Инвеститорите в големите компании за потребителски стоки трябва да подобрят стратегията си за подбор на акции, тъй като след пандемията все по-чувствителния бюджет на клиентите започва да намаляват ценовата мощ на компаниите.

Предупрежденията за печалби в сектори, вариращи от луксозния до хранително-вкусовия и авиокомпаниите, се подхранват от опасенията за забавяне на растежа в САЩ и други големи икономики, отбелязва Reuters.

Именно тези опасения за растежа бяха един от факторите за разпродажби и последвала паника на пазара, които само за три дни през последната седмица отнеха около 4,8 трилиона долара от стоността на световните акции.

Сега пред експертите по подбор на инвестиции стои сложната задача да определят кои биха могли да бъдат компаниите, които няма да пострадат от влошаване в моделите на разходи или дори икономическа рецесия.

"Потребителите успяха да поемат увеличението на цените благодарение и на изключително високото ниво на спестяванията, натрупани по време на пандемията. Сега изглежда, че това е към своя край", обяснява Киара Робба, ръководител на отдел LDI equity в Generali Asset Management в Париж.

"Сезонът на отчетите за второто тримесечие показва някои признаци на забавяне на потреблението, което води до опити на компаниите да намалят цените, за да стимулират потреблението. Признаците на потребителска слабост предизвикват безпокойство", допълва тя.

Проучванията на S&P Global за бизнес активността през юли показват, че компаниите в САЩ и еврозоната не са успели да прехвърлят по-високите разходи толкова лесно, колкото преди. Вече има дълъг списък с отчети, които сочат отслабване на ценоват мощ или слабост на потребителските разходи.

Забележителни примери за това са Nestle и Ryanair в Европа и McDonald's в САЩ, както и компании за разплащания като Visa и Worldline. В много от случаите цените на акциите им се сринаха.

40 компании са намалили прогнозите си за този сезон в Европа, според данни на BofA, което е най-много от година насам, а повечето се позовават на слабото търсене, включително в САЩ.

Отрезвяване от харченето за лукс

Докато компаниите в луксозната индустрия изтъкват дългия спад в Китай, инвеститорите обръщат голямо внимание и на моделите на харчене в други страни.

Saint Laurent на Kering намалиха цените на чантата си Loulou във Франция, Обединеното кралство, САЩ и Китай с 10-15% през май в "много рядък" ход за сектора, който според Barclays може да отразява признанието, че предишните повишения са били прекалено агресивни.

След три години на повишения над средното ниво, инфлацията на цените на луксозните стоки показва признаци на връщане към дългосрочния диапазон от 5-7% или под него, коментира Лука Солка, анализатор в Bernstein в Лондон.

"Слабите марки, които бяха яхнали гребена на вълната и увеличиха цените значително, сега са принудени да коригират чрез отстъпки и промоции. Това се случва, защото потребителите от средната класа на Запад изтрезняват от постпандемичната еуфория."

Burberry, която уволни главния си изпълнителен директор и предупреди за печалбата си през юли, беше посочена като един от примерите. Акциите на компанията изтриха почти една пета от стойността си в деня на отчетите.

Swatch и Hugo Boss станаха двете най-скъпо продавани акции в индекса STOXX 600 след разочароващите данни, показват данни на Mediobanca.

Дори лидерът в сектора LVMH, втората по големина листвана компания в Европа след датския производител на лекарства Novo Nordisk, също не е имунизиран.

"Със сигурност има усещане за съпротива на потребителите срещу по-високите цени, като се има предвид продължаващата криза с разходите за живот", смята Санджив Тумкур, ръководител на отдел "Акции" в Rathbones Investment Management.

"Това изглежда се усеща във всички сегменти на доходите - например компаниите за луксозни стоки наблюдават по-трудни и нестабилни потребителски условия в много географски региони, особено в Китай, във всички сегменти на пазара, с изключение на най-високия."

Поляризация на потребителите

Джилиан Дизайн, старши мениджър на клиентски портфейл в Pictet Asset Management, смята, че последните съобщения за приходите говорят по-скоро за поляризация на потребителите, отколкото за обща загуба на ценова мощ.

"В най-високия сегмент повечето премиум марки отново повишават цените си тази година, макар и на по-нормални нива", казва тя и допълва, че тенденцията се разпростира и извън луксозния сектор.

Производителят на луксозни автомобили Ferrari надмина очакванията благодарение на продажбите на по-скъпите си модели, въпреки че потребителското търсене в този сектор е променливо.

Диференциацията също е важен фактор - секторите с ниска степен, като например личната хигиена и храните и напитките, могат да бъдат най-застрашени, каза Робба от Generali.

В областта на спортните стоки, иновативните марки от по-висок клас като On и Hoka на Deckers продължават да се възползват от ценообразуването и ръста на продажбите, за разлика от масовите марки като Nike и Puma, която в сряда намали прогнозата си за печалбата, а акциите ѝ потънаха до шестгодишно дъно.

В областта на авиокомпаниите не бива да се екстраполира с предупреждението на Ryanair върху останалата част от индустрията.

"Ryanair е по-скоро чисто нискотарифен превозвач, докато съперниците ѝ са по-силно изложени на влиянието на пакетни почивки, които в момента са по-приоритетни за клиентите. Както винаги, изборът на акции е от ключово значение.", допълват експертите.