Според нов доклад броят на криптомилионерите в света е нараснал с 95% през изминалата година, тъй като борсово търгуваните фондове за Bitcoin и други криптоактиви се покачиха значително.

Сега в света има 172 300 лица, които притежават криптоактиви на стойност над 1 млн. долара, в сравнение с 88 200 през миналата година, според доклада на New World Wealth и Henley & Partners, цитиран от CNBC. Броят на милионерите, които са такива единствено благодарение на Bitcoin, се е увеличил повече от два пъти до 85 400 души.

Редиците на криптобогаташите са се разраснали по целия път нагоре по стълбицата на богатството. Според доклада сега има 325 криптосантимилионери - тези, които притежават криптовалути на стойност 100 млн. долара или повече - и 28 криптомилиардери.

Скокът отразява бързия растеж на Bitcoin ETF, които от стартирането си през януари вече имат активи за над 50 млрд. долара и предизвикаха вълна от институционално участие.

Цената на криптовалута №1 скочи с 45% тази година до около 64 000. С увеличаването на стойността на други монети пазарната капитализация на криптоактивите е скочила до 2,3 трилиона долара, според Henley & Partners, в сравнение с 1,2 трилиона долара миналото лято.

От шестимата нови криптомилиардери, създадени през изминалата година, петима могат да припишат новопридобитото си богатство на Bitcoin, „подчертавайки доминиращата му позиция, когато става въпрос за привличане на дългосрочни инвеститори, които купуват големи пакети“, според Андрю Амоилс, ръководител на проучванията в New World Wealth.

Според Forbes пък най-богатият криптомилиардер - за трета поредна година - е Чангпенг Джао, основател и бивш главен изпълнителен директор на криптоборсата Binance, чието богатство се оценява на 33 млрд. долара. През ноември Джао се призна за виновен по обвинения в пране на пари в САЩ и се съгласи да плати глоба в размер на 50 млн. долара. През последната година богатството му се е увеличило с повече от 10,5 млрд. долара.

На второ място се нарежда Брайън Армстронг, съосновател на Coinbase, с 11 млрд. Долара, следван от Джанкарло Девасини, главен финансов директор на Tether, и Майкъл Сейлър, съосновател на MicroStrategy.

Разбира се, много от криптоактивите все още са под най-високите си стойности от 2021 г. През ноември 2021 г. общата им пазарна капитализация възлизаше на 3 трилиона долара.

И все пак нарастващото приемане на криптоактивите сред големите мениджъри на активи като BlackRock и Fidelity може да подхрани по-нататъшното създаване на богатство сред големите притежатели на криптовалути. Но те не само ще създадат повече милионери и милиардери, а и ще променят местата, където богатите живеят и работят. Според Henley & Partners много от новите криптобогаташи се стремят да се преместят в юрисдикции, които са благоприятни за данъчното облагане и за криптовалутите.

„Наблюдаваме значителен ръст на криптобогатите клиенти, които търсят алтернативни възможности за пребиваване и гражданство“, казва Доминик Волек, ръководител на отдела за частни клиенти в Henley & Partners.

За да консултира по-добре новите криптономади, Хенли създава „Индекс на криптоприемане“, класирайки държавите според техния данъчен и регулаторен подход към криптовалутите. Сингапур заема първо място в индекса благодарение на своята „подкрепяща банкова система, значителни инвестиции, всеобхватни регулации като Закона за платежните услуги, регулаторни пясъчници и привеждане в съответствие с глобалните стандарти“.

Хонконг е втори, следван от Обединените арабски емирства и САЩ. в САЩ, според доклада, 15% от населението притежава криптовалути.

„Това е подкрепено от силна инфраструктура, с висока плътност на криптобанкомати, банки, които са приятелски настроени към дигиталните пари, и нарастващ брой предприятия, които приемат криптовалути“, се казва в доклада.