Септември по традиция е ужасен месец за трейдърите на фондовите пазари и има риск да бъде още по-труден за ориентиране през 2024 г., като се имат предвид продължаващите въпроси относно очакваното намаляване на лихвените проценти в САЩ.

Облигациите, акциите и златото обикновено търпят загуби през месеца, тъй като трейдърите преоценяват портфейлите си след лятната ваканция, отбелязва Bloomberg. Индексът S&P 500 и промишленият Dow Jones са регистрирали най-големите си процентни загуби от 1950 г. насам през месец септември. Облигациите са се понижили през осем от последните 10 пъти в месеца, докато златото е спадало всеки път от 2017 г. насам.

Този път инвеститорите може да се наложи да се подготвят за по-бурно време, изправени пред несигурност, включително ключовият доклад за заетостта в САЩ, индикиращ размера и честотата на бъдещите намаления на лихвите от Фед. Акциите, които се търгуват близо до рекордни стойности, и държавните ценни книжа, които се радват на най-дългата си месечна печеливша серия от три години насам, изглеждат уязвими от шокови данни или изненади от напрегнатата президентска надпревара в САЩ.

„Есента идва с паденията - особено когато пазарите оценяват толкова много намаленията на Фед и хората преследват сценария „Златокоска“ - казва пред Bloomberg Вишну Варатан, ръководител на отдел „Икономика и стратегия“ в Mizuho Bank в Сингапур.

„Пазарите ще бъдат по-нервни от обикновено.“

Прясно след трескавия август, който включваше кратък, но брутален спад на световните акции, сега инвеститорите очакват данните за заетостта в САЩ в петък, които могат да хвърлят светлина върху състоянието на икономика № 1 в света и да определят траекторията на предстоящата кампания на Фед за облекчаване на паричната политика.

Тъй като до края на тази година се предвижда намаляване с 0,25 пункта, съществува повишен риск от бурни пазарни колебания, ако Фед се изкаже по-малко миролюбиво от очакваното на срещата си, която приключва на 18 септември.

„Септемврийската сезонност е с противоречива история, като понижаването на риска не е рядкост, а в години на избори е още по-драматично“, казва Боб Савидж, ръководител на „Пазарни стратегии и прозрения“ в BNY.

„Съществува усещането, че предстоящият доклад за заетостта в САЩ ще определи посоката за останалата част от годината.“

През последните четири години S&P 500 се понижи през всеки септември и този път данните за заплатите може да имат допълнителна тежест за американските акции.

„Понастоящем пазарът се движи от няколко технологични акции с мегакапацитет, което го прави уязвим за значителни понижения, ако те отслабнат“, казва Маниш Бхаргава, главен изпълнителен директор на Straits Investment Management в Сингапур. „Всяка изненада може да доведе до бързо развързване на позициите с ливъридж.“

Друг източник на волатилност е първият телевизионен дебат на вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп през следващата седмица - ключово събитие за динамиката на кампаниите им, докато изборите навлизат във финалната си фаза.

Според BNY, за да се запази сегашната траектория на капиталовите пазари, ще са необходими растеж и лесна политика.

RBC Capital Markets намира хеджирането за „евтино от доста време“, докато LPL Financial вижда възможности в акциите на американските комуникационни услуги, енергетиката и здравеопазването.

Вероятно е умно тези, които не са последвали максимата "продавай през май и си отивай", да затегнат коланите и да си осигурят допълнителна защита.