Основните борсови индекси в САЩ затвориха бурния август с печалби на фона на поредица от окуражаващи икономически данни и преодолявайки опасенията за здравето на американския пазар на труда.

Въпреки цялата волатилност, индексите се покачиха в петък, като широкият S&P 500 отбеляза 1% ръст, Dow Jones Industrial Average добави 0,6%, или приблизително 228 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,1%.

S&P 500 се е покачил с 2,3% от края на юли, оставяйки малко под рекордното си затваряне. Dow се повишава с 1,8% за месеца, а Nasdaq нараства с 0,6%.

За годината S&P 500 е нагоре с 18%.

Движенията нагоре в петък дойдоха след публикуването на като цяло положителни икономически данни. Според Министерството на търговията на САЩ личните разходи са нараснали с 0,5% през юли спрямо предходния месец - в сравнение с 0,3% през юни. Личните доходи надхвърлят очакванията, докато предпочитаният от Федералния резерв показател за инфлация остава стабилен - 2,5% на годишна база.

На дълговите пазари доходността на 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се установи на 3,910%, според Tradeweb. Това е повишение от 3,866% в четвъртък, но все още спад от 4,107% в края на юли.

Поразени от разочароващия доклад за работните места през юли, публикуван в началото на август, акциите изглеждаха в сериозен застой в един момент от изминалия месец. Фондовият пазарът в САЩ обаче бързо възвърна позициите си след като други доклади показаха продължаващо забавяне на инфлацията и скок в продажбите на дребно.

Последните данни показаха също така, че седмичните молби за безработица остават стабилни - знак, че макар охлаждащият пазар на труда да води до забавяне на наемането, той все още не причинява голямо увеличение на съкращенията.

Все пак търговията на Уолстрийт остава в деликатен баланс, предупреждават инвеститори и анализатори. Въпреки обнадеждаващите признаци през последните седмици, пазарът на труда все още е източник на безпокойство. Огромна тежест ще има докладът за работните места през август, който ще бъде публикуван на 6 септември.

Някои анализатори твърдят, че пазарите биха могли да издържат на данните за лошите работни места за август по-добре, отколкото са се справили с последния кръг от данни. Една от причините е моментът на публикуване на доклада, който е по-близо до датата на срещата на Фед за паричната политика.

Докато председателят Джером Пауъл категорично даде знак, че централната банка на САЩ планира да намали лихвените проценти на следващото си заседание на 17-18 септември, други представители на Фед отправиха противоречиви послания за това колко бързо искат да намалят лихвите след това.

Според фючърсите на лихвените проценти от петък инвеститорите смятат, че има приблизително 31% шанс Фед да намали лихвите с по-голям от нормалния половин процентен пункт на следващото си заседание, показват данните на CME Group. Това е спад от 85% по-рано през месеца, но все пак е повишение от 12% в края на юли.

В Европа отделните фондовите борси закриха последна за август търговска сесия с минимален спад на индексите.

Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса спадна с 0,04%.

Във Франкфурт DAX загуби 0,03%.

Парижкият CAC 40 изтри 0,13%.

И трите индекса обаче отбелязват месечно увеличение.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира нов рекорд в средата на търговията от 526,66 пункта и затвори с ръст от 0,45%.