Основните борсови индекси в САЩ започнаха седмицата с големи спадове, последвани от малко по-стабилна търговия в сряда, въпреки че S&P u Nasdaq завършиха надолу със съответно 0,16% и 0,3%. Dow премина на зелено, покачвайки се с 0,9%.

Технологичните компании страдат повече от индустриалните, за които се предполага, че са в центъра на тревогите.

Това, което е много по-малко ясно, е защо се случва това. Да, американският индекс на мениджърите по покупките в производството за август се оказа по-слаб от очакваното, след подобни лоши данни в Китай. В сряда данните за свободните работни места в САЩ за юли също се оказаха под очакванията.

Това обаче не говори много за здравето на икономиката. Освен това реакцията на пазара не разказва ясна история, отбелязва анализаторът на The Wall Street Journal Джон Синдрю.

Възможно обяснение според него: Инвеститорите се опитват да се примирят с пазар, на който всичко се представя страхотно, но нищо не изглежда да си струва да се купува.

S&P 500 все още е нагоре с над 15% за годината, подсилен акциите на компаниите, свързани с развитието на изкуствения интелект. Японските пазари на акции са се повишили с над 10%, а европейските са поскъпнали с почти 8%. Златото и крипто активите имаха големи ралита. Дори онези, които се осмелиха да инвестират в компании с ниска капитализация, направиха пари, въпреки че се справят сравнително по-зле, отбелязва авторът на WSJ.

Тъй като Федералният резерв почти със сигурност ще намали лихвените проценти този месец, облигациите също могат да завършат годината с повишение на цените. Стоковите пазари са болно място, но дори и там загубите са малки.

На този фон не е чудно, че проучванията на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори показват доста високи нива на оптимизъм. Независимо от хладната среда в производството, икономическият растеж остава стабилен и се разширява географски.

Когато обаче разглеждаме всеки клас активи поотделно, оптимизмът не е толкова повсеместен, коментира Синдрю.

Да вземем акциите, свързани с AI. Огромните капиталови разходи на гиганти като Alphabet и Meta Platforms доведоха до нарастване на приходите на компаниите за полупроводници и собствениците на центрове за данни, но по-широкото приемане на технологията остава бавно. Това повдига възможността компаниите в сектора на AI инфраструктурата да яхнат вълна от неустойчиви печалби, точно както направи Cisco по време на dot-com балона.

Такива опасения сега се обединяват около най-голямата от тези компании – Nvidia. Тя загуби 278,9 милиарда долара пазарна стойност във вторник – най-големият еднодневен спад в историята за американска компания.

Междувременно необвързаните с AI акции в S&P 500 се повишават силно от август насам и сега се търгуват при по-скъпи съотношения цена/печалба.

Освен това икономическият растеж в САЩ може да е силен, но все пак се очаква да се забави тази и следващата година, което затруднява предвиждането на силна стойност за цикличните акции.

Колкото за ситуацията извън САЩ, в обзетата от политически смут Европа икономиката се подобрява, но все още изостава от очакванията. Пазарите на акциите в Обединеното кралство, Италия и Испания изглежда се покачват, но инвеститорите вече са си парили пръстите въпреки подобна динамика и преди. Япония, която най-накрая изпълни обещанието си към инвеститорите, сега трябва да се бори с по-високите лихвени проценти и по-силната йена.

Така инвеститорите изглежда се люшкат между замаяния оптимизъм и внезапния песимизъм. Всички очи са насочени към петъчните данни за работните места в САЩ. Ако докладът покаже нов скок в нивото на безработица, пазарът може да продължи да се влошава.

Други фактори също може да усилят колебанията. Септември е исторически най-лошият месец за акциите. S&P 500 има най-много спадове, по-големи от 1%, в първия ден на търговия от месеца, според Bespoke Investme Group. Пазарът също така претърпя предизвикана от волатилност разпродажба през август, което обикновено води до рецидиви няколко седмици по-късно.

Въпреки това е окуражаващо, че пазарът не е изпаднал в стария модел на мислене, че лошите новини за растежа са добри новини, защото ще насочат Фед към разхлабване на паричната политика. Независимо дали икономическото забавяне в крайна сметка ще бъде тежко или не, безусловната любов рядко е най-мъдрата инвестиционна стратегия.