В човешката история войните винаги са били катализатор на технологичното развитие. От стенобойните машини, измислени от инженерите в далечното минало за покоряването на непревзимаеми твърдини, до всевъзможните оръжия, за първи път появили се по време на Първата и Втората световна война - мащабните военни действия предизвикват сериозни научни скокове за човечеството. По всичко личи, че геополитическото напрежение от последните години не прави изключение.

САЩ разполагат хиляди дронове-камикадзе срещу потенциални врагове

След като видяха какъв опустошителен ефект може да има умелото използване на безпилотни летателни апарати върху плановете на врага в рамките на бойните действия в Украйна, американските военни вече са убедени, че това е начинът, по който трябва да се действа, ако нещата се объркат и се наложи американска намеса в чужбина или защита на тяхна територия. Затова през лятото на миналата година Министерството на отбраната на САЩ обявява инициатива, наречена Replicator.

Накратко, става дума за краткосрочен план (от 18 до 24 месеца) за внедряване на „хиляди автономни системи в различни области“ в опит да се „противодейства на бързото военно натрупване на равностойни противници“. С по-прости думи това е усилие, целящо да разгърне възможно най-много лесни за употреба и евтини за изработка оръжейни системи - инструменти, които биха могли да се използват ефективно на бойното поле, като същевременно американските войски остават в безопасност и далеч от фронта.

Миналата седмица се появи информация за първата оръжейна система, която ще бъде включена в рамките на тази инициатива - нещо, наречено Switchblade 600 и представляващо “маневриращи боеприпаси”.

Оръжието е произведено от изпълнителя на отбранителни дейности AeroVironment и на практика е дрон, способен да остане във въздуха, докато настъпи идеалният момент за нанасяне на удар. Безпилотният апарат може да бъде носен от човек и се изстрелва с помощта на тръба. След като бъде изстрелян, дронът проследява и поразява цели благодарение на набор от сензори и системата за управление на полета, с които е оборудван.

Дронът-камикадзе може да остане във въздуха до 40 минути, като може да достига и да нанася удари на места, разположени далеч отвъд линията на видимост, на разстояние до 90 км. Switchblade 600 може да носи противопехотни оръжия, но по-важна е способността му да поразява танкове и други бронирани превозни средства с бронебойни глави.

По малкият брат на Switchblade 600 - Switchblade 300, беше обявен още през април като един от стълбовете на програмата на Корпуса на морската пехота на САЩ за органична точна стрелба (OPF-L). Първоначално Пентагонът възложи на AeroVironment договор на стойност 8,9 млн. долара за внедряване на безпилотните летателни апарати, но той лесно може да нарасне до 249 млн. долара, ако възникне необходимост от използване и внедряване на повече безпилотни апарати.

Енергийно оръжие замества ракети за милиони долари с цена от 13 цента на изстрел

Британските военни не остават назад в иновативните оръжия от своите американски колеги. Те взимат на въоръжение ново оръжие с насочена енергия, което при цена от 13 цента за изстрел е също толкова ефективно, но много по-евтино от ракетите за милиони долари, които в крайна сметка е предназначено да замени.

Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW) е част от политиката на британското правителство да реагира на променящата се геополитическа ситуация, поставяйки отбраната на страната на военна основа, след като реши до 2030 г. да увеличи разходите си до 2,5% от БВП. Тази промяна в политиката включва и ускорено въвеждане на лазери и други оръжия с насочена енергия.

Това е изключително важно, тъй като унищожаването на дрон, който струва няколко хиляди долара, с ракета, струваща милиони долари на изстрел, е неизгодно от икономическа гледна точка. Пример за това е ракетата Sea Viper на стойност 1,3-2,5 милиона долара, използвана за унищожаване на дрон на стойност 20 000 долара, посочва Navy Lookout. Освен това запасите от ракети обикновено са доста малки и рояци от евтини дронове лесно могат да ги изчерпят.

Енергийните оръжия преодоляват тези проблеми, тъй като, въпреки че самата установка струва пари, на база изстрел те са удивително евтини. И тъй като изстрелват енергийни заряди, а не твърди патрони, те могат да стрелят безкрайно много пъти, докато има енергия.

FDEW е автономно енергийно оръжие, което може да се управлява от един човек и да открива, проследява и поразява множество заплахи на разстояние до един километър. То може да бъде инсталирано на всякакви места - от военен кораб до задната част на камион. Основната цел за него се очакват да бъдат безпилотните летателни апарати, като за взривяването им се използва електромагнитно излъчване.

Разработван като част от проекта Ealing, RFDEW трябва да бъде тестван от 7-а група за противовъздушна отбрана на Великобритания заедно с лазерното оръжие DragonFire през септември. Резултатите ще бъдат използвани за оценка на системите и определяне на възможни подобрения.

„Ние вече сме сила, с която трябва да се съобразяват всички в областта на науката и технологиите, а разработки като RFDEW не само правят личния състав по-смъртоносен и по-добре защитен на бойното поле, но също така запазват Обединеното кралство като световен лидер в областта на иновативните военни комплекти“, коментира британският министър, отговарящ за отбранителните поръчки, Джеймс Картлидж. „Тъй като през следващите години ще увеличим разходите си за отбрана, нашата стратегия за безпилотни летателни апарати ще гарантира, че сме в челните редици на тази еволюция във военните действия.“

Тайнственият невидим боен кораб на Китай вече е в морето

От другата страна на барикадата, в Китай, иновативните оръжия също са тема на деня. Наскоро стана ясно, че нова китайска корвета или лека фрегата със стелт дизайн е направила първото си плаване. Дизайнът на кораба има някои общи черти с шведските корвети от клас Visby, които избягват радарите, включително по главното оръдие, намиращо се скрито в ниско разположен купол, когато не се използва. А бързината, с която напредва работата по този кораб, говори за мащаба и обхвата на китайския корабостроителен капацитет - нещо, което представлява огромно предизвикателство дори за най-подготвените конкуренти на страната като САЩ.

През уикенда в социалните медии се появиха снимки на кораба в морето, без да става ясно кога точно е напуснал пристанището, накъде е отплавал и дали вече се е върнал в него.

По отношение на размерите анализаторите изчисляват, че новият невидим военен кораб на Китай е около 97 метра, като за изчисленията е използвано сравнение с корветите тип 056, които също разполагат със стелт технология.

Какво е точното предназначение, което Китай е предвидил за своя нов невидим кораб, остава неясно. Андреас Рупрехт, дългогодишен наблюдател на Китай и сътрудник на специализираното издание The War Zone, пише в X, че най-вероятно той представлява неопределена „всеобхватна тестова платформа“.

„Но това може да е и следващият клас корвети на военноморските сили на НОАК – на този етап е трудно да се знае със сигурност”, посочва той. „Ако приемем, че този клас в крайна сметка се е превърнал в заместител на по-старите китайски корвети, очаквам да има роля в ескортни мисии, борба с подводници и може би точкова противовъздушна отбрана“.

Какъвто и да е случаят обаче, няма съмнение, че разработката на мистериозния стелт кораб е била изключително бързо, така че морските конкуренти на Китай определено имат над какво да мислят.