Геополитическото напрежение от последните години доведе до нова надпревара във въоръжението между Великите сили. Все по-големите възможности на Китай и Русия да се противопоставят на глобалното американско превъзходство притесняват западните държави. И Вашингтон не закъсня с отговора си.

Boeing превръща бомби в управляеми оръжия

Военновъздушните сили на САЩ са възложили на Boeing договор на стойност близо 7,5 млрд. долара за изработване на комплекти за превръщане на бомбите в управляеми оръжия, известни като Joint Direct Attack Munitions (JDAM). Компанията ще предостави комплекти за опашката на JDAM и други консумативи в рамките на договор с фиксирана цена, съобщи Пентагонът в петък, цитиран от специализираното издание Defense News. Компанията ще работи по комплектите, както и по резервни части, ремонти, техническа помощ и лазерни сензори за JDAM, в завода си в Сейнт Луис, Мисури, до края на февруари 2030 г. Броят на комплектите JDAM, които Boeing ще предостави по този договор, все още не е определен.

Някои от комплектите JDAM ще бъдат предоставени и на Военноморските сили на САЩ, които подпомагат финансирането на договора, но такива ще бъдат изпратени и на чуждестранни клиенти, които са инвестирали 228,2 млн. долара.

За да създадат JDAM, Военноморските и Военновъздушните сили на САЩ прикрепят комплекти за насочване към неуправляеми „глухи“ бомби, които варират от 220 до 900 килограма. Този комплект включва навигационна система и контролен блок с GPS, който позволява бомбата да бъде насочвана от самолет към наземната цел, дори и при лошо време. Цената на един комплект JDAM варира от около 25 000 до 84 000 долара.

Договорът идва в момент, когато американската армия е загрижена за способността си да се снабди с достатъчно боеприпаси за собствения си арсенал, както и за подкрепа на съюзници като Украйна, Тайван и Израел. Отбранителните компании също така не разполагат с достатъчно работници и материали, за да увеличат доставките на някои боеприпаси, което свива производствения капацитет на отбранителната индустриална база. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал К.К. Браун коментира пред репортери през март, че преди САЩ да одобрят искания за оръжия дори от близки съюзници, те внимателно разглеждат собствените си запаси от боеприпаси и преценяват как предоставянето на оръжия ще се отрази на готовността им.

По време на войната срещу „Ислямска държава“ Военновъздушните сили на страната изпитваха недостиг на боеприпаси като JDAM. Затова и службата рязко увеличи покупките си до 30 872 през 2019 г., 24 794 през 2020 г. и 17 300 през 2021 г., преди да ги намали до хиляди през следващите години.

Преди това през септември 2021 г. Boeing получи от Военноморските сили допълнение към договора на стойност 344,6 млн. долара за осигуряване на до 24 000 комплекта за прецизно лазерно насочване за военната програма за лазерни JDAM. Производителят спечели и друг договор на стойност 40,5 млн. долара през януари 2023 г. - отново за предоставяне на комплекти крила за JDAM.

Lockheed Martin ще доставя хиперзвукови ракети на Пентагона

Използването на хиперзвукови оръжия има редица предимства за военните, но едно от най-важните е фактът, че те са толкова бързи, че е почти невъзможно да бъдат прихванати и свалени, преди да са поразили целите си. Хиперзвукови означава, че те се движат със скорост над между 5 и 10 Мах. Мах 5 представлява пет пъти скоростта на звука, или 6173 км/ч.

В момента американската армия изпълнява редица програми с надеждата да разработи възможно най-добрите хиперзвукови оръжия, включително конвенционалната програма CPS (Conventional Prompt Strike) на ВМС на САЩ и програмата LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) на сухопътните сили. Те са факт от няколко години, но тази седмица една от тези програми, LRHW, получи сериозен тласък напред, след като Пентагонът възложи голям договор за внедряване на хиперзвукови оръжия. Неговата стойност е 756 млн. долара, а парите ще отидат при оръжейния производител Lockheed Martin, един от най-големите участници в програмата LRHW.

Lockheed ще разработи наземна хиперзвукова оръжейна система, което означава свръхбързи ракети, които могат да бъдат изстрелвани от мобилни наземни платформи. Планът за тяхното разгръщане е прост: Камионите на армията носят по две от тези ракети, монтирани в специални пускови установки.

Сухопътните войски на САЩ планират да разположат тези оръжия на камиони М983 с ремаркета, като четири от тях, всеки от които ще носи по две ракети, ще образуват батарея. Самото оръжие е проектирано като плъзгащо се тяло, с носов конус на върха му.

Начинът на действие на оръжието също е доста прост. След като бъде изстреляно, LRHW използва ракета, за да достигне желаната височина и скорост, при което се освобождава плаващото тяло и то се насочва към целта. Самата ракета за системата е изработена от Lockheed Martin, докато плаващият орган е дело на компания, наречена Dynetics.

Като част от наскоро сключения договор Lockheed Martin ще достави не само оборудването за батареите (т.е. контейнера, оперативния център и транспортните електори за изстрелване), но ще се занимава и със системна и софтуерна инженерна поддръжка, както и с логистика. Според военните изисквания системата трябва да може да изстрелва оръжието All Up Round (AUR), което ВМС на САЩ разработват по програмата CPS.

Първата система LRHW, произведена от Lockheed Martin, беше доставена на американската армия още през 2021 г., след като първият договор беше сключен две години по-рано.