Американската икона в производството на самолети се съгласи да признае вината за подвеждане на регулаторите за въздушна безопасност в навечерието на две смъртоносни катастрофи със 737 MAX. Тази зашеметяваща отстъпка би маркирала най-голямата аерокосмическа компания в света като престъпник, посочва The Wall Street Journal.

Boeing официално ще признае вината си и ще приеме нови наказания за отношенията си с Федералната авиационна администрация на САЩ заради действията си преди две катастрофи със 737 MAX, при които загинаха 346 души, според съдебно дело, приключило късно в неделя.

Става дума за катастрофите на 737 Max край бреговете на Индонезия през 2018 г. и в Етиопия през 2019 г. След тях самолетът беше спрян в световен мащаб за близо две години.

Като част от едното обвинение за заговор за измама на САЩ, прокурорите поискаха от компанията да плати втора наказателна глоба от 244 милиона долара и да инвестира 455 милиона долара през следващите три години, за да подобри своите програми за съответствие и безопасност. Boeing също така трябва да наеме независим наблюдател за три години, за да следи тези подобрения. Предстои съдът да подпише споразумението за признаване на вината.

Признаването на вината създава бизнес предизвикателства за Boeing. Компаниите с присъди за престъпления могат да бъдат отстранени или забранени като изпълнители на държавни поръчки. Очаква се Boeing да поиска освобождаване от това последствие. Миналата година компанията е получила договори с Министерството на отбраната на САЩ на стойност 22,8 милиарда долара, според федерални данни.

Също като част от споразумението за признаване на вина, бордът на директорите на Boeing се съгласил да се срещне с членове на семействата на жертвите.

Споразумението не отговаря на това, което семействата на жертвите на катастрофата искаха. Те настояваха федералните прокурори да поискат глоба от около 25 милиарда долара, да преследват Boeing в съда без отстъпки и да повдигнат други обвинения срещу компанията и ръководителите, които смятат за отговорни за катастрофите.

Служители на Министерството на правосъдието заявиха на семействата, че са изправени пред различни законови пречки, включително давност и липса на доказателства за алтернативни обвинения като непредумишлено убийство.

Компанията е изправена пред три години изпитателен срок под надзора на съда, по време на които може да получи допълнителни санкции, ако не спази условията.

Решението е оповестено в документ от Министерството на правосъдието във федералния съд във Форт Уърт, Тексас. Прокурорите са поискали от съда да насрочи заседание през юли по споразумението за признаване на вината, уточнява WSJ.