През 2022 г., когато Федералният резерв на САЩ започна да повишава лихвените проценти, за да се пребори с нарастващата инфлация, на Уолстрийт се наложи нова парадигма: „Лошите данни“ бяха добри новини.

В края на 2021 г. американската икономика нарастваше с годишен темп от близо 7%, което беше най-бързият ритъм от две десетилетия насам - като изключим предизвикания от пандемията скок от 33% през третото тримесечие на 2020 г.

Потребителите в САЩ харчеха с пълни шепи, тъй като бяха излезли от локдаун и разполагаха със спестявания, пише Investopedia.

Но икономическият бум беше нож с две остриета. От януари до декември 2021 г. годишният темп на инфлация се покачи от 1,4% на 7%. Това продължи да се покачва, преди да достигне своя връх през юни 2022 г. - 9,1%, най-високата стойност от 80-те години на миналия век.

Федералният резерв се ориентира към инфлацията и през март 2022 г. започна най-агресивната си кампания за повишаване на лихвените проценти от десетилетия насам, като се опитваше да предпази икономиката от разпад.

На този фон през март 2020 г. наемането на служители спря, тъй като Covid-19 закриваше предприятия и затваряше офиси в цялата страна. Но след като икономиката се възстанови и най-ниските лихвени проценти стимулираха растежа, компаниите започнаха да наемат нов персонал. През 2021 г. работодателите разкриваха средно по 603 000 работни места месечно, като намалиха равнището на безработица от 6,4 % през януари до 3,9% през декември.

И все пак през март 2022 г. в САЩ все още имаше над 12 милиона свободни работни места, което е почти два пъти повече от нивото преди пандемията.

Пазарът на труда остана необичайно свит през 2022 г. и 2023 г., като поддържаше растежа на заплатите значително над средното равнище отпреди пандемията и впоследствие подкрепяше потребителските разходи.

И така, за известно време доказателствата за отслабващ пазар на труда и забавяща се икономика бяха добра новина за Фед и пазарите, тъй като инфлацията беше най-големият риск. Но това вече не е основното притеснение

През последните седмици всичко това се промени

В началото на август акциите преживяха най-лошия си ден от 2022 г. насам, след като докладът за заетостта през юли показа изненадващ скок на безработицата, което породи опасения, че пазарът на труда не просто е омекнал, а се е влошил и че икономиката е на път да изпадне в рецесия. Само няколко дни по-късно първоначалните молби за помощи при безработица се оказаха по-ниски от прогнозите и акциите преживяха най-добрия си ден от 2022 г. насам.

Инфлацията остана на заден план спрямо други икономически данни. Според доклад на Bank of America в началото на август S&P 500 има най-голямата си реакция на данните за растежа от 2020 г. насам. В същото време индекса на данните за инфлацията изпада в най-приглушената от януари насам.

„Растежът“, заключава BofA, „е на шофьорското място“.

А силният растеж е спрял да плаши пазарите, според стратезите от LPL Financial Адам Търнкуист и Джордж Смит, които проследяват корелацията между S&P 500 и индекса на Bloomberg U.S. Economic Surprise. Те отбелязват, че положителната корелация означава, че добрите икономически новини са добри и за Уолстрийт, докато отрицателната корелация предполага обратното.

Корелацията стана положителна в началото на август, което може да е знак, пишат Търнкуист и Смит, че „инвеститорите може би вече не дават на икономиката предимство на съмнението“.

Пазарът на труда като нов приоритет

Фед също е спрял да дава предимство на икономиката. „Икономическите перспективи са несигурни и Комитетът продължава да обръща голямо внимание на инфлационните рискове“, пише в изявлението на Федералния комитет по операциите на открития пазар от юни.

През юли това изречение стана: „Икономическите перспективи са несигурни и Комитетът обръща внимание на рисковете и за двете страни на своя двоен мандат“.

Публикуваният протокол от юлското заседание на Фед показа, че банкерите са все по-загрижени за състоянието на пазара на труда. Според този документ „участниците смятат, че рисковете за постигането на целите за инфлацията и заетостта продължават да се движат в по-добър баланс“.

В очакваната с нетърпение в края на август реч на годишния симпозиум в Джаксън Хоул председателят на Фед Джером Пауъл заяви: „Рисковете за повишаване на инфлацията намаляха. А тези за заетостта са се увеличили.“ В резултат на това „дойде време политиката да се коригира“, отбелязвайки, че темпът на паричното облекчаване ще зависи от постъпващите данни.

Пазарите в очакване

През по-голямата част от тази година Уолстрийт очакваше с нетърпение намаляването на лихвените проценти. Но сега, когато тези съкращения най-накрая изглеждат неизбежни, те могат да дойдат с неприятен ефект.

Това, което пазарите наистина искат, според BofA, е увереност, че централната банка няма да жертва икономическата експанзия, за да укроти инфлацията. „Акциите просто се нуждаят от кимване, че растежът ще бъде подкрепен от Фед“.

Дали Фед ще се приспособи, ще зависи, по думите на председателя Пауъл, от „съвкупността от данни“. А има още важни данни, между настоящия момент и следващото заседание на Фед на 18 септември.