Акциите на Ryanair падат в понеделник, след като компанията съобщи, че тримесечната ѝ печалба след данъци е спаднала с 46%, а цените на билетите през летните месеци ще бъдат по-ниски от очакваното.

По време на писане на статията акциите на Ryanair отбелязаха загуба от 12%.

Печалбата след данъци за трите месеца до края на юни е достигнала 360 млн. евро. Това е в сравнение с 663 млн. евро за същия период преди година, съобщи компанията.

Като причини за спада в печалбата Ryanair посочи по-слабите цени на билетите и Великденския сезон, който се пада в предходното тримесечие.

Загубите идват въпреки 10% увеличение на пътникопотока до 55,5 млн. души през тримесечието, съобщи Ryanair в понеделник. Авиокомпанията заяви, че през това лято ще изпълнява "най-мащабното си разписание досега" с над 200 нови маршрута и пет нови бази.

Въпреки това главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри заяви, че се очаква цените на билетите да бъдат по-ниски от очакваното и през следващите три месеца.

"Макар че търсенето през второто тримесечие е силно, ценообразуването остава по-меко от очакваното и сега очакваме тарифите да бъдат значително по-ниски от тези през миналото лято. Преди това се очакваше да бъдат без промяна до леко повишение", каза той, цитиран от CNBC.

О'Лиъри добави, че е твърде рано да се правят прогнози за останалата част от финансовата година.

"Както е обичайно по това време на годината, имаме почти нулева видимост за третото и четвъртото тримесечие. Твърде рано е да се дадат смислени прогнози за 2025 г., въпреки че се надяваме да можем да го направим на резултатите за първото полугодие през ноември.”

Други европейски авиокомпании последваха Ryanair с понижение в понеделник, като колегите им от нискотарифната авиокомпания EasyJet загубиха над 6%, Jet2 спадна с 4%, а унгарската авиокомпания Wizz Air - с повече от 6%.