Инвеститорите трябва да се насочат към златото, тъй като звездната серия на благородния метал не е приключила, категорични са анализаторите на Goldman Sachs в последния си доклад.

Благородният метал е далеч от историческия си връх, докоснат миналия месец, но все още е нараснал с близо 22% от началото на годината досега, което го прави вторият най-добре представящ се актив след криптовалутите.

„Предпочитаната от нас дълга позиция в краткосрочен план е златото. То остава нашият предпочитан хедж срещу геополитически и финансови рискове, с допълнителна подкрепа от предстоящото намаляване на лихвите от страна на Фед и продължаващите покупки от централните банки на развиващите се страни“, пише в доклада на Goldman Sachs от неделя.

Компанията поддържа цел за 2025 г. от $2700 за тройунция и издава препоръка „дълго злато“.

Покупките от централните банки, които достигнаха рекорд през първото тримесечие на 2024 г., бяха един от най-големите двигатели на поскъпването на благородния метал през тази година. Анализаторите на BofA изчисляват, че златото вече е изпреварило еврото и се е превърнало в най-големия резервен актив в света, отстъпвайки само на щатския долар.

Геополитическите рискове като войната между Израел и Хамас и конфликта между Русия и Украйна, както и сигналите от Федералния резерв на САЩ за намаляване на лихвените проценти през септември също повишиха цените.

„Виждаме, че златото се използва като средство за хеджиране на несигурността“, казва пред Yahoo Finance Том Бруни, ръководител на отдела за пазарни проучвания в Stocktwits.

Глобалните ETF-и за злато отбелязват приток на средства вече три поредни месеца, тъй като западните инвеститори се насочват към метала, като през юли активността в Северна Америка изпреварва тази в Европа и Азия, според данни на Световния съвет по златото.

В краткосрочен план трейдърите може би се чудят дали този месец златото ще се поддаде на исторически негативната тенденция за активите. По данни на Bloomberg жълтият метал бележи спад всеки септември от 2017 г. насам.

Анализаторите очакват, че следващият катализатор за суровината ще дойде, когато Федералният резерв се събере този месец след седмица на свежи данни за пазара на труда и решаващия месечен доклад за работните места в петък.

„Цените на златото продължават да се колебаят около $2 500/oz, като фокусът е насочен основно към размера на очакваното предстоящо понижение на лихвите от Фед по-късно този месец“, казва JPMorgan.

Към началото на вторник търговците оценяваха 31% вероятност за намаляване на лихвените проценти с 50 базисни пункта вместо с 25 базисни пункта, според инструмента CME FedWatch. Тогава фючърсите върху златото се колебаеха около $2515 за тройунция.

Оптимизмът на Goldman Sachs не е докоснал трейдърите все още, тъй като към 10:00 българско време спот златото се търгуваше за $2,480 с дневна загуба от 0,35%