След две фатални катастрофи на самолети 737 Max ръководителите на Boeing прекараха години в опити да убедят Уолстрийт, регулаторните органи, авиокомпаниите и пасажерите, че са се погрижили за качеството, надеждността и безопасността на своите самолети.

След това на 5 януари, около шест минути и 5 000 километра след излитане на 737 Max 9 от Портланд, Орегон, от почти новия самолет пада тапа на вратата. Според първите доклади за произшествието панелът е бил без ключови болтове, които го държат на място и които компанията е отстранила, за да поправи повредени нитове. Никой не беше сериозно ранен, но аварията принуди ръководителите на самолетния производител отново да преминат към кризисен режим. Тя също така отново предизвика нежелано внимание от контролните органи, както и скептицизъм от страна на същите групи, които емблематичният самолетостроител години наред се опитваше да си върне след двете катастрофи със 737 Max.

Сега ръководителите на Boeing твърдят, че са начертали пътя напред за оздравяване на компанията, който включва по-добър надзор, подобрени процедури за безопасност и производство, както и по-засилено обучение на работниците, много от които са новоназначени след изкупуването на акции и съкращаването на хиляди служители по време на пандемията.

Този месец Boeing представи дългоочакваната сделка за обратно изкупуване на своя доставчик на фюзелажи в затруднено положение - Spirit AeroSystems, в опит да помогне за отстраняване на производствените недостатъци. Седмица по-късно компанията съобщи, че е постигнал споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ да се признае за виновна по федерално обвинение в заговор за измама на правителството, свързано с фаталните катастрофи на 737 Max. Адвокатите, представляващи семействата на жертвите на катастрофите, определиха споразумението като „сладка сделка“. Ако бъде одобрено от федерален съдия, то ще позволи на Boeing да избегне потенциално дълъг и скъпоструващ наказателен процес, но също така ще заклейми компанията като престъпник.

„През януари тази година фасадата буквално се срина от кухата черупка, която Boeing обещаваше на света“, заявява сенаторът Ричард Блументал, окръг Кон, в показанията си по време на свиканото от него изслушване в Сената миналия месец, на което изпълнителният директор на компанията Дейв Калхун беше разпитван от законодателите, цитиран от CNBC.

Наблюдатели и представители на индустрията твърдят, че поредица от решения, датиращи от десетилетия - от сливане през 1997 г. до аутсорсинг на дейности - са довели до проблемите в дългогодишния крайъгълен камък на качеството и иновациите в американското самолетно производство. В Boeing работят около 170 000 души, а продуктите на компанията са кацали навсякъде - от Малдивите до Луната. Но дори и с пътна карта в ръка, отстраняването на проблемите и възстановяването на репутацията на Boeing ще отнеме години - и няма да е никак евтино. А водещият самолетен производител също така има да убеждава много хора.

Boeing не е отчитал годишна печалба от 2018 г. насам, а акциите на компанията се сринаха с около 30% тази година, докато по-широкият пазар се повиши. Ценните книжа затвориха на най-високата си стойност от 440,62 долара през март 2019 г., дни преди втората катастрофа на Max. Сега те се търгуват на цена, близка до 185 долара за акция. Финансовият ръководител на Boeing Брайън Уест заяви пред инвеститорите през май, че компанията очаква да загуби, а не да генерира парични средства през тази година - около 8 млрд. долара през първата половина на 2024 г.

„Тази компания е по-важна от няколко тримесечия на Уолстрийт“, смята обаче Ейнджъс Кели, главен изпълнителен директор на гиганта в областта на лизинга на самолети AerCap, който е основен клиент на Boeing. „Тя трябва да бъде отгледана и възстановена.“

Следващата седмица Boeing ще се завърне на световната сцена по време на провеждащото се веднъж на две години авиошоу във Фарнбъро, Великобритания, едно от най-големите изложения за самолети в света. Но производителят ще има слабо присъствие: Той няма да изпрати своите все още несертифицирани самолети 777X, 737 Max 7 или Max 10, тъй като се фокусира върху отстраняването на проблемите у дома, а не върху представянето на новите си модели, както правеше по време на предишните авиоизложения.

Закъснели доставки

Boeing започна 2024 г. със скок в годишните продажби на самолети, както и в доставките - приветствани от инвеститорите показатели, които показваха, че компанията обръща посоката след фаталните инциденти с двата самолета 737 Max през 2018 и 2019 г., при които загинаха всички пътници на борда - 346 души. Но аварията с вратата на полет 1282 от 5 януари, изпълняван от Alaska Airlines, доведе до бърза реакция от страна на регулаторните органи.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) забрани на Boeing да увеличава производството на самолетите Max и засили проверките в производствените заводи. През март агенцията заяви, че нейният одит е установил „проблеми с несъответствието в контрола на производствения процес на Boeing, обработката и съхранението на частите и контрола на продуктите“.

Ограниченията в производството на самолетите доведоха до забавяне на доставките за клиентите на Boeing, което се отрази на бизнеса с търговски самолети, тъй като авиокомпаниите плащат по-голямата част от цената на самолета, когато го получат. На това подразделение се падат повече от 43% от приходите на производителя в размер на близо 78 млрд. долара през миналата година. През първата половина на 2024 г. Boeing е доставил 175 самолета, в сравнение с 323 за Airbus за същия период. Двете компании доминират на пазара на търговски самолети.

Затова и лидери на върха на големите авиокомпании от Emirates до Southwest изразиха недоволството си от американската самолетна компания, тъй като доставките изостават от графика. Southwest, United и American дори обвиниха Boeing за забавянето на наемането на служители и промяната на плановете за полети. Главният изпълнителен директор на Southwest Боб Джордан заяви на конференция на JPMorgan през март, че „Boeing трябва да стане по-добра компания“ - необичайно силен коментар от страна на ръководител на авиокомпания, която използва само самолети Boeing 737.

Проблемът е, че дори ако самолетите пристигат със закъснение, компенсацията често не е достатъчна, за да покрие недостига на самолети.

„Аз не съм в бизнеса с обезщетения. Аз съм в бизнеса на авиокомпаниите“, акцентира в интервю за CNBC главният изпълнителен директор на Etihad Airways Антоноалдо Невес.

Ограниченото предлагане както в Boeing, така и в Airbus прави прехвърлянето на поръчките към европейската компания почти невъзможно. И двата производителя са продали всички свои теснофюзелажни самолети почти до края на десетилетието. След счетоводните корекции Boeing има портфейл от поръчки за над 5400 самолета, докато Airbus има около 8000 неизпълнени такива. Airbus също не е на стабилна почва, като миналия месец предупреди клиентите и инвеститорите, че проблемите във веригата за доставки ще забавят планираното увеличаване на производството и ще забавят доставките.

В началото на тази година, когато търпението на ръководителите на авиокомпаниите се изчерпа, те поискаха срещи с председателя на борда на Boeing. Малко след това през март американският производител обяви промени по върховете, като ръководителят на важното звено за търговски самолети беше сменен. Главният изпълнителен директор Калхун, възпитаник на General Electric и Blackstone, заяви, от своя страна, че ще се оттегли до края на годината, като компанията все още не е назначила негов заместник. Boeing смени и своя председател, като назначи бившия главен изпълнителен директор на Qualcomm Стив Моленкопф.

Главният изпълнителен директор на Spirit AeroSystems Пат Шанахан, който преди това е работил в Boeing и е бил заместник-министър и изпълняващ длъжността министър на отбраната при бившия президент Доналд Тръмп, се смята за водещ претендент за поста. Но в цялата авиоиндустрия ръководителите често коментират публично, че биха предпочели Boeing да отдели време за отстраняване на проблемите си.

Дълга история

108-годишниият производител има стабилно място в американската история. Неговите бомбардировачи са от решаващо значение през Втората световна война. Компанията стои и зад създаването на президентските самолети. Бившите президенти Барак Обама и Доналд Тръмп са провеждали събития в заводите на Boeing 787 Dreamliner. А в космоса, построена от Boeing ракета изстреля Apollo 11 на Луната през 1969 г.

По-голямата част от широката общественост познава Boeing като компанията, поставила началото на ерата на реактивните самолети. За малко повече от десетилетие тя проектира и пуска в експлоатация четири самолета, включително първия 737.

Теснокорпусният самолет скоро е засенчен от иновативния и по-бляскав джъмбоджет 747, който може да побере повече от 500 души, а в някои конфигурации и пиано бар. Самият 737 е наречен „Baby Boeing“ и се превръща в бестселър на компанията, помагайки ѝ да се превърне в най-големия американски износител. До момента са построени повече от 11 000 самолета 737.

Но в рамките на пет месеца през 2018 г. и 2019 г. два самолета Max 8 се разбиха: един в Индонезия, управляван от Lion Air, който падна в Яванско море, убивайки 189 души на борда; и един, управляван от Ethiopian Airlines, който се разби малко след излитането си от Адис Абеба, убивайки 157 пасажери. Пилотите трябваше да се борят срещу системата за контрол на полета, Maneuvering Characteristics Augmentation System, която многократно натиска носа на самолетите надолу. По-късно Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че компанията е подвела FAA относно системата - обвинение, по което производителят в крайна сметка се съгласи да се признае за виновен.

Но миналата година изглеждаше, че Boeing отново излиза на добри позиции.

„Чувал съм хора извън нашата компания да се чудят дали не сме загубили крачка. Аз гледам на това като на точно обратното“, казва Калхун в бележка до служителите през октомври миналата година.

Месеци по-късно обаче мощният взрив, причинен от избухването на тапата на вратата на самолета на Alaska Airlines, откърти облегалките за глава, облегалките на седалките и слушалките на първия офицер, оставяйки огромна дупка на ред 26. Инцидентът ужаси пътниците и разкри най-сериозния от поредицата проблеми с контрола на качеството на самолетите на Boeing. Предишните проблеми включваха неправилно пробити отвори и неправилно разстояние между тях в някои фюзелажи.

Производственото портфолио на компанията включва множество самолети, които редовно се използват за търговски полети по целия свят: работният модел 737, ширококорпусният 787 Dreamliner, а скоро, след като бъде одобрен от регулаторните органи, и 777X. И докато производствените недостатъци се появяват на първите страници на вестниците, самолетите на Boeing продължават да превозват безопасно пътници по целия свят, като в края на миналата година те са повече от 13 000. По данни на AeroDynamic Advisory компанията има 45% пазарен дял от летящите в момента търговски самолети.

Сред клиентите на всички нейни подразделения са също така американската и чуждестранни армии, както и НАСА. Но някои от техните единици също не са били безпроблемни.

„Нашите самолети са превозвали еквивалента на повече от два пъти населението на планетата“, казва Калхун в показанията си пред сенатската комисия миналия месец за изслушване, озаглавено „Нарушената култура на безопасност на Boeing“. „Да се справим с това е от решаващо значение за нашата компания, за клиентите, които летят със самолетите ни всеки ден, и за нашата страна“.

По време на изслушването той се извини на членовете на семействата на жертвите на катастрофите на Lion Air и Ethiopian, докато те държаха плакати със снимки на загиналите си близки.

Съкращаването на разходите се оказва скъпо

Критиците твърдят, че дългогодишният стремеж да се възнаградят акционерите на Boeing и да се намалят разходите е бил за сметка на изграждането на напълно нови самолети в полза на обновяването на по-старите модели. Освен това американският производител е възложил производството на ключови части на доставчици, върху които все по-често е оказвал натиск да ги предоставят по-бързо, а това е изложило веригата за доставки на потенциални недостатъци.

През януари главният изпълнителен директор на United Скот Кърби коментира пред CNBC, че според него проблемите датират от сливането на Boeing с конкурентния производител на самолети McDonnell Douglas през 1997 г. То често се цитира като повратна точка за компанията, която замени някогашната му култура, водена от инженери, с по-голям фокус върху възвръщаемостта.

От 2010 г. до 2019 г. Boeing е похарчила 68 млрд. долара за обратно изкупуване на акции и дивиденти, според анализатора на Melius Research Роб Спингърн.

През 2001 г. Boeing премества корпоративното си седалище от първоначалния си дом в Сиатъл в Чикаго, по-далеч от фабричните етажи, където е произвеждал самолети от началото на 20-ти век. През 2022 г. компанията отново премества централата си в Арлингтън, Вирджиния.

През 2005 г. Boeing продава подразделението си в Уичита, което произвежда фюзелажите на много от самолетите, на частна инвестиционна компания за малко под 1 млрд. долара. Това подразделение в крайна сметка се превръща в Spirit AeroSystems, което Boeing сега изкупува обратно за около 4,7 млрд. долара плюс дълг.

А през 2020 г. самолетният производител заяви, че ще консолидира производството на 787 Dreamliner в Южна Каролина, на близо 4000 километра от другите си производствени мощности в щата Вашингтон, където преди това се произвеждаха Dreamliner-ите. Освен това възлага производството на части на мрежа от доставчици.

През последните години тези стъпки бяха поставени под микроскоп, тъй като Boeing разкри повтарящи се производствени недостатъци, още повече, че вътрешни източници посочват, че компанията е намалявала разходите си за производство. В крайна сметка обаче дефектите на самолетите са стрували милиарди долари заради предизвиканите от тях периоди на спад в производството, паузи в доставките и компенсации за клиентите.

Обръщане на страницата

Въпреки това Boeing твърди, че е на прав път. Компанията беше принудена да забави производството на самолетите си. Макар и да е болезнено в краткосрочен план, защото увеличава разходите и я лишава от нови самолети, които да предаде на клиентите, ръководителите казват, че това е начинът да се гарантира, че производствените дефекти няма да се появят отново.

Според оценките на Jefferies през второто тримесечие Boeing е произвеждал около 24 самолета Max месечно, а през последните три месеца на годината броят им може да достигне около 35. Производителят има за цел да увеличи темповете до около 50 самолета Max на месец през следващите няколко години.

Компанията също така привлече служителите си към усилията за възстановяване, след като организира така наречените „stand-downs“ в заводите си, за да спре работата и да обсъди проблемите на поточната линия.

Ако споразумението за признаване на вина с Министерството на правосъдието на САЩ бъде одобрено през следващите седмици, то може да позволи на Boeing да уреди федералната проверка с глоба от около 244 млн. долара и изпитателен срок от три години, през който независим наблюдател ще следи за контрола на качеството, както и други условия.

„Днес предприемаме всеобхватни действия за укрепване на безопасността и качеството“, заяви Калхун в показанията си пред сенатската комисия миналия месец. „И ние знаем, че като водещ американски производител на авиационна техника, това е, което вие и летящата общественост имате пълното право да очаквате от нас.“

Анализаторът на Goldman Sachs за аерокосмическата индустрия Ноа Попонак коментира, че Boeing „все още може да направи продукт, който е пълно чудо“, като добавя: „Ако успеят да се съвземат, мисля, че репутацията им може бързо да се подобри.“

Според Алекс Круц, управляващ директор на Patriot Industrial Partners, консултантска компания в областта на аерокосмическата индустрия, през следващите години ключово значение ще има насърчаването и изграждането на работна сила на Boeing. Според него производителят има по-голяма конкуренция за наемането на нови работници, отколкото в предишните поколения в района на Сиатъл, заради бързото разрастване на технологичните компании там през последните няколко десетилетия, както и инженерната конкуренция от страна на частната космическа индустрия.

Международната асоциация на машиностроителите и авиокосмическите работници (IAM District 751), която представлява около 30 000 техници на Boeing в щатите Вашингтон и Орегон, в момента води преговори за сключване на договор с компанията, като иска над 40% увеличение на заплатите и място в борда.

„Разполагаме с повече лостове за влияние, отколкото когато и да било в нашата история“, посочва Джон Холдън, президент на IAM District 751. „Има огромно търсене на нови самолети.“

Някои анализатори казват, че проектирането на нов самолет може да помогне за привличането на таланти и да подготви компанията за следващите години - проект, който до голяма степен беше оставен на заден план след катастрофите, а съветът на Ричард Абулафия, дългогодишен авиокосмически анализатор и управляващ директор в AeroDynamic Advisory, е прост:

„Започнете нова програма и кажете: „Ние сме компания с бъдеще“.