През 17-и век Dutch East India Company е една от първите компании, които емитират акции, за да финансират колониалните си експедиции на азиатския континент.

Това решение ѝ позволява да натрупа необходимия капитал за изследване на нови територии по времето, когато Европа и светът все още се смятат за едно и също.

Демократизацията на инвестициите и диверсификацията на риска бързо стимулират иновациите.

През 1602 г. в Амстердам е създадена първата в света фондова борса - и става ясно, че тогавашната финансова екосистема ще бъде напълно преобразена.

С напредването на 21 век бъдещето на парите е изцяло дигитално – и токенизацията бързо се налага като един от най-ефективните финансови инструменти.

Ключови характеристики като блокчейн технологията и потенциалът на фракционирането могат да изведат достъпността и прозрачността до безпрецедентни нива.

На този фон ключовият въпрос изглежда е по-скоро въпрос на време, пише в коментар за Fortune Силвина Москини, аржентинскi предприемач, основател на Yandiki, SheWorks! и Intuic и президент на KMGi Group.

Успешното възприемане на всяка нова технология зависи от множество фактори, включително създаването на подходящи регулаторни рамки и сложността на различните активи, които участват в нея.

Попътният вятър, който се наблюдаваше през 2023 г., е добро предзнаменование. Миналата година големи компании предприеха решителни стъпки в използването на подобни платформи и активно проучиха възможностите за дигитализация на реални активи.

Това развитие беше съпроводено от появата на нови платформи, по-добре съобразени с международните стандарти, като например „Познай своя клиент“ (KYC) и „Борба с изпирането на пари“ (AML).

Бизнесът на Москини предлага токени и изгражда портфейл от активи, чиято стойност се очаква да надхвърли 3 млрд. долара.

„И ние не сме сами в това. Все повече компании се впускат в този тип проекти и залагат на този разрастващ се сектор“, допълва тя.

Очертава се нова ера, в която демократизацията на парите и достъпът до възможности ще играят водеща роля.

Широкото приемане на дигиталните активи може да се случи в рамките на следващите 5 години, тъй като фактори като технологичен напредък, регулаторна яснота, прозрачност и доверие продължават да се развиват.

„Ние, членовете на криптообщността, играем важна роля в този процес. Като изграждаме сигурни, прозрачни и приобщаващи дигитални активи, можем да покажем как криптовалутите могат да демократизират реалния достъп до богатство, което е от решаващо значение за масовото им приемане.“, допълва предприемачът.