fundstrat Global Advisors LLC.

Сезонните тенденции показват, че активността обикновено се повишава след почивния ден на труда в САЩ в понеделник, добавя той.

Един от показателите, на които Фарел обръща внимание, е седемдневната средна стойност на оборота на биткойн - обемът на търговията, който е спаднал до 2%, след като достигна връх от близо 5% около рекордното рали през март.

Биткойнът изпитваше затруднения през август въпреки нетните притоци в американските борсово търгувани фондове и нарастващите очаквания, че Федералният резерв ще разхлаби паричната политика през следващите седмици.

ETF

Според JPMorgan Chase фондовете за търговия с биткойн в САЩ също са станали по-предизвикателни. Това се основава отчасти на показател, известен като коефициент на Hui-Heubel, който дава представа за ликвидността, като измерва броя на сделките, необходими за промяна на цените.

„Поразително е, че този показател се влошава за всички спот-биткоин ETF от март насам, което сочи към цялостно влошаване на ликвидността на фондовете през последните шест месеца“, коментира JPMorgan.

Комбинираният дневен обем на търговията за американските Биткойн ETF е спаднал до по-малко от 2 млрд. долара от пика от над 10 млрд. долара през март, според данни на Bloomberg.

По време на писане на статията биткойнът беше с незначителна дневна промяна на ниво $59 425, което е с около $14 000 под пика му през март.