Ryanair Holdings обяви, че ще започне обратно изкупуване на акции, след като приходите и пътниците са се увеличили през финансовата година.

Ирландският нискотарифен превозвач заяви, цитиран от The Wall Street Journal, че ще изкупи обратно акции на стойност 700 млн. евро, след като средните цени на билетите и приходите от пътниците са се увеличили.

Печалбата след данъци - предпочитаният показател на компанията - възлиза на 1,92 млрд. евро за годината, приключила на 31 март, което е 34% увеличение спрямо предходната година. Приходите са нараснали с 25% до 13,44 млрд. евро.

През януари Ryanair прогнозира печалба след данъци в диапазона от 1,85 млрд. евро до 1,95 млрд. евро.

Резултатите на компанията идват, след като тя отмени почти 950 полета през март поради опасения, предизвикани от войната между Израел и Хамас, и на фона на година, белязана от стачки на европейските ръководители на полети и закъснения на доставките на самолети Boeing.

Въпреки това през годината Ryanair е превозил 183,7 млн. пътници, което е увеличение от 9%, а коефициентът на натоварване на самолета - мярка за това доколко е запълнен - е 94% в сравнение с 93% преди година.

Компанията добави, че търсенето през лятото е било повишено, като тенденцията при резервациите е била по-висока от тази през миналата година, но посочи, че цените са били по-меки от очакваното.