Пазарът на акции в САЩ се срина във вторник, след подновените притеснения относно забавящата се икономика.

Основните американски борсови индекси отбелязаха най-лошия си ден от 5 август.

S&P 500 загуби 2,1%, а Nasdaq Composite падна с 3,3%. Dow Jones Industrial Average загуби около 626 пункта, или 1,5%.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до 3,843% от 3,910% в петък.

Трейдърите бяха повлияни от данни, които предполагат продължаващ мрак в производствения сектор, разпалвайки отново опасенията за здравето на икономиката.

Данните, публикувани във вторник, показаха, че фабриките в САЩ отчитат продължителна слабост в търсенето за миналия месец. Индексът на мениджърите по покупките е по-нисък от очакваното за август, продължавайки да се свива. Данните за разходите за строителство също показват по-голям от очакваното спад.

Този картина идва преди месечния доклад за работните места в петък, който може да повлияе на темпото на очакваните намаления на лихвените проценти от Федералния резерв.

Дори след спада във вторник, S&P 500 все още е нагоре с 16% за годината. Широкият индекс не е търпял корекция - отдръпване от 10% или повече от скорошен връх - от миналия октомври.

Компаниите в S&P 500 обаче се търгуват на около 21 пъти над прогнозираните си печалби през следващите 12 месеца, което е над 10-годишната средна стойност от приблизително 18, според FactSet.

Технологичните акции бяха сред големите губещи във вторник, като Nvidia падна с 9,5%. Компанията загуби около 279 милиарда долара пазарна стойност, най-големият еднодневен спад на пазарната капитализация, регистриран за американска компания. За годината Nvidia все още е нагоре със 118%.

Акциите на други компании в сектора на чиповете също се понижиха, като PHLX Semiconductor Index изтри 7,8%.

Акциите на Boeing паднаха със 7,3% в най-лошия си ден от май, след като Wells Fargo понижи рейтинга им.

Традиционните акции, към които инвеститорите са склонни да гравитират, когато са нервни за икономиката, бяха малките светли точки – повишиха се акциите на компаниите, произвеждащи стоки за потребление, и тези в сектора на недвижимите имоти.

На стоковите пазари опасенията относно слабото търсене от Китай удариха цените на петрола. Фючърсите на суровия петрол Брент паднаха с 4,9% до $73,75 за барел, най-ниската му стойност за годината. Цените на медта също паднаха, като събориха акциите на минните и енергийните компании.

В Европа индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса спадна с 0,78%, във Франкфурт DAX загуби 0,92%, парижкият CAC 40 изтри 0,93%, общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 1%.

Както в САЩ, акциите на минните компании се понижиха с 3,28%, а технологичните загубиха 2,23 %. Акциите в сектора за производство на храни и напитки нараснаха с 0,09%.

В Азия японската йена поскъпна спрямо долара.